Londra Yunus Emre Enstitüsü'nden 'Gelecek Tahayyülleri' semineri
Londra Yunus Emre Enstitüsü'nce, 20 Haziran'da 'Genç Akademisyen Seminer Serisi' kapsamında düzenlenen programda, Doç. Dr. Emrah Atasoy 'Gelecek Tahayyülleri: Türkiye'de ve Dünyada Ãœtopik ve Distopik Anlatılar' baÅŸlıklı konuÅŸma gerçekleÅŸtirdi.Â
Londra Yunus Emre Enstitüsü, kültürel alışverişi ve anlayışı teşvik misyonunu sürdürürken, etkinlik, coğrafi sınırları aşan bir platform oluşturarak çeşitli topluluklar arasında bağlantılar kurarak diyalogları teşvik etti. Bu kapsamda 'Genç Akademisyen Seminer Serisi' kapsamında düzenlenen etkinlik, Türkiye'de ve dünyada üretilen ütopik ve distopik anlatıların edebiyat ve sinemadaki tasvirlerinin eleştirel bir incelemesine odaklandı. Tarihsel, edebi ve tematik analiz yoluyla, kültürel farklılıklardan kaynaklanan kültüre özgü dünya kurma teknikleri olduğu vurgulandı.
Doç. Dr. Emrah Atasoy, konuşmasına ütopik ve distopik anlatıların tarihi ve edebi arka planından bahsederek başladı. Bu türün sinema ve edebiyattaki önemli eserlerine, örneğin Thomas More'un Ütopya, Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya ve Anthony Burgess'in Otomatik Portakal gibi yapıtlarına atıfta bulunarak türün karakteristik özelliklerini açıkladı. İklim krizi ve yapay zeka gibi günümüz dünyasının önemli konularının spekülatif anlatılarda nasıl ele alındığına değindi. Türkiye'de ve dünyada edebiyat ve sinemada yapılan akademik ve entelektüel çalışmalara dair bilgiler sundu. Ayrıca, ünlü yönetmen Alfonso Cuaron'un Children of Men (Son Umut) ve Mert Baykal'ın Sıcak Kafa (Hot Skull) adlı eserlerinin tematik analizini yaptı. Doç. Dr. Atasoy, sunumunu ütopik ve distopik anlatıların mevcut dünya sorunlarına potansiyel çözümler getirebileceğini vurgulayarak sonlandırdı. Sosyal ve beşeri bilimlerin global krizlerin çözümündeki büyük önemine değinerek konuşmasını tamamladı.
İngiliz dili ve edebiyatı dalında akademisyen olan Doç. Dr. Emrah Atasoy, Warwick Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsü ve İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Çalışmaları Bölümü'nde Marie Skłodowska-Curie Programı Doktora Sonrası Araştırmacısı (EUTOPIA-SIF COFUND) olarak görev yapıyor. Doç. Dr. Atasoy, Harvard Üniversitesi, Pompeu Fabra Üniversitesi-Barcelona, Oxford Üniversitesi ve Penn State Üniversitesi gibi üniversitelerde misafir araştırmacı olarak çalışmalar yürüttü. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden doktora derecesini aldı. (DHA)