Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Verem aşısının 6 yaşından sonra koruyuculuğu yok’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, ‘Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Erken tanı ve aşının önemine değinen Prof. Dr. İliaz, Türkiye’de tüberküloz ölüm oranının yüzde 6 olduğunu ve tanı konulan hastaların yüzde 85’nin tedavi edildiğini belirtti. Verem aşısının, 2 aylık bebeklere bir kereye mahsus yapıldığını anlatan Prof. Dr. İliaz, “Eğer o yaşta aşılanma yapılmadıysa en fazla 6 yaşına kadar yapılmalı. Bundan sonra yapılacak aşının herhangi bir koruyuculuğu bulunmuyor” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)- 

Tüberkülozun (Verem) bulaşıcı bakteriyel bir hastalık olduğunu ifade eden Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hastalığın sosyoekonomik düzeyi düşük ve kalabalık yaşayan toplumlarda daha sık görüldüğünü söyledi. En bulaşıcı tür olan akciğer tüberkülozun sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. İliaz, veremli bir hastayla karşılaşan herkesin hastalığa yakalanmadığını, temas süresinin ve yakınlığın belirleyici olduğunu aktardı.

‘TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ TUTTUĞU ORGANA GÖRE DEĞİŞİYOR’

Tüberkülozun belirtilerinin tuttuğu organa göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İliaz, “Akciğer tüberkülozunda uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, kilo verme, gece terlemesi, iştah kaybı, ateş, bazen göğüs ağrısı görülebilir. Ancak bu şikayetler genellikle 1-2 hafta gibi kısa süreli şikayetler olmaz daha uzun solukludur. Bu nedenle, eğer öksürük 2 ila 4 haftadan uzun sürer veya diğer şikayetleriniz devam ederse uzman bir hekime başvurun” ifadelerini kullandı.

‘SOLUNUM YOLUYLA BULAŞABİLİR’

Akciğer tüberkülozu veya gırtlak tüberkülozu olan bir kişiyle, uzun süreli aynı ortamda kalmanın bakterilerin yayılımını artırdığını anlatan Prof. Dr. İliaz, hastalığın solunum yoluyla bulaşabileceğini söyledi.

Veremin sık görüldüğü ülkelerde çocukluk çağındaki aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. İliaz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Verem aşısı, aşı programımızda 2 aylık bebeklere bir kereye mahsus yapılır. Eğer o yaşta aşılanma yapılmadıysa en fazla 6 yaşına kadar yapılmalı. Bundan sonra yapılacak aşının herhangi bir koruyuculuğu yok. Erişkin dönemde aşının yararı gözlemlenmiyor. Verem aşısı bizi akciğer vereminden korumaz ancak daha öldürücü formları olan beyin ve beyin zarı tüberkülozu ile tüm vücuda yayılımı ile oluşan miliyer tüberkülozdan bizi korur. Yani Verem Aşısı, tüberkülozun bulaştırıcı formlarına değil, öldürücü formlarına karşı koruyuculuk sağlar.”

Diğer Haberler

  1. ‘Diş estetiğinde trendleri değil yüz hattınızı önemseyin’
  2. Uzmanından 'HMPV' açıklaması: Türkiye'de anormal durum yok
  3. ‘Erken teşhis ve tedavi görme engelini büyük oranda önlüyor’
  4. Yutulabilir mide balonları, yasaklandı
  5. ‘Çocuk epilepsi hastaları yüzme, dağcılık ve tırmanma gibi sporları yapmamalı’
  6. Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de
  7. Sağlık Bakanlığı’ndan ‘mide balonu sistemi’ açıklaması
  8. Sağlık Bakanlığı: Estetik uygulamaları gerçekleştiren kuruluşların kapsamı genişletildi
  9. İHH, Gazze’ye yönelik sağlık alanındaki yardımlarına devam ediyor
  10. ‘Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor’

© Copyright 2025

DHA