Rusya’da beliren kutup ışıkları fotoğraflandı
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı (EMERCOM), Rusya’da gökyüzünde beliren kutup ışıklarını (aurora borealis) fotoğrafladı. Pembe, yeşil ve mor renkler ülkenin semalarına yansıdı.
EMERCOM’un bölge birimleri Rusya’nın Krasnoyarsk, Leningrad, Tümen, Murmansk ve Moskova gibi bölgelerinde gökyüzünde beliren kutup ışıklarını fotoğrafladı. Kutup noktalarına yakın bölgelerde görülen hava olayı kutup ışıkları pembe, yeşil ve mor renklerde fotoğraflara yansıdı.
‘OKSİJEN YEŞİL VE KIRMIZI IŞIK YAYAR, AZOT MAVİ VE MOR RENKTE PARLAR’
Kuzey ve güney kutbuna yakın bölgelerde, gökyüzünde çoğunlukla parlak yeşil ışık demetleri olarak gözle görülen kutup ışıkları, Güneş kaynaklı bir gökyüzü olayıdır. Kuzey Kutbu'ndaki ışıklara aurora borealis Güney Kutbu'ndaki ışıklara ise aurora australis veya güney ışıkları denmektedir. NASA kutup ışıklarıyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullanır;
“Güneş bize ısı ve ışıktan fazlasını gönderir; yolumuza çok sayıda başka enerji ve küçük parçacıklar çıkar. Dünyanın etrafındaki koruyucu manyetik alan bizi enerjinin ve parçacıkların çoğundan korur ve biz onları fark etmeyiz bile.
Ancak Güneş her zaman aynı miktarda enerji göndermez. Sürekli akan bir güneş rüzgarı var ve ayrıca güneş fırtınaları da var. Koronal kütle atımı adı verilen bir tür güneş fırtınası sırasında Güneş, uzayda yüksek hızlarda seyahat edebilen devasa bir elektrikli gaz kabarcığı püskürtür. Bir güneş fırtınası Dünya’ya doğru geldiğinde, enerjinin bir kısmı ve küçük parçacıklar kuzey ve güney kutuplarındaki manyetik alan çizgilerinden Dünya atmosferine doğru ilerleyebilir.
Kutuplardaki parçacıklar atmosferimizdeki gazlarla etkileşime girerek gökyüzünde güzel ışık gösterileri oluşturur. Oksijen yeşil ve kırmızı ışık yayar. Azot mavi ve mor renkte parlar.”