Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Düzenli egzersiz ile menopoz semptomları azaltılabilir’

Menopozun, bir kadının adet döngülerinin kalıcı olarak sona erdiği doğal bir biyolojik süreç olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Yaşar Çelik, “Genellikle 45-55 yaşları arasında görülür. Bu dönemde yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretimini azaltır, bu da adet kanamasının durmasına neden olur. Östrojen seviyeleri düşer, bu da kemik yoğunluğunun azalmasına (osteoporoz riski) ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak durma ile menopoz semptomları hafifletebilir” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)- 

Medical Park Ataşehir Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Yaşar Çelik, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla menopoz konusunda açıklamalarda bulundu.

‘GENELLİKLE 45-55 YAŞLARI ARASINDA GÖRÜLÜR’

Menopozun tanımını yapan Op. Dr. Çelik, “Menopoz, bir kadının adet döngülerinin kalıcı olarak sona erdiği doğal bir biyolojik süreçtir. Genellikle 45-55 yaşları arasında görülür. Bu dönemde yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretimini azaltır, bu da adet kanamasının durmasına neden olur” diye konuştu.

‘ADET DÜZENSİZLİĞİ GÖRÜLEBİLİR’

Op. Dr. Çelik, menopozda görülebilecek belirtileri şöyle sıraladı:

“Adet düzensizliği: Adetlerin seyrekleşmesi veya tamamen durması menopozun en belirgin belirtisidir. Ateş basması: Vücutta ani sıcaklık artışı, terleme ve ciltte kızarıklık görülebilir. Gece terlemeleri: Uyku sırasında aşırı terleme olabilir. Uyku problemleri: Uykusuzluk, uykuya dalmakta zorluk menopozla ilişkili olabilir. Duygusal değişiklikler: Depresyon, sinirlilik ve ruh hali dalgalanmaları sıkça gözlenebilir.Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık: Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir.”

‘MENOPOZ DÖNEMİNDE VÜCUTTA OLAN DEĞİŞİKLİKLER’

Menopoz döneminde vücutta olan değişiklere değinen Op. Dr. Çelik, “Östrojen seviyeleri düşer, bu da kemik yoğunluğunun azalmasına (osteoporoz riski) ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olabilir. Kilo alımı kolaylaşabilir ve yağ dağılımı değişebilir. Ciltte incelme, elastikiyet kaybı ve saç dökülmesi görülebilir” dedi.

‘YOGA VE MEDİTASYON RAHATLATICI OLABİLİR’

Tedavi seçeneklerinden bahseden Op. Dr. Çelik, “Hormon Replasman Tedavisi (HRT) uygulanabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarının yerine konulmasıyla semptomların hafifletilmesi amaçlanır. Ancak HRT, bazı sağlık risklerini artırabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak durma menopoz semptomlarını hafifletebilir. Vajinal kuruluk için vajinal östrojen kremleri veya tabletleri kullanılabilir. Bitkisel tedaviler, yoga ve meditasyon bazı kadınlar için rahatlatıcı olabilir. Ancak bu tedavilerin etkinliği kişiden kişiye değişebilir” açıklamasında bulundu.

‘KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ PLANI OLUŞTURULMALI'

Menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Op. Dr. Çelik, “Düzenli olarak kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalı ve osteoporoz riskine karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Kalp sağlığına dikkat edilmeli, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme tercih edilmelidir. Uyku düzenini iyileştirmek için gece terlemeleri ve sıcak basmalarıyla başa çıkma yöntemleri geliştirilmelidir. Menopoz her kadında farklı seyredebilir, bu yüzden doktorla düzenli takip ve kişiye özel bir tedavi planı oluşturmak önemlidir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Kasımpaşa Oya Kayacık ÇES Gastronomi Atölyesi açıldı
  2. HIV’de artış; 15-24 yaş grubunda daha fazla
  3. ‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’
  4. Anne adayları Bursa Şehir Hastanesi Gebe Okulu ile doğuma bilinçli hazırlanıyor
  5. Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i ailesel
  6. Bakan Memişoğlu: Bütüncül sağlık hizmeti mevzuatı üzerinde çalışıyoruz
  7. 'Bazı kalp hastalıkları sporda kendini gösterebilir'
  8. Uzmanı vücut direncini artırmanın doğal yöntemleri sıraladı
  9. Dr. Özmen: Cinsiyet değişikliği için kullanılan hormon ilaçları yaşamsal sorun oluşturabilir
  10. Türk doktor, tek ameliyatta 11 farklı estetik işlemi bir arada yaptı

© Copyright 2024

DHA