Alım garantili 'sözleÅŸmeli besicilik' modeli
Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan hayvan yetiştiricilerine kilogram başına 2,5 TL ile 5 TL arasında destek ödemesi yapılmasını öngören 'sözleşmeli besicilik' modelinde alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Böylelikle besiciler, kazancını teminat altına alacak. Üreticilere, hayvan sağlığı, refahı ve beslenmesi konularında eğitim de verilecek.
ANKARA, (DHA)-
• 08 Eylül 2022 - 11:14 • Son Güncelleme:
ANKARA, (DHA)-
• 08 Eylül 2022 - 11:14 • Son Güncelleme:
1
'Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığı 201- 250 kilogram olanlara kilogram başına 2,5 TL, 251- 300 kilogram olanlara 3,5 TL, 301 kilogram ve üzeri olanlara 5 TL destekleme ödemesi yapılacak. 'Sözleşmeli besicilik' sistemi ile besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırmızı et üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması, güçlü tedarik zinciri oluşturulması, verim ve kırsalda istihdamın artırılması, üreticinin girdi tedarikinin önceden planlanması ve sektör için örnek bir model teşkil ettirilmesi hedeflendi. Uygulama kapsamındaki verimlilik teşvik primi ile canlı stok yönetimine ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlanacak.
2
MALİYETE GÖRE FİYAT POLİTİKASI
Ayrıca oluşturulacak komisyonlar tarafından aylık maliyetler hesaplanacak. Belirlenen maliyete göre çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları güncellenecek. Alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Böylelikle besiciler kazancını teminat altına alacak. Et ve Süt Kurumu tarafından alım garantisi verilen üreticiler, kurumla imzaladığı besicilik sözleşmesinden herhangi hak kaybı yaşamadan tek taraflı çekilebilecek. Kırmızı et piyasasının arz talep durumuna göre, üreticilere erken ya da geç kesim primleri verilebilecek.
3
ÃœRETÄ°CÄ°LERE EĞİTÄ°MÂ
'Sözleşmeli besicilik' modeli ile hayvan sağlığı, refahı ve beslenmesi konularında üreticilere çiftliklerinde eğitim verilecek. Kayıt sistemleri oluşturularak hayvanın besi süreçleri, alım ve kesim takvimleri sistem üzerinden izlenecek. Sürdürülebilir, hijyenik, sağlıklı ve kaliteli kırmızı et üretimi ile hem üretici, hem tüketici korunacak. Uygulama kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarımsal destekleme bütçesinden sağlanacak.
4