Olaylı derbide işaret fişeğinin isabet ettiği Göztepe taraftarı: Sosyal hayatım bitti
İzmir'de, Göztepe ile Altay arasında oynanan olayların çıktığı derbiye ilişkin 1’i tutuklu, 23 sanığın yargılandığı davada, işaret fişeğiyle yaralanan Göztepe taraftarı Mehmet Çakır, "Fişek sadece bana değil, aileme ve arkadaşlarıma da atıldı. 46 gün hastanede kaldım. Her sabah pansuman acılarıyla uyandım. İşe hala gidemiyorum. Abim de benimle vakit geçirdiği için o da işsiz kaldı. Sosyal hayatım bitti" dedi.
Spor Toto 1'inci Lig ekiplerinden Göztepe ve Altay arasında, geçen yıl 27 Kasım'da oynanan derbide, Altay tribünlerinden atılan işaret fişeği ile Göztepeli taraftar Mehmet Çakır yaralandı. Bu sırada Göztepe tribünlerinden sahaya atlayan Mehmet Nihat A. da korner direğiyle Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e vurdu. Çıkan olaylar nedeniyle maç, tatil edildi. Derbi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mehmet Nihat A. ile Altay tribünlerinde yer alan Furkan Ersanlı, D.D., K.E., E.Y., H.Ç., M.E.K., A.G., H.K., M.Y., S.H., Ç.K., E.E., A.B., Ş.P., Ö.U., Ü.T., T.G., G.A.A. ve E.K. tutuklandı. U.M.K., F.Ö., Y.A., N.A.D. ve F.E. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Kaleci Ozan Evrim Özenç'e korner direğiyle saldıran Mehmet Nihat A. hakkında 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), olaylar nedeniyle her iki takımı da hükmen mağlup saydı.
Diğer şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede ise savcı, Furkan Ersanlı'nın tribünde planlı ve kararlı şekilde, işaret fişeğini binlerce kişinin bulunduğu Göztepe tribünlerine doğru hedef gözetip, ateşleyerek 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'tehlike arz edebilecek aletleri spor alanlarına sokmak ve kullanarak müsabaka düzenini bozmak', 'genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması' suçlarını işlediğinin altını çizdi. Ersanlı için bu suçlardan 23 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı; Ç.K., E.E., K.E., E.Y., D.D., H.Ç., M.E.K., S.H., A.B., A.G., H.K., Ö.U., Ş.P., Ü.T., T.G., G.A.A., E.K., M.Y., F.E., N.A.D., Y.A. ve F.Ö.'nün de 'kasten öldürmeye teşebbüs suçuna yardım' suçlarından cezalandırılmalarını talep etti.
Öte yandan sanıkların 'tehlike arz edebilecek aletleri spor alanlarına sokmak', 'tehlike arz edebilecek aletleri spor alanlarında kullanarak müsabaka düzenini bozmak' ve 'genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması' suçlarından cezalandırılmaları istendi. Geride kalan süreçte Ersanlı hariç tüm sanıklar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
'NE OLDUĞUNU ANLAMADIM, SICAKLIK HİSSETTİM'
İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülmeye başlanan davaya bugün görülen 2'nci oturumla devam edildi. Duruşmaya mağdur Mehmet Çakır, tutuklu sanık Furkan Ersanlı, tutuksuz sanıklar ve avukatlar katıldı. Duruşmada ilk olarak Çakır'a söz verildi. Olayı anlatan Çakır, "Maça 6-7 kişilik grubumuz ve onların çocuklarıyla maça gittik. Bu yüzden de aile tribününe girdik. 30 senedir maçlara giderim, hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım. Neden yapıldığını da anlamış değilim. Maçtan önce de öyle bir hava sezmedim. Malum dakikada önce ne geldiğini anlamadım. Bir sıcaklık hissettim. Ondan sonra da düştüm. İşaret fişeğini sol elimde çıkardım. Eğer 10-15 saniye kalsa yanacaktım. Ya da akciğerlerim iflas edecekti. İlk olarak acil serviste müdahale yapıldı. Tedavim devam ediyor. Çenem kırık, dudağımın sağında his yok. 6 aya kadar çenemin kaynama süresi var. Ardından diş ve damak yapılacak. Hala katı beslenemiyorum. Vücudumda 3'üncü derece yanıklar var. Çok sayıda operasyon geçirdim. Hala elimi kurtarmak için uğraşıyorum. Mücadele ediyorum" ifadelerini kullandı.
'SOSYAL HAYATIM BİTTİ'
Olayın ardından sosyal hayatında da sıkıntılar yaşadığının altını çizen Çakır, "Bu el bu hale gelmese ben burada ifade vermez, siz de başka dava yönetir olurdunuz. Fişek sadece bana atılmadı. Aileme ve arkadaşlarıma da atıldı. 46 gün hastanede kaldım. Her sabah pansuman acılarıyla uyandım. İşe hala gidemiyorum. Abim de benimle vakit geçirdiği için o da işsiz kaldı. Sanıkların hiçbirini tanımıyorum ve şikayetçiyim. Sosyal hayatım bitti. Tek sosyal hayatım hastaneye gidip taburcu olmak. Çenem kaynamazsa parça alınıp 2'nci operasyon yapılacak. Akciğerlerimdeki tahribatın büyüklüğü ilerleyen yıllarda belli olacak" dedi. Çakır'ın avukatları da sanıklardan şikayetlerini yineledi.
'TUTUKSUZ SANIKLARIN ADLİ KONTROL TEDBİRLERİ KALDIRILDI'
Çakır'ın ardından tanıkların dinlenmesine geçildi. Tanık olarak dinlenen tribün lideri A.O., "Maçtan iki gün önce Gürsel Aksel Stadı'nda pankart açtığı için Furkan ceza yedi. Biz de maça girmemesi gerektiğini söyledik. Maç günü toplu olarak stada gittik. Meşale veya fişekten haberim yoktu. Dakika 35'te toplu olarak İzmir Marşı söylemek için karar almıştık. Alsancak Stadı'ndan pankart alıp, maçın oynanacağı stada gittik" diye konuştu.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda patlayıcı ve yanıcı maddeleri teslim alan tanık M.K., "D.D.'nin yanında çalışıyorum. Bana 650 lira verip, Çankaya'dan sis bombası, meşale ve torpilleri alıp, gelmemi söyledi. Ben de gidip aldım ve dükkana getirdim. Aldıklarımın içinde işaret fişeği yoktu" diye konuştu.
Tanıkların dinlenmesinin ardından söz verilen tutuklu sanık Furkan Ersanlı tahliye talebinde bulundu. Ersanlı, "Tahliye talebim var. Yaşanan olaydan dolayı pişman ve üzgün olduğumu belirtiyorum. Cezaevinde bulunduğum sürede Çakır'a özür mektubu yolladım. Eline geçip geçmediğini bilmiyorum. Eğer mektubumu okuduysa bu olayda kasıt olmadığını anlayabilir. Herkesin önünde kendisinden tekrar özür diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından heyet ara kararını açıkladı. Ersanlı'nın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki tedbirlerin devamına, dosyadaki eksiklerin giderilmesine karar verip duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.