Geri Dön
EğitimTEDÜ’den yetenek krizine yönelik küresel iş birliği

TEDÜ’den yetenek krizine yönelik küresel iş birliği

2022 Yetenek Krizi Anketi’ne göre globaldeki her 7 şirketten 3’ü yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. Çalışanların yüzde 81’i becerilerini geliştirmeleri için şirketlerden eğitim vermelerini talep ediyor. TED Üniversitesi (TEDÜ) yetenek krizinin yerelde etkisini azaltmak ve iş dünyasına nitelikli öğrenciler yetiştirmek için online ders içeriği platformu Coursera ile iş birliğine imza attı.

TEDÜ’den yetenek krizine yönelik küresel iş birliği

Son dönemde küreselde yaşanan yetenek krizinin hem şirketler hem de çalışanlar üzerindeki etkisi gün geçtikçe artıyor. İnsan kaynakları şirketi Manpower’ın 2022 Yetenek Krizi Anketi’ne göre globaldeki her 7 şirketen 3’ü istihdam açığını kapatmak için yetenekli çalışanlar bulmakta zorluk yaşadıklarını bildirirken, araştırma bulguları yetenek krizinin iş dünyasındaki son 16 yılın en büyük problemi olduğunu gösteriyor. Ankete göre işverenler çalışanlarda özgüven, güvenilirlik, esneklik, uyumluluk ve problem çözme yeteneği gibi özellikler ararken, çalışanların yüzde 81’i de becerilerini geliştirmek için şirketlerinden eğitim vermelerini ve istihdam edilebilirliği teşvik etmelerini bekliyor. Bu kapsamda TEDÜ, teknolojinin çok hızlı gelişmesin karşısında yetenek krizinin yereldeki etkisini azaltmak için sadece eğitim kurumları değil, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin de faydalandığı online ders içerik platformu Coursera ile iş birliğine imza attı. TEDÜ kampüsünde gerçekleşen imza töreninde, TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu beraberindeki heyetle birlikte, Coursera İcra Kurulu Başkanı CEO Jeff Maggioncalda yer aldı. Yapılan iş birliği ile TEDÜ öğrencilerinin veri analitiği, kullanıcı deneyimi tasarımı, sosyal medya pazarlaması, web geliştiriciliği, proje yönetimi gibi birçok alanda dünyaca ünlü şirketler tarafından geliştirilen online sertifika programlarına katılabileceği duyuruldu.

‘250’Yİ AŞKIN ÜNİVERSİTENİN HAZIRLADIĞI İÇERİKLERE ONLİNE ERİŞİM’

TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “TEDÜ olarak hedefimiz günün hızla değişen dinamiklerine hazır, iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek ve dijital yetkinliklere sahip nitelikli mezunlar yetiştirmek. Ankara’da bu konuda adım atan ilk üniversite olduk. Globaldeki 250’yi aşkın üniversite ve Microsoft, IBM, Google gibi şirketler tarafından geliştirilmiş ders içeriklerinin yer aldığı Coursera platformuna katılarak, öğrencilerimizin veri analitiği, kullanıcı deneyimi tasarımı, sosyal medya pazarlaması, web geliştiriciliği, proje yönetimi gibi birçok alandaki sertifikalı programa dahil olmasında köprü görevini üstleniyoruz. Coursera platformunun 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik hazırladığı Career Academy’nin (Kariyer Akademisi) içeriklerinden de faydalanacaklar. Coursera platformunun CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Jeff Maggnioncalda’nın Türkiye’ye gelerek imza törenine katıldığı ilk anlaşma olan iş birliğimiz çerçevesinde yalnızca öğrencilerimizin değil, idari personelimizin de mesleki gelişimine yatırım yapmayı hedefliyoruz. Gelecek dönem tüm ekiplerimizin yanı sıra mezunlarımızın da platformun içeriklerinden yararlanmasını sağlayacağız. Öğrencilerin donanımlı bireyler haline gelmesi için gelişimlerine farklı kollardan en üst düzeyde katkıda bulunma misyonunu benimsiyoruz. Yüzde 100 İngilizce eğitim veren bir kurum olarak, müfredatımızdaki kredili derslerin içeriklerini zenginleştirmek için teknolojiyle harmanlanmış öğretim modelleriyle destekliyoruz. Profesyonel sertifikaları kredili sistemimize de ekleyeceğiz” dedi.

‘BURADA ÖNCÜ OLMAK İSTEDİK’

Covid-19 pandemisi ile hızlanan bir değişimin yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Bu değişim özellikle eğitim dünyasına da büyük bir değişikliğe sebebiyet veriyor. Artık online eğitim hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Eğitimin önündeki zaman ve mekân engeli de kalktı. Coursera çok zengin bir kütüphaneye sahip ve bizde bundan yararlanacağız. Bunu sistemimizin bir parçası haline getireceğiz. Burada amaç aslında öğrencinin kendi kendine de öğrenmesini sağlayabilmek. Çünkü yeni dijital dünyada öğrencinin de rolü değişti. Artık öğrenmek öğrencinin sorumluluğu alanına girdi. Biz TED Üniversitesi olarak çok güçlü bir eğitim camiasının bir üniversitesi olarak burada öncü olmak istedik. Bunu sürdüreceğiz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ DEĞİŞTİ

Coursera İcra Kurulu Başkanı CEO Jeff Maggioncalda’nın bizzat anlaşma imzaladığı ilk üniversitenin TED Üniversitesi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Umarım iş birliğimiz bizim istediğimiz gibi devam eder. Amacımız bilgiye ulaşmak gibi gözüküyor ancak inanıyorum ki artık üniversitelerin rolü öğrencilere bilgi vermek değil, o bilgiyi de değere dönüştüren bireyler haline getirebilmek. Şu anda önemli olan bilgiyi alıp, sahip olduktan sonra onu bir değere, faydaya, teknolojiye, sosyal bir değere dönüştürebilmek. Bunu yaparken de bu tür uluslararası ve kaliteli platformların bize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.