Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Memişoğlu: Yenidoğan komisyonu, yeni bilimsel rehberler oluşturacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Yakın zamanda bir yenidoğan yoğun bakım denetim ve değerlendirme bilimsel komisyonu oluşturduk. Komisyon tarafından yenidoğan yoğun bakımlara ilişkin yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir" dedi.

ABONE OL
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Antalya programı kapsamında ilk olarak Antalya Valiliği'ni ziyaret etti. Antalya Valisi Hulusi Şahin tarafından karşılanan Bakan Kemal Memişoğlu'na AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal, İbrahim Ethem Taş ve AK Parti İl Başkanı Ali Çetin eşlik etti. Bakan Memişoğlu, "Dünyanın en kapsayıcı ve en kapsamlı sağlık hizmetlerinden birisini sunuyoruz. Öncelikli hedefimiz, koruyucu hekimlik ve temel sağlık hizmetleri. Vatandaşlarımızın hastalanmadan, sağlıklı kalmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Daha çarpıcı bir şekilde ifade etmem gerekirse hastalık bakanlığı değiliz, Sağlık Bakanlığı'yız. Bunun için de her şeyden önce aile hekimliği sistemini etkili ve verimli kılmamız gerekiyor. Aile hekimlerimize güveniyor ve sağlığımızın teminatı olarak görüyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığa eriştiği ilk kapının aile hekimi olmasını istiyor ve aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını bekliyoruz" dedi.


'YENİ YÖNETMELİK, REÇETE YAZMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMIYOR'

Aile hekimliğinin entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde işlevsel olarak yapılandırılmasının önem arz ettiğini söyleyen Bakan Memişoğlu, "Bunun için de bir yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Göreceksiniz ki bu yönetmelik sonuçları itibarıyla eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarımızı da memnun edecektir. Birkaç ay içinde bu çok daha belirgin olarak görülebilecektir. Maalesef dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Olgular değil, algılar belirleyici olabiliyor. Çeşitli sosyal mecralarda aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı şeklinde iddialar dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim, Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor. Bilakis Sağlık Bakanlığı olarak akılcı ilaç uygulamalarına teşvik ediyoruz. Akıllı ilaç kullanımına katkı sağlayan aile hekimlerimizin de maaşlarına ilave bir teşvik ödemesi yapıyor ve hekimlerimizi de destekliyoruz" diye konuştu.

'AİLE HEKİMLERİNİ HASTANELERLE ENTEGRE EDİYORUZ'

Hedefin hastaların tanısına göre en uygun ilaç, uygun dozda ve bir sürede kullanılması olduğunu dile getiren Bakan Memişoğlu, "Bu nedenle özellikle toplumumuzun, ilaç kullanmadan önce hekimimize danışmanız gerektiğini bilmesini istiyorum. Öyle yakınlarınızın tavsiyesiyle ilaç kullanmamanızı, maalesef çoğunluğumuzun evinde kullanılmamış veya yarım kullanılmış ilaçlar mevcuttur. O nedenle lütfen aile hekiminizin önerileri doğrultusunda ilaç kullanmanızı önemsiyorum. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, insanların bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına veya uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına sebep veriyor. Akıllı aile hekimliği uygulamasında özellikle hastalık yüküne göre çalıştık. Aile hekimlerini hastanelerle entegre ediyoruz. O nedenle hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturuyoruz. Kendi hastalarına randevu alabilecek hale getiriyoruz. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşımla aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yaptık. Başarı kriterini net bir şekilde ortaya koyduk. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini arttırıyoruz. Onları bizlerin ve toplumun baş tacı olarak görüyoruz" dedi.

'KOMİSYON İŞLEYİŞ VE DENETİM SÜREÇLERİNİ TAKİP EDECEK'

'Yenidoğan çetesi'nin ortaya çıkmasından sonra Sağlık Bakanlığı'nın yenidoğan bakımları için hazırladığı yeni düzenleme hakkında da bilgi veren Bakan Memişoğlu, "Kamuoyunu geçmişte ilgilendiren ve halen daha acısını hissettiğimiz yenidoğanla ilgili malumlarınız kamu ve özel hastanelerdeki tüm yenidoğan bakımların işleyişlerini değerlendirmek üzere yakın zamanda bir yenidoğan yoğun bakım denetim ve değerlendirme bilimsel komisyonu oluşturduk. Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım bilim insanlarıyla oluşturulan bu komisyon üniversite, özel ve kamudaki tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakımına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, incelenecek ve denetim faaliyetlerinde elde edilen sonuçlara göre sistemin daha etkin, işleyişini sağlayacaktır. Komisyon tarafından yenidoğan yoğun bakımlara ilişkin yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir. Aynı şekilde yine alanında uzman hekimlerin yer aldığı diğer branşlarla birlikte acil ve erişkin yoğun bakımlarımızı da bu şekilde bilimsel komisyonlarla denetleme ve işleyişlerini sürdürmelerini sağlayacağız" diye konuştu.

KONGREYE KATILDI

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Antalya Valiliği’ni ziyaretinin ardından Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği'nin (SASDER) 11'inci Ulusal Kongresi'nin açılışına katıldı. Bakan Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık hizmeti sunumunda dünyada örnek alınan, örnek gösterilen, özellikle son 20 senede gelişmiş bir sağlık hizmetini hem altyapısıyla hem insan gücüyle sunan bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sadece kendi vatandaşlarına değil çevresindeki bütün ülkelere, dünyanın en uzak ülkelerinden bile hasta tedavi edebilme yeteneğine sahip olan bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Memişoğlu, “Sağlık Bakanlığı olarak şu anda en büyük hedeflerimizden biri de üreten sağlık dediğimiz teknoloji, bir de bilimi de üretebilecek hale getirmek. Hizmetin yanında Türk sağlık sistemi, Türk bilim dünyası, Türk teknoloji altyapısı buna müsait. Onun için Türkiye Sağlık Enstitüsü ve Başkanlığımız vasıtasıyla bilim insanının, finansın, artı devletin alım gücünü kullanarak inşallah bu konuda da sağlık hizmetinde olduğu gibi dünyaya örnek bir ülke haline gelecek" dedi.

‘İNSANLARIMIZIN SAĞLIKLI KALMA TARAFINI DAHA ÇOK ÖNEMSEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Bakan Memişoğlu, en önem verilen konulardan biri olarak hastalık sigortası üzerinden sistem geliştirdiklerini anlatarak, “Ama Türkiye'de bundan sonra özellikle koruyucu sağlık, temel sağlık hizmetlerinin önemli hale gelmesini ve insanların daha hastalanmadan sağlığını koruması ve Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda destek verip bunu ön plana çıkartmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yani esasında gerçekten Sağlık Bakanlığı olmak istiyoruz. Hastalık bakanlığından çok Sağlık Bakanlığı tarafını, sağlığın, koruyucu ve hastalanmadan insanlarımızın sağlıklı kalma tarafını daha çok önemsemeye çalışıyoruz. Tabii ki tedavi edici hastalık tarafını da yöneteceğiz, en iyi şekilde bugün olduğu gibi gelecekte de olacağız" diye konuştu.

DAHA ETKİN VE İYİ SAĞLIK HİZMETİ

Aile hekimliği tartışmalarına yönelik Antalya Valiliği'ndeki açıklamalarını kongrede de tekrarlayan Bakan Memişoğlu, ilk defa aile hekimliği yönetmeliğinde değer bazlı sistemi ve iyi aile hekimliğini teşvik ederek, hekime daha çok kazanç elde ettirmeyi ve aslında sorumluluğunu kendisine taşıttırarak yapmak istediklerini söyledi. Daha etkin ve daha iyi sağlık hizmeti vermek için çabaladıklarını dile getiren Bakan Memişoğlu, “Ama illaki özellikle finansman tarafı yönetenler, bu işin regülasyonunu iyi yapmanız gerekir. Bizler her ne kadar sağlık hizmetini ve üretimini, teknolojisini üretsek de sizlerin özellikle finans tarafının da etkin sürdürülebilir ve adil olması gerekir. Ve hepimizin yaptığı iş, insana dokunmaktır, insana direkt hizmet ediyoruz. Finansçısı da, temizlik elemanı da, güvenlik elemanı da, sigortacısı da, hizmetçisi de insanlarımıza hizmet ediyoruz" dedi.

DENETİM İÇİN BRANŞLARA GÖRE BİLİM KOMİSYONLARI OLUŞTURULACAK

Dezenformasyonlara, algı yönetimlerine değil, gerçeklere ve gereğine göre hareket edeceklerini de ifade eden Bakan Memişoğlu, konuşmasının ardından soruları da yanıtladı. Bugünkü denetimlerin müfettişler ve denetim elemanlarıyla yapıldığından bahseden Memişoğlu, farklı yöntemlerle birçok denetimle ilgili ilk uygulamanın geçen hafta yapıldığını ve gelecek haftalarda da farklı yöntemlerle denetimlerin devam ettirileceğini söyledi. Memişoğlu, branşlarla ilgili bilim komisyonları, denetim ve işleyiş mekanizmaları oluşturacaklarını da açıkladı.

Bakan Memişoğlu, açıklamasında, “Türkiye'yi sağlıkla ilgili dünyanın şansı olarak görüyoruz. Türkiye'deki sağlık çalışanlarını ve sağlığın hizmet şeklini dünyaya örnek olarak görüyoruz. 1923'ten başlayan Sağlık Bakanlığı trenine baktığım zaman Türkiye Cumhuriyeti ve bizler çok büyük bir grubuz, sektörüz. Türkiye'nin lokomotif sektörü olabilecek Türkiye'yi başka yerlere getirebilecek bir sektörüz. Bu nedenle bunun finansmanıyla beraber tedavi algoritmalarını oturacağız, çalışacağız. Bunu çözebiliriz, sağlık politikası kurumlarımız var. Ama esas sahadaki hocalarımız, sahada çalışan hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız vasıtasıyla dünyaya örnek olacak şekilde birleştireceğiz" dedi.

‘DÜNYANIN SAĞLIK SİSTEMİNDE ÇOK ETKİN HALE GELEBİLECEK BİR YAPIMIZ VAR’

Türkiye'nin sadece kendi insanına sağlık üreten ya da sağlık hizmeti veren küçük bir ülke olmadığını aktaran Bakan Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün Avrupa ülkelerinin bazıları maalesef çökmüş sağlık sistemlerini nasıl düzelteceklerini düşünmeden, bizim bazı, işte vicdanı olmayan, yanlış olan çürük elmaların üzerinden sağlık sistemimizi eleştirip, 'Buraya niye hasta geliyor' diye engellemeye çalışan kötü niyetli ülkelerdeki insanlara bile sağlık hizmeti verebilecek kapasiteyiz. Onlara en iyi sağlık hizmetini verebilecek, orada da olsa burada da olsa sağlık hizmetini sunan, yöneten insanlarız. Bizim sadece Türkiye'deki sağlık hizmetlerinde değil, sağlık üretimini teknolojisinde değil esasen dünyanın sağlık sisteminde çok etkin hale gelebilecek bir yapımız var."

Diğer Haberler

  1. Uzmanı uyardı: Erkeklerde saç dökülmesi özgüveni olumsuz etkileyebiliyor
  2. 'Kuş gribinde insanlar için risk yok'
  3. ‘Kulak çınlamasını baskılama özelliği bulunan işitme cihazı Türkiye’de’
  4. ‘Okuldaki başarısