Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor’

Değişen hava koşullarıyla birlikte özellikle kış aylarında sıkça görülen grip ve benzeri hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “İklim değişikliklerinin etkisiyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her dönemde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, vücudumuzu sistemik olarak hemen etkileyerek, kolayca ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak ‘kronik grip’ halini alabiliyor “dedi.  

ABONE OL
‘Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor’
İSTANBUL,(DHA)-

 

Altınbaş Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, değişen hava koşullarıyla birlikte özellikle kış aylarında sıkça görülen grip ve benzeri hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğine dikkat çekti.

‘BU BELİRTİLER KRONİK GRİP HALİNİ ALABİLİYOR’

Prof. Dr. Özkaya, “İklim değişikliklerinin etkisiyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her dönemde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, vücudumuzu sistemik olarak hemen etkileyerek, kolayca ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak ‘kronik grip’ halini alabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘ERKEKLERDE AGRESİFLİK GÖZLEMLENİYOR’

Ani ısı ve iklim değişikliklerinin psikolojik etkisine de değinen Prof. Dr. Özkaya, “Bu değişimler, anksiyete, endişe, uyku sorunları, kas ağrıları ve yeme bozuklukları gibi fiziksel ve duygusal belirtilere yol açabiliyor. Kadınlar, hava değişimlerine karşı daha hassas olabilirken, erkeklerde ise genellikle uyku problemleri, agresiflik ve tahammülsüzlük gibi davranışsal değişiklikler gözlemlenmektedir” diye konuştu.

Dengesiz hava koşullarına uyum sağlamanın öneminden bahseden Prof. Dr. Özkaya, gece uyku düzenini bozan alışkanlıkların ve yeme-içme düzeninin yanı sıra, kullanılan ilaçların saatlerinin de düzenlenmesi gerekebileceğini belirtti. Prof. Dr. Özkaya, “Ayrıca, gün içinde iç ve dış ortamda yaşanan ani ısı değişikliklerine karşı uygun giysi seçimi büyük önem taşır. İnce veya kalın-terleten kıyafetler, şikayetlerin tekrarlamasına yol açabileceğinden, doğru giyinmek sağlığımızı korumada önemli bir faktördür” dedi.

Prof. Dr. Özkaya, bu koşullarda psikolojik destek almanın hem fiziksel hem de duygusal sağlığı korumak için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

 

 

 

Diğer Haberler

  1. 'Bayramda acil servisler alarm veriyor; En çok kalp çarpıntısı ve tansiyon atakları nedeniyle başvuruluyor'
  2. Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım çalışması
  3. ‘Romatolojik hastalıklar gibi sağlık sorunları varsa, burun estetiği ameliyatı yapmıyoruz’
  4. Hastanede yatan çocuklara Hacivat, Karagöz ve Nasreddin Hocalı bayram sürprizi
  5. 'Fazla tuz tüketimi hastalık riskini artırıyor'
  6. 'Bayramlar, salgının işine gelen ortamlardır'
  7. 'Akciğer sönmesi gençleri tehdit ediyor'
  8. 'Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de
  9. Bayramda dengeli beslenme: 'Tatlıya ve karbonhidrata dikkat edelim'
  10. Sağlık Bakanlığı'ndan yeni düzenleme; kronik hastaların ilaç raporları ve reçeteler ASM'lerde düzenlenebilecek

© Copyright 2025

DHA