Geri Dön
EkonomiYerli olarak üretilen taşıma ve yük kaldırma makineleri dünyanın pek çok ülkesine satılıyor

Yerli olarak üretilen taşıma ve yük kaldırma makineleri dünyanın pek çok ülkesine satılıyor

Güney Lift’in günümüzdeki faaliyetlerini yürüten ve yerli olarak üretilen taşıma ve kaldırma ekipmanlarının dünyanın pek çok ülkesine ihraç edildiğini ifade eden Yusuf Akçagüney, “2000 yılından sonra taşıma ve yük kaldırma ekipmanlarının üretiminde artış yaşandı. Biz de bu artışın önemli elemanlarından biri olarak dünyanın pek çok ülkesine satış gerçekleştiriyor ve ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi.

Yerli olarak üretilen taşıma ve yük kaldırma makineleri dünyanın pek çok ülkesine satılıyor

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma grubu raporu verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında ithalatı en çok artan alt sektör grupları türbin, turbojet ve hidrolik silindirler olmakla birlikte, bu alanları makine ve aksamları, inşaat ve madencilik makineleri, yük kaldırma ve taşıma ekipmanları takip etti. Yük kaldırma, taşıma ve istif makinelerinin 2010 yılındaki ihracat rakamının 153 milyon dolar olduğunu gösteren rapor, bu rakamın 2017 yılında 282 milyon dolara ulaştığını ortaya koydu.

Yerli olarak üretilen taşıma ve yük kaldırma makineleri dünyanın pek çok ülkesine satılıyor

“İHRACAT RAKAMLARIMIZI ARTIRDIK”

1999 yılında Yalçın Akçagüney tarafından kurulmuş olan Güney Lift’in bugünkü faaliyetlerini yürüten Yusuf Akçagüney, “Azerbaycan, Irak, İran, Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine kaldırma ve taşıma makinelerinin satışını gerçekleştiriyoruz. Tüm bu yaşanan gelişmelere paralel olarak biz de ihracat rakamlarımızı artırdık. 2022 yılının ilk yarısında gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamları, 2021 yılının ilk yarısına oranla yüzde 18 artış gösterdi” dedi.

“2000 YILINDAN SONRA ÜRETİM MİKTARINDA CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANDI”

Özellikle 1984’ten sonra Gümrük Birliği’ne girişle birlikte makine imalat sanayiinin önemli bir sarsıntı geçirdiğini fakat bu durumun 2000 yılından sonra normale dönmeye başladığını dile getiren Akçagüney, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girmesi ile birlikte ağır tip ve özel bir teknoloji gerektiren gemi ve liman vinçleri yurt dışından ithal edilmeye başladı. Bu süreçte pek çok üretici piyasadan çekilmek zorunda kaldı. Dolayısıyla üretim miktarları da düştü. Fakat özellikle 2000 yılından sonra üretim miktarında ciddi bir artış yaşandı. Aslında bizim piyasaya girişimiz de tam olarak bu zamanlara dayanıyor. Tıpkı tüm Türkiye’de olduğu gibi biz de üretim miktarlarımızı artırdık ve bu pazarın büyüyüp gelişmesine katkı sağladık.”

2011 yılında 202 milyon dolar olan yük kaldırma, taşıma ve istifleme makinaları ihracat rakamının 2013 yılında 282 milyon dolarlara kadar ulaştığını ifade eden Akçagüney, “2013 yılından itibaren bir gerileme yaşanmaya başladı. Özellikle 2016 yılında meydana gelen düşüş dünya genelinde yaşanan ekonomik ve siyasi olaylardan kaynaklanıyordu. Devam eden süreçte de tüm dünyada olduğu gibi bizde de pandeminin yarattığı kriz ortamı yaşanmaya başladı. Pandemi koşullarının biraz olsun yatışması tüm sektörleri olduğu gibi bizim içinde bulundurduğumuz sektörü de canlandıracaktır. Nitekim biz de Güney Group çatısı altında bulunan Güney Lift, GünMak, Rayal Lift, Güney Vinç ve Günay Makina gibi bilinen markalarımızla birlikte sektörün canlanması için üretimlerimize devam ediyoruz.” dedi.

“ÜRETTİĞİMİZ EKİPMANLAR PEK ÇOK SEKTÖRDE AKTİF OLARAK KULLANILIYOR”

İzmir ve Gebze’de bulunan iki fabrikayla ve Tuzla’da bulunan bir showroom ile üretime devam ettiklerini açıklayan Akçagüney, “Bugün ürettiğimiz ekipmanlar pek çok sektörde aktif olarak kullanılıyor. Örneğin kaldırma ve taşıma ekipmanları, yer tavan vinçleri, asansör vinç sistemleri, travers kaldırma arabaları, yük taşıma arabaları, vinç ekipmanları, transpalet istif makineleri ve kaldırma platformları üretimini gerçekleştirdiğimiz bazı ekipmanlar. Yüzde 100 yerli olarak üretilen bu ekipmanların tamamını pek çok sektör içerisinde aktif olarak kullanılırken görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.