Ambulans ÅŸoförlerinin duyarsız sürücülerle mücadelesi
Olay yerine ulaşmaları hayati önem taşıyan 112 Acil Servis ekipleri, son zamanlarda duyarsız sürücülerin yol vermemesiyle de mücadele ediyor. Son 1 yılda, geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermeyen 100 sürücüye ceza kesildi. Bir yandan zamanla yarışan bir yandan da hastaları kurtarmaya çalışan ambulans şoförü ve Acil Tıp Teknisyeni Hasan Uydur, "O görüntüler buz dağının görünen kısmı. Biz daha çok motorcular, iş arabalarıyla sıkıntı yaşıyoruz. Vakaya ulaşım süresi uzuyor. Geçişimiz fermuar sistemiyle çok rahat bir şekilde oluyor ama illa ki, birisi o fermuarın ortasına geldiğimiz zaman önümüzde kırıyor" dedi.
Gökçe KARAKÖSE - Ömer HASAR / Ä°STANBUL, (DHA)
• 29 Ocak 2023 - 11:20 • Son Güncelleme:
Gökçe KARAKÖSE - Ömer HASAR / Ä°STANBUL, (DHA)
• 29 Ocak 2023 - 11:20 • Son Güncelleme:
1
İstanbul trafiği, hatalı parklanma, bazı sokakların dar olması gibi nedenlerle zamanla yarışan ambulans şoförlerinin sorunlarına bir de yol vermeyen sürücüler eklendi. Ambulansa yol vermeyen araç sürücülerinin görüntüleri son zamanlarda büyük tepki çekti.
2
Elektronik Vaka Sistemi'ne düşen bildirimle, bulundukları yerden hemen olay yerine hareket eden 112 Acil Servis ekipleri, yolda yaşadıkları sorunlar nedeniyle olay yerine bazen geç gidebiliyor.
3
Bu da sağlık çalışanları ve hasta yakınları arasındaki gerginliği tetikliyor. 112 Acil Servis ekipleri, yolda yaşadıkları sorunları Demirören Haber Ajansı'na anlattı.
4
'MOTORCULAR VE Ä°Åž ARABALARIYLA DAHA ÇOK SIKINTI YAÅžIYORUZ'Â
Yaklaşık 10 yıldır Acil Tıp Teknisyeni ve ambulans şoförü olarak görev yapan Hasan Uydur, "O görüntüler buz dağının görünen kısmı. Biz daha çok motorcular olsun, iş arabaları olsun onlarla daha çok sıkıntı yaşıyoruz. Vakaya ulaşım süresi uzuyor. Bu sefer karşı taraf bize defans göstermeye başlıyor. Hasta yakınları neden ambulans geç geldi diye bize saldırmaya başlıyorlar. Buzdağının görünen kısmından haberleri yok. Özellikle ara sokaklarda araçların yanlış park edişleri, ambulansı arabaya sürtmeden geçirmek zorunda kalıyoruz bu da bizi bayağı bir yavaşlatıyor" dedi.
5
'FERMUAR SİSTEMİNİN TAM ORTASINA GELDİĞİMİZDE BİRİ ÖNÜMÜZE KIRIYOR'
Uydur, "Santim santim ilerleyerek geçmeye çalışıyoruz. Sokakların dönüşlerine park eden arabalar yine dönüşümüzü zorlaştırdığı için dönüşümüz uzun sürüyor bu sefer sokaklara giremiyoruz, başka yerlerden dolaşıp gelmeye çalışıyoruz. Geçişimiz fermuar sistemiyle çok rahat bir şekilde oluyor ama illa ki, birisi o fermuarın ortasına geldiğimiz zaman önümüzde kırıyor. Diğeri sağa kırması gerekirken sola kırıyor, sola kırması gerekirken sağa kırıyor. Bu sefer tüm sistem alt üst oluyor. Bir de peşimize takılan araçlar trafiğin iyice kilitlenmesine sebep oluyor" ifadelerini kullandı.
