Geri Dön
DünyaAlmanya Dışişleri Bakanlığı: Venezuela’da demokrasi için üzücü bir gün

Almanya Dışişleri Bakanlığı: Venezuela’da demokrasi için üzücü bir gün

Venezuela'da hakkında tutuklama emri çıkarılan ve İspanya'ya sığınan muhalefet adayı Edmundo Gonzalez, ülkesinde ‘demokrasi için mücadeleye devam edeceği’ sözünü verdi. Almanya Dışişleri konuyla ilgili olarak, “Venezuela'da demokrasi için üzücü bir gün” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı: Venezuela’da demokrasi için üzücü bir gün

Venezuela'da hakkında tutuklama emri çıkartılan ve İspanya’ya sığınan muhalefetin başkan adayı Edmundo Gonzalez dün yaptığı açıklamasında, “ Venezuela'dan ayrılmaya ve İspanya'ya taşınmaya karar verdim. Beni memnuniyetle karşıladıkları ve bu dönemde bana koruma sağladıkları için hükümetlerine derinden teşekkür ediyorum. Ayrıca Venezuela'daki Hollanda Büyükelçiliği'ne de teşekkür ediyorum. Bu kararı Venezuela'yı düşünerek aldım ve bir ülke olarak kaderimizin acı ve ızdırap dolu bir çatışma olamayacağını ve olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunu, ailemi ve bu kadar gergin ve ızdıraplı bir dönemde tüm Venezuelalı aileleri düşünerek yaptım. Bunu, her şeyin değişmesi ve Venezuela için yeni bir dönem inşa edebilmemiz için yaptım. Her zaman barış ve özgürlük gibi demokratik değerleri savunduğumu biliyorsunuz. Benim taahhüdüm kişisel hırsa dayanmıyor, bu karar herkese ulaşan bir jest ve bu şekilde karşılık bulmasını umuyorum. Kızgınlıkla bağdaşmıyorum. Yalnızca diyalog siyaseti bizi yeniden yurttaşlar olarak bir araya getirebilir. Yalnızca demokrasi ve halk iradesinin gerçekleşmesi, bir ülke olarak geleceğimize giden yol olabilir ve ben buna bağlı kalacağım. Öncelikle özgürlüğünden mahrum bırakılmış ve beni destekleyen insanları düşünüyorum. Onların özgürlüğü benim en büyük önceliğim, sarsılmaz bir talebim. Venezuela'da ve dünyanın dört bir yanında beni destekleyenlere ve özellikle aileme sonsuz şükranlarımı sunmak istiyorum” dedi.


Almanya Dışişleri Bakanlığı: Venezuela’da demokrasi için üzücü bir gün

‘MADURO BASKIYI DURDURMALIDIR’

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Gonzalez’in sığınma talebinden Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu sorumlu tutarak, “Edmundo González Urrutia, Venezuela'da barış ve demokratik değişim için tartışmasız bir ses olmaya devam ediyor. Venezuela'da demokratik bir restorasyon mesajı, Venezuela halkının umut ve özlemlerine ilham verdi ve 28 Temmuz'daki başkanlık seçiminde güçlü bir değişim çağrısına yol açtı. Venezuela'dan ayrılışı, Nicolás Maduro'nun seçimden bu yana González Urrutia ve diğer muhalefet liderlerine karşı başlattığı anti-demokratik önlemlerin doğrudan sonucudur. 28 Temmuz'da Venezuela halkı ezici bir çoğunlukla ve kesin bir şekilde demokratik değişim arzusunu dile getirdi. Maduro, son altı haftada yaklaşık iki bin Venezuelalıyı haksız yere tutukladı, iktidarına karşı muhalefeti susturmak için sansür ve tehditler kullandı ve Venezuela halkının iradesine karşı iktidarda kalmak için Venezuela yasalarını ihlal etti. Maduro'yu baskıyı durdurmaya ve haksız yere gözaltına alınan herkesi derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı: Venezuela’da demokrasi için üzücü bir gün

Almanya Dışişleri konuyla ilgili olarak, “Venezuela'da demokrasi için üzücü bir gün. Demokrasilerde hiçbir siyasi lider sığınma talebinde bulunmaya zorlanmamalıdır. Yetkililerden baskıya son vermelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.