Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uzmanı uyardı: Yanlış beslenme ve stres ciddi sonuçlara yol açabilir

GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, dispepsinin tedavisinde yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını belirterek, yanlış beslenmenin ve stresin ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı. Kantarcıoğlu, “Yağlı, baharatlı veya asidik gıdalar tüketmeye devam etmek, az ve sık yemek yememek, sigara ve alkolden uzak durmamak, dispepsi semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bu semptomlar zamanla kronikleşebilir ve yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürebilir” dedi.  

ABONE OL
ANKARA, (DHA) -

 

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, hazımsızlık olarak bilinen dispepsinin, toplumda oldukça yaygın bir şekilde görüldüğünü belirtti. Dispepsinin, yemek sonrasında mide bölgesinde şişkinlik, dolgunluk, yanma veya ağrı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Kantarcıoğlu, "Bu belirtiler basit bir mide rahatsızlığından kaynaklanabileceği gibi altında ciddi sağlık sorunları da yatabilir. Dispepsinin en yaygın nedenleri gastrit, peptik ülser ve gastroözofageal reflü hastalığıdır. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığı gastroözofageal reflü de dispepsiye sıkça neden olur. Ayrıca bazı ilaçlar, özellikle ağrı kesiciler, mide mukozasına zarar vererek hazımsızlığa yol açabilir" diye konuştu.

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

Dispepsinin tedavisine yönelik önerilerde bulunan Kantarcıoğlu, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Kantarcıoğlu, "Yağlı, baharatlı veya asidik gıdalardan kaçınmak, az ve sık yemek yemek, sigara ve alkolden uzak durmak dispepsi semptomlarını hafifletebilir. Ayrıca stres yönetimi ve gevşeme teknikleri de bu süreçte etkilidir. Kronikleşmiş dispepsi şikayetleri yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tür durumlarda mutlaka profesyonel bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Dispepsi tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi genellikle yeterli olur, ancak ciddi bir mide hastalığı varsa cerrahi müdahale gerekebilir” dedi.

Diğer Haberler

  1. ‘Plansız gebeliklerin önlenmesi birçok hastalığın önüne geçiyor’
  2. Uzmanından hastalara 'maske takın' önerisi
  3. Doğuştan eksik dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen Kosovalı Derviş, Türkiye’de tedavi oldu
  4. Almanya'da nakil sırası bekleyen Melisa, İzmir'de sağlığına kavuştu
  5. 'İklim değişikliği son yirmi yılda migren atakların sıklaşmasına ve şiddetinin artmasına neden oldu'
  6. MLP Care, EMEA’da 6 ödülün sahibi oldu
  7. ‘Şok diyet hayatı tehlikeye sokuyor’
  8. Sağlık-Sen’den ‘Aile Hekimliği’ raporu
  9. Uzmanı dolgu uygulamalarında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı
  10. 'Gıda güvenliği için onaylanmamış hiçbir ürünü kullanmayın'

© Copyright 2024

DHA