Bir asırdır doğal mağaraları 'buzdolabı' olarak kullanıyorlar
Hakkari'nin Taşbaşı köyünde oturanlar, 1 asırlık geleneği sürdürüp, atalarının soğuk hava deposu olarak kullandığı doğal mağaralara yiyecek bırakıp, korunmasını sağlıyor.
Behçet DALMAZ-Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ,(DHA)
• 06 Eylül 2023 - 11:01 • Son Güncelleme:
Behçet DALMAZ-Mehmet ÖZKAN/HAKKARİ,(DHA)
• 06 Eylül 2023 - 11:01 • Son Güncelleme:
1
Bir asırdır doğal mağaraları 'buzdolabı' olarak kullanıyorlar
Hakkari'nin Taşbaşı köyünde oturanlar, 1 asırlık geleneği sürdürüp, atalarının soğuk hava deposu olarak kullandığı doğal mağaralara yiyecek bırakıp, korunmasını sağlıyor.
2
Kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki 165 haneli Taşbaşı köyünde oturanlar, atalarından miras kalan 1 asırlık geleneği sürdürüyor.
3
Köylüler, ataları tarafından düzenlenip, soğuk hava deposu olarak kullanılan doğal mağaraları, bugün de aynı işlevi ile kullanıyor.
4
Köylüler, topladıkları pancarı, yaptıkları yağ, yoğurt ve otlu peynir ile diğer yiyecekleri bu mağaralarda saklıyor. Özellikle yazın depolanan bu yiyecekler, kışın taze bir şekilde sofralar geliyor.
5
Menaf Demir, "Bu doğal mağaralardan yaklaşık 1 asırdır faydalanıyoruz. Yazın havalar sıcak olduğu için, dağlarda topladığımız çeşitli pancar otlarını, otlu peyniri ve süt ürünlerini burada muhafaza ediyoruz.
6
Burası çok serin. Bu doğal mağaraları, yazın buzdolabı yerine kullanıyoruz. Kışın gelişi ile bu ürünlerimizi burada çıkartıyoruz" dedi.
7
8
9
10