Bakan Özer: Kantinlerdeki kirayı yüzde 25 artışla sabitleme kararı aldık
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul kantinlerinde yaşanan fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçebilmek için adımlar atıldığını belirterek, "2022- 2023 Eğitim-Öğretim Yılı boyunca kantinlerdeki kira artışını yüzde 25 artışla sabitleme kararı aldık" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kocaeli Valiliği'ni ziyaret etti. Bakan Özer, buradaki açıklamasında, okul kantinlerinde yaşanan fahiş fiyat uygulamalarına değindi. Eğitim yılı boyunca okullardaki kantinlerin kira artış oranını sabitlediklerini söyleyen Bakan Özer, "Son 2 haftadan beri, okullarımızın bünyesinde bulunan kantinlerin kira artışıyla ilgili, kantinlerdeki ürünlerin fiyat artışlarıyla ilgili şikayetler almaya başlamıştık. Hem velilerden hem parti teşkilatımızdan hem esnaf ve sanatkarlar odasından. Kapsamlı bir şekilde tüm Türkiye'deki kantinlerimizin kira artışlarını incelemeye başladık ve en son Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile birlikte kapsamlı bir şekilde değerlendirme yaptık. Bugün Maliye Bakanı ile de bir görüşme gerçekleştirdim ve öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, okul yönetimimizin, okula gelen velilerimizin okul içerisindeki kantinlerden sağlıklı ve makul fiyatlardan faydalanabilmeleri için 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı boyunca kantinlerdeki kira artışını yüzde 25 artışla sabitleme kararı aldık. İnşallah bugün gerekli yazışmaları da tamamlayıp bilgilendireceğiz ve okul kantinlerimizdeki kira artışlarını bu şekilde sabitlemiş olacağız" dedi.
'AMACIMIZ, ÖĞRENCİLERİMİZİN SAĞLIKLI ÜRÜNLERLE BULUŞMASINI SAĞLAMAK'
Bu konuda gelen şikayetleri değerlendirdiklerini ifade eden Bakan Özer, "Amacımız öğrencilerimizin, gençlerimizin, çocuklarımızın, yavrularımızın çok sağlıklı bir şekilde bu hizmetten faydalanabilmeleri, elbette çok makul bir fiyatla bu hizmetten faydalanabilmeleri. Öğretmenlerimizin benzer şekilde, okul yönetimimizin de benzer şekilde. Bu kira indirimini sağladıktan sonra da kantinlerdeki ürünlerin indirimini de okul yönetimlerimiz bizzat takip edecekler. Amacımız kantin işletmecilerini mağdur etmeden en önemlisi o hizmetten yararlanan öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin sağlıklı ürünlerle buluşmasını sağlamak. Aldığımız bu kararın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
ROBOTİK KODLAMA ATÖLYELERİ AÇILIŞINA KATILDI
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kocaeli Kongre Merkezi'nde Cumhuriyet'in 99'uncu yılında 99 adet Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri (KODELİ) açılışına katıldı. Ülke olarak en önemli fırsat penceresinin genç nüfus olduğunu söyleyen Bakan Özer, "Bir ülkenin en değerli sermayesi, beşeri sermayesi ve bu beşeri sermayesinin de niteliğini artırmadaki en kullanışlı enstrüman eğitim. Bizim de ülke olarak en önemli fırsat penceremiz, genç nüfusumuzun oldukça ölçeğinin büyük olması. Aslında 2 binli yıllara geldiğimiz zaman baktığımız manzarada aslında eğitim karnemizin de çok iyi olmadığını görüyoruz. 5 yaştaki okullaşma oranlarının yüzde 11, ortaöğretimde yüzde 44 seviyesinde, yükseköğretimde net okullaşma oranlarının da yüzde 14'lerde olduğunu görüyoruz. Hemen hemen ilkokul hariç tüm eğitim kademelerinde okullaşmanın yüzde 50'nin altında olduğu bir manzara var. Bugün rekabet etmiş olduğumuz OECD ülkeleri 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 90'lara çıkartmasına rağmen ülkemiz maalesef bu aşamaya 70 yıl gecikmeyle ulaştı" dedi.
'GELECEĞE UMUTLA BAKILMASI İÇİN ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILDI'
Yapılan yatırımların önemine dikkat çeken Bakan Özer, şöyle konuştu:
"Bugün geldiğimiz noktada 5 yaştaki okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı yüzde 11'lerden yüzde 97'ye yükseldi. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63, ortaokullardaki okullaşma oranları yüzde 99,44 yani yüzde yüzlerde. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı ise yüzde 44'den yüzde 95'e yükseldi. Yükseköğretim okullaşma oranları yüzde 14'lerden yüzde 48'lere çıktı. Son 20 yıl eğitime erişimin maksimum seviyeye çıktığı ve beşeri sermayemizin geleceğin yani Türkiye vizyonunun inşasında eğitimle niteliğin arttığı bir döneme tekabül ediyor. Sadece bunlar yapılmadı. Eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Başörtüsü yasağından katsayı uygulamasına kadar. Toplum kesimlerinin üzerinde vesayetçi bir şekilde şekillendiren mühendislik projelerinin, antidemokratik eğitim politikalarının tamamı bu dönemde kaldırıldı. Son 20 yıl sosyoekonomik seviyesine, arka planına bakmaksızın tüm vatandaşlarımızın eğitime ücretsiz erişebildiği bir döneme tekabül ediyor. Yani hiçbir ayrımcılığın yapılmadığı, kız çocuklarının ilk kez okullaşma oranlarında yüzde 90'lara çıktığı, eğitimin tüm kademelerinde beşeri sermayenin niteliğinin sürekli arttığı, geleceğe umutla bakılması için önemli yatırımlar yapıldı."
'ÇOCUKLARIMIZI DAHA NİTELİKLİ YETİŞTİRMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'
Bakan Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2 binli yıllardaki 300 bin seviyesindeki dersliklerimiz bugün 900 binler seviyesine ulaştı. 1 milyon dersliği olan bir eğitim sistemimiz var. 500 bin öğretmen sayımız 2 milyona ulaştı. Tüm bunlar Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde eğitime her yıl bütçeden en büyük pay aktarılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza Kocaeli'den verdiği tüm desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bizler de gelinen noktada, eğitimin kalitesini daha fazla arttırmak, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı çok daha nitelikli yetiştirmek için elimizden gelen tüm çabayı tüm arkadaşlarımızla sarf ediyoruz. Öğrencilerimizi sadece akademik becerilerle donatılmış şekilde değil, aynı zamanda devletini, milletini bilen, kültürel değerleri içselleştirilmiş ve dünyaya farklı şeyler söyleyebilme kapasitesine sahip gençleri yetiştirmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz."
'2022 SONUNA KADAR TAMAMLIYORUZ'
Bakan Özer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın konuşmasına değinerek, "Kocaeli'deki robotik atölyelerin 2022 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyleyen Sayın Başkan'ım konuşurken bilişim teknolojileriyle ilgili yaptığı yatırımlarda bakanlığa meydan okudu. Her meydan okumanın bir cezası vardır. Bu yatırımları 2023'e bırakmıyoruz Sayın Başkan'ım. Kocaeli'de robotik kodlama atölyelerini 2022 yılının sonuna kadar tamamlıyoruz. Tüm küçük ve büyük onarımları, tefrişatla ilgili her şeyi biz Bakanlık olarak üstleniyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından, İzmit'teki Ulubatlı Hasan Ortaokulu ve Gebze'deki Muzaffer Altıntaş İmam Hatip Ortaokulu'na canlı bağlantılarla, okullardaki robotik atölyelerin açılışı yapıldı.
ÖĞRETMENLER İLE BİR ARAYA GELDİ
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda öğretmenler ve idareciler ile bir araya geldi. Öğretmenlerin meslek kanunu değişikliğinin ardından yaşadığı süreci anlatan Bakan Özer, "Sosyal medyada yazdan itibaren bir problem başladı. 'Hepimiz uzman öğretmeniz, itibarımıza dokunmayın' dediler. Sanki sınavla öğretmenin yeterliliğini ölçüyormuşuz gibi bir manipülasyon ortaya çıktı. Kimin haddine ki öğretmenin yeterliliğini ölçmek? Bu isteğe bağlı bir kariyer sistemi. Zorunlu değil. İsteyen öğretmenimiz eğer başvurursa, bu süreçleri tamamlarsa; uzman öğretmen ya da başöğretmen olabilir. İstemiyorsa, öğretmen olarak hiçbir hak kaybı olmadan çalışmasına devam edebilir. Hatta siyasi parti liderleri boykot çağrısı yaptı. Sanki bizden fazla öğretmenleri düşünüyormuş gibi. Öğretmenlerimiz herkese dersini verdi. Şartları sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95'i, bu eğitimlere başvurdu. Eğitimlere başvuran öğretmenlerin yüzde 99'u eğitimlerini tamamladı, eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin de yüzde 98'i sınava başvurdu. Tüm öğretmenlerimize en içten şükranlarımızı sunuyorum" dedi.
'EYLEME KATILAN ÖĞRETMENLERİMİZİN DERS ÜCRETLERİ KESİLECEK'
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun, bazı sendikalarca yetersiz bulunup, 1 Kasım'da eylem çağrısı yapılması konusuna değinen Özer, "Son zamanlarda eylemler, kısmi eylemler, tam gün eylemler çağrılarını duyuyoruz. Şuna emin olun; sizi bizden daha fazla seven kimse olamaz. Sizin derdinizle dermanlanan, sizin koşullarınızın iyileştirilmesi için gece-gündüz demeden çırpınan hiç kimseyi bulamazsınız. Bugünler geçecek geriye nerede tavır alındığı kalacak. Yarın ve ondan sonraki günlerdeki eylemlerde öğrencilerimizin mağdur olmaması için elimizden gelen her türlü önlemi alacağız. Bizim için aslolan şey, dersin hiçbir kesintiye uğratılmamasıdır. O eyleme katılan öğretmenlerimizin ders ücretleri kesilecektir. Eğer öğretmen, velilerle temas kurup, öğrencinin okula gelmesini engelliyorsa da yasal işlem başlatılacaktır. Bunu herkes böyle bilsin. Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre, inşa edilen bir sistem var ve bu sistem zorunlu değildir. Zorunlu olmayan bir şeyin eylemi olmaz. Rasyonel değildir; istemiyorsan, girmezsin. Matematikle, bilimle uğraşıyorsunuz. Bir şey isteğe bağlı değilse zorunluysa; istenmediği zaman eylem yapılır. Fakat isteğe bağlıysa eylem yapılmaz. İstemiyor musun kardeşim? O zaman başvurma, o zaman sınava girme. Bırak da yararlanmak isteyenler, bu imkandan yararlansın. Onun üzerine bir manipülasyon, bir spekülasyon yapmaya hakkın yok. Her konuşmamızda ifade ettik, Öğretmenlik Meslek Kanunu bu haliyle sadece bir başlangıçtır. Her kanun çıktığı zaman yeni ilavelerle, yeni haklarla her zaman güncellenecektir. Çok daha iyi noktalara getirilecektir" diye konuştu.
'10 YIL BEKLEME ŞARTINI 5 YILA DÜŞÜRECEĞİZ'
Öğretmenlerin şikayetleri ve taleplerine de yakından kulak verdiklerini ifade eden Özer, "Sınavlar bitip süreçler tamamlandıktan sonra 2-3 tane iyileştirme yapacağız. Bir tanesi kıdemli öğretmenlerimizle ilgili. Yılı tam net değil; bu yıla sahip olan öğretmenlerimiz uzman öğretmen olduktan sonra 10 yıl daha başöğretmenlik için beklemesinler diyerek o şartı kaldıracağız. İkincisi eğer eğitim alanında veya atandığı alanda yüksek tezli lisans yapmışsa; uzman öğretmenlik için 10 yıl bekleme şartını 5 yıla düşüreceğiz. Eğitim alanında ya da atandığı alanda doktora yapmışsa, doğrudan başöğretmenliğe başvurma hakkı getireceğiz. Sahaya sürekli kulak verip, sürekli birlikte kararlar alıp, süreçleri iyileştirmeye çalışıyoruz. Kimse gölge etmesin, başka ihsan istemiyoruz" dedi.
DEMİRÖREN MEDYA MESLEKİ TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ'Nİ ÖRNEK VERDİ
Bakan Özer, Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni üzerinden meslek liselerindeki eğitime değinerek, şöyle konuştu:
"Meslek liselerinde yaptığımız hamle, sektörün tüm temsilcilerinin eğitimin tüm süreçlerine dahil edilmesi oldu. Eleman yetiştiriyoruz, o zaman müfredatı birlikte inceleyelim, birlikte planlayalım ama istihdamda öncelik olsun. Bakın bu hamle ve ilave olarak meslek liselerindeki üretim kapasitesinin artırılması hamlesi, bir anda meslek liselerini çok görünür kılmaya başladı. 28 Şubat sürecinin suyun tersine çevirdiği, akademik olarak başarılı öğrencileri meslek liselerinden uzaklaştırdığı bu akıntıyı tersine çevirdik. Artık akademik olarak başarılı öğrenciler, meslek liselerini seçmeye başladı. Ankara Fen Lisesi'ne giden öğrenciden daha yüksek puanlı öğrenci Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ne gitti. Teknopark İstanbul Meslek Lisesi'ne gitti. İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi Meslek Lisesi'ne gitti. En son açtığımız Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 0.12'lik puan diliminden öğrenci aldı. Üretim kapasitesi bakın, 2019'da 200 milyonluk bantlardaydı, 2021 yılını 1 milyar 162 milyon ile kapattık. Eğer mesleki eğitim ve üretim kapasitesini artırmamış olsaydık; Covid-19 sürecini bu kadar kolay atlatabilmek mümkün değildi."