1,5 yıl sonra robotik rehabilitasyon ile ilk adımlarını attı
Çatıdan düşerek omurilik felci geçiren emekli Osman Mermerkaya (57), robotik rehabilitasyon tedavisiyle ayağa kalkıp, ilk adımlarını attı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan emekli Osman Memerkaya, memleketi Çankırı'da 1,5 yıl önce yayla evinin çatısından düştü.
Omuriliği kırılan Mermerkaya, felç oldu. Doktorların 'yürüyemez' dediğini belirten Mermerkaya, 6 ay önce Ancak Etlik Şehir Hastanesi'ne başvurdu. Mermerkaya, burada 2,5 ay önce uygulanmaya başlanan robotik rehabilitasyon tedavisiyle ayağa kalkıp, ilk adımlarını attı.
Osman Mermerkaya, 2,5 aydır robotik rehabilitasyon tedavisi gördüğünü söyleyerek, "Çankırı'da özel hastanede tedavi gördüm. Orada doktorlar omuriliğimin kırıldığını ve yürüyemeyeceğimi söyledi. Ancak burada robot tedavisi gördüm. Önceki halimde sedye ile gelip gidiyordum her tarafa, adeta et yığını gibiydim. Buraya geldiğimde robota bağlandım ve robotun çok büyük etkisini gördüm. Önceki halimden çok daha iyiyim. Omuriliğim biraz daha düzeldi. Oturma dengem oldu. Robotta yürümeyi, ayakta durmayı öğrendim. Tedavimi devam ettireceğim. Önce Allah'ın izni ile sonra hocalarımızın sayesinde yürümek istiyorum" dedi.
'HASTALARIN KAS FONKSİYONLARI ARTTIRILIYOR'
Ankara Etlik Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Robotik Rehabilitasyon Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Aslıhan Uzunkuluoğlu, son yıllarda nörolojik rehabilitasyonlarda robotların önemli ölçüde özellik kazandığını söyleyerek, "Hastanemizde robot destekli yürüyüş terapi destekli cihazlarımız mevcut. Kuruluşundan bu yana da bu alanda çok sayıda hasta tedaviye alındı.
Hastalar bir elektromekanik yük aktarım sistemi sayesinde kontrollü bir şekilde yüklerini aktararak bir yürüyüş bandı üzerinde yürüme yeteneklerini geri kazanmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda karşılarında da bir ekran olduğu için bu ekran sayesinde bir geri bildirim alıyorlar. Ve bu şekilde motivasyonları ve tedaviye katılımları artmakta. İnme, omurilik yaralanması, serebral palsi, travmatik beyin hasarı bazı nöromüsküler ve hareket bozuklukları hastalıklarında bu cihazdan yararlanmaktayız. Hastalarda yürüyüşün yanı sıra kas fonksiyonu artırılıyor. Koordinasyon, postür düzeltiliyor" dedi. (DHA)