6
'CAMI AÇIP NÄ°YE SÄ°RENLERÄ°NÄ°Z AÇIK DÄ°YE SORUYORLAR'Â
Acil Tıp Teknisyeni Gamze Çimik de, "Giderken yolda geçirdiÄŸimiz süre çok önemli. Hastalar haklı olarak trafikten dolayı ulaÅŸamadığımız zaman nerede kaldınız diyorlar. Onlar için 5 dakika hastalarının aciliyetinden dolayı 5 saat gibi gelebiliyor. Bizim yolda geçirdiÄŸimiz süre, araçların yol vermemesi, trafiÄŸin yoÄŸun olması, fermuar sistemini tam uygulayamadığımız için ya da araçların saÄŸa sola kırmış olmaları bizim iÅŸimizi zorlaÅŸtırıyor. Ambulansa yol ver, hayata yol ver. Bu bizim sloganımız. Her ambulans onların kendi yakınlarına da gidebilir. Trafikte daha bilinçli olursak bizim iÅŸimiz de kolaylaşır. Niye sireni açıyorsunuz diyorlar. Vakaya gittiÄŸimiz zaman siren açık ÅŸekilde gidiyoruz. Ambulansta hasta mı var? Hasta mı taşıyorsunuz? Camı açıp bunu soruyorlar. Niye sirenleriniz açık? Hiçbir ambulans gereksiz yere siren açmaz" diye konuÅŸtu.Â
7
'HEPÄ°MÄ°ZÄ°N HASTASI VAR; HEPÄ°MÄ°ZÄ°N AÄ°LESÄ°NDEN BÄ°RÄ° OLABÄ°LÄ°R'Â
Bir araç sürücüsü Uğur Tekin, "Ambulansın nerden geldiğini öğrenip kendime ona göre yol veriyorum. Diğer araçlar da dikkat etmiyorsa onları uyararak yol açıp devam ediyorum. Arkasına hiçbir şekilde takılmıyorum. Yol vermeyenle biraz önce karşılaştım. Selektör yaptım ama dinlemediler, yine devam ettiler. Hepimizin hastası var. Hepimizin ailesinden biri rahatsızlanabilir" ifadelerini kullandı.
8
Sinan Özcan da, "Ben ambulansa yer veriyorum. Önlerine kırmaya çalışanları görebiliyoruz. Onlar sağlık çalışanları, onlara artık öncelik tanımamız lazım" dedi.
9
Hasan Çetin de, "Ambulanslara kesinlikle yol verilmesi lazım. Hayati önem taşıyorlar. Toplum birbirine yardımcı oldukça dünya güzelleÅŸir" dedi. Â
10
'GEÇİŞ ÃœSTÃœNLÜĞÜ BULUNAN ARACA YER VERMEKLE YÃœKÃœMLÃœSÃœNÃœZ'Â
Avukat Aslı Korkmaz ise, ambulans, itfaiye, polis aracı gibi geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol vermenin kanunlarda da yer aldığını belirterek, "Bu eylemi yapan vatandaşların hali hazırda bir kamu görevlisini görevini yapmasını engellediği gibi bir gerçeğimiz ortada bulunuyor. Bir ambulans görevlisi kamu görevlisidir. Siz bilinçli olarak bir ambulansın geçişine izin vermiyorsanız, burada doğrudan kamu görevlisinin görevini yapmasını engelliyorsunuz. Dolayısıyla bir soruşturmanın, burada en kötü ihtimalle savcılık tarafından doğrudan açılması gerekmekte. Burada bahsedilen suç ya da eylemler doğrudan kamu düzenini ilgilendirmektedir. Kamu düzenini doğrudan ilgilendiren şeyler de savcılık tarafından kendiliğinden soruştururlar. Bu durumda kimsenin şikayetine tabi olmadan biz böyle şeylerin video altına alındığında, ortada net bir kanıt olduğunda savcılık tarafından bir soruşturmaya tabi tutulmasını, eğer ortada yeterli delil varsa da kovuşturmaya geçilerek cezalandırılmasını bekleriz. TCK 98'den soruşturma açılabilir. Kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemekten bir soruşturma açılabilir aynı zamanda trafik kanununda da geçiş üstünlüğü bulunan bazı araçlar bulunmaktadır. Geçiş üstünlüğü olan araca siz yer vermekle yükümlüsünüz. Kanun bunu söylüyor. Ambulanslar, polisler gibi, belirlenmiş olan kamu görevlileridir. Eğer bunlarla karşılaşırsanız yol vermeniz beklenir. Bunu yapmadığınız takdirde, idari para cezaları ödersiniz" ifadelerini kullandı.
11