Geri Dön
EkonomiAksa Akrilik’ten tekstil sektörüne yenilik

Aksa Akrilik’ten tekstil sektörüne yenilik

Aksa Akrilik, Türk ve Japon mühendisler tarafından 3 yıldır üzerinde çalışılan Aksafil projesini, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan Uluslararası İstanbul İplik Fuarı'nda tanıttı. 550 metre iplik çıkış hızına ulaşarak maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak hedefiyle başlatılan projede, havayla büküm prensibine dayanan air jet iplik eğirme teknolojisiyle ‘high bulk’ denilen hacimli akrilik iplik üretiliyor. Aksafil’in Aksa’nın en önemli projelerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Aksa Akrilik Aksafil Üretim ve Satış Direktörü Haydar İnan, “Buradaki amacımız aslında akrilik ve akrilik karışımı iplikle yeni teknolojileri birleştirerek Türk tekstil sektörünün rekabet gücünü arttırabilmek. Aksafil ile sektöre yeni bir soluk vermek istiyoruz" diye konuştu.

Uluslararası İstanbul İplik Fuarı, bu yıl 20'nci kez İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. 22-24 Şubat tarihleri arasında düzenlenen fuara katılan Aksa Akrilik, Aksa Akrilik Aksafil Üretim ve Satış Direktörü Haydar İnan, “Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik olarak 8’inci kez katıldığımız Uluslararası İstanbul İplik Fuarı’nda bulunmaktan oldukça mutluyuz. Fuara katılma amacımız ortaya koyduğumuz yenilikleri ve yeni teknolojileri müşterilerimizle paylaşmak, sektördeki gelişmeleri takip etmek, bu gelişmelere yönelik birtakım aksiyonlar almak ve çeşitli iş birliği fırsatları yakalayabilmek” dedi.

Aksa Akrilik’ten tekstil sektörüne yenilik

“TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAYA YÖNELİK BİR PROJE HEDEFLEDİK”

Aksafil’in Türk ve Japon mühendislerin 3 yılı aşkın süredir beraber çalışmasıyla ortaya koyduğu bir proje olarak sektöre girdiğini aktaran İnan, “Aksafil özellikle yeni iplik üretim teknolojisi olan ‘air jet’ eğirme teknolojisiyle akriliğin ‘high bulk’ özelliğini yani hacimli iplik olma özelliğini birleştirdiği bir proje. Ayrıca bunun yarattığı avantajları müşterilerimize sunduğumuz en önemli proje olarak ortaya çıktı. Özellikle Türk tekstil sektörünün rekabet gücünü arttırmaya yönelik bir proje hedefledik. Aynı zamanda üretim verimliliği ve ürünün ortaya kattığı farklı kalitelerin, sektördeki tüm üreticilere ilham kaynağı olmasını hedefledik. Üretim tesislerinin 2022 yılında devreye girip 2’nci fazın da 2023 yılında devreye girmesiyle beraber, Türk tekstil sektöründe özellikle iplik üretim teknolojileri içerisinde triko, yuvarlak örme, halı, el örgüsü gibi çeşitli sektörlere yenilikçi bir yaklaşım sunduk” ifadelerini kullandı.

Aksa Akrilik’ten tekstil sektörüne yenilik

“AKSAFİL, SEKTÖRE FARKLILIK YARATAN BİR KALİTE OLARAK PİYASAYA SUNULDU”

İnan, “Aksafil, sektöre farklılık yaratan bir kalite olarak piyasaya sunuldu. Bu yenilikler, dünya genelinde ihracat pazarlarında çok ünlü olan zincir mağazalarının koleksiyonlarına girdi. Aynı zamanda Türkiye’de bir halı firmasıyla beraber yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları sonucunda Aksafil’in ipliğiyle dokunan halılar, Miramare koleksiyonu adı altında piyasaya sunuldu. Önümüzdeki günlerde mağazalarda görüyor olacağız” dedi.

Aksa Akrilik’ten tekstil sektörüne yenilik

“TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜNE ÇOK CİDDİ KALİTE KATKISI OLABİLECEK YENİ BİR YAKLAŞIMLA İLERLİYOR”

Bu seneki hedeflerinin Aksafil'de sürekli devam eden geliştirme projeleriyle müşterilere farklı kulvar açmak olduğunu aktaran İnan, “Aksafil, Aksa’nın en önemli projelerinden bir tanesi. Buradaki amacımız aslında akrilik ve akrilik karışımı iplikle yeni teknolojileri birleştirerek Türk tekstil sektörünün rekabet gücünü arttırabilmek ve sektöre yeni bir soluk vermek. Bunu yapmak için yaklaşık 20 bin metrekarelik kapalı alanda yıllık 6 bin 600 tonluk kapasiteyle Türk tekstil sektörüne hizmet etmek için yola çıktık. Projemiz, yaklaşık 27 buçuk milyon dolarlık yatırım ile şu anda 150 çalışan sayısıyla çevre odaklı, doğaya saygılı ve verimliliği ön planda tutan bir proje. Sonuçları itibarıyla Türk tekstil sektörüne çok ciddi kalite katkısı olabilecek yeni bir yaklaşımla ilerliyor. Bu seneki ve bundan sonraki hedeflerimiz, Aksafil’deki sürekli devam eden geliştirme projeleriyle müşterilerimize farklı kulvar açmak. Akrilik ve akrilik karışımı ipliklerde yeni nesil teknoloji ve yeni nesil ipliklerle Türk tekstil sektörünün rekabetini arttırmaya amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KALİTE OLARAK SEKTÖRE SUNDUK”

Ürünlerin özellikle triko sektöründeki geri dönüşlerinin çok hızlı ve olumlu olduğunu aktaran İnan, sözlerine şöyle devam etti:

“İhracat pazarlarında zincir mağazaların koleksiyonlarına çok hızlı giriş yaptı. Onun dışında halılarımız, önümüzdeki günlerde mağazalarda sergilenir olacak. Ürünlerimizin diğer ürünlere göre yarattığı en büyük farklılık, aslında tüylülüğün minimum olması. Dokunun ve hissiyatın pamuğa çok yakın olması, canlı renklerin olması ve üretim teknolojisinin çok verimli olmasıyla beraber sürdürülebilir bir kaliteyi sektöre sunmuş olduk. Aksafil, geleceğin ipliğini üretmek için yola çıktı. Doğru yolda olduğumuzun en büyük kanıtı, şimdiden mağazalarda sergilenmekte ve satılmakta olması. Aksafil, ipliği geliştirmek için çalışmalara devam ediyor olacak.”