Geri Dön
DünyaZelenski: Ukrayna, Rusya nereden saldırırsa orayı vurabilmeli

Zelenski: Ukrayna, Rusya nereden saldırırsa orayı vurabilmeli

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna ordusunun Kırım’da düzenlediği bir dizi saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın Rus işgalciye karşı gerçekten uzun menzilli saldırılar gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi. Ukrayna ordusu, Kırım’da S-400 hava savunma sistemlerini ve Sivastopol’da Rus denizaltısını hedef almıştı.

Zelenski: Ukrayna, Rusya nereden saldırırsa orayı vurabilmeli

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yaptığı açıklamada, “Ortaklarımıza Ukrayna'nın Rus işgalciye karşı gerçekten uzun menzilli saldırılar gerçekleştirmesi gerektiğini açıkça söylemeye devam eden herkes. İşgalci nerede olursa olsun, Rusya Ukrayna'yı nereden vurursa vursun, füzeleri, 'Shahed' insansız hava araçlarını, bombaları nereden fırlatırsa fırlatsın. Etkili olabilecek tüm silahları kullanabilmemiz için bu karara ihtiyacımız var. Halkımızın hayatını korumalı ve savaşı Ukrayna şartlarında sona erdirmeliyiz ve Rusya'nın hava bombalarına doğru bir şekilde karşılık veren, Rus lojistik ve üslerini yok eden, işgalcinin topraklarımızda kalmasını zorlaştıran her saldırı, savaşın adil bir şekilde sona ermesini daha da yakınlaştıracaktır” dedi.

Zelenski: Ukrayna, Rusya nereden saldırırsa orayı vurabilmeli

UKRAYNA ORDUSUNDAN KIRIM’DA SALDIRILAR

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kırım’da S-400 hava savunma sistemleri ve Sivastopol limanında Rusya’nın Rostov-na-Donu adlı denizaltısına saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

Bakanlık, S-400’lere yönelik saldırıya ilişkin, “Füze Kuvvetleri birlikleri, Deniz Kuvvetleri birlikleri ile işbirliği içinde geçici olarak işgal edilen Kırım'daki S-400 hava savunma sistemini başarıyla vurdu. Saldırı sonucunda S-400 'Triumph' hava savunma sisteminin 4 rampası önemli ölçüde hasar gördü” ifadelerini kullanırken, Rostov-na-Donu adlı denizaltıya ilişkin de “Ukrayna savunma güçleri Sivastopol limanında B-237 ‘Rostov-na-Donu’ saldırı denizaltısına başarılı bir saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda denizaltı battı” demişti.

Zelenski: Ukrayna, Rusya nereden saldırırsa orayı vurabilmeli

STOLTENBERG: BAZI MÜTTEFİKLER SİLAHLARIN KISITLAMALARINI ESNETTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Temmuz ayında ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi marjında Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenlemişti. Stoltenberg, bazı müttefiklerin, Ukrayna’ya verdiği silahlardaki ‘kısıtlamaları’ esnettiğini belirterek, “Ukrayna'nın kendini savunma hakkı vardır. NATO'nun çatışmaya taraf olmadan Ukrayna'nın kendini savunmasına yardım etme ve destekleme hakkı vardır. Meşru müdafaa hakkı, saldırgan Rusya'nın topraklarındaki meşru askeri hedefleri vurma hakkını da içerir. Bazı müttefikler Ukrayna'ya verilen silahların kullanımı üzerindeki kısıtlamaları esnetmiştir. Bu da Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki meşru askeri hedefleri vurmasına olanak sağlamıştır. Yakın zamana kadar çatışmaların çoğu Ukrayna topraklarında gerçekleşiyordu. Müttefiklerin kısıtlamaları esnetmesini memnuniyetle karşılıyorum” demişti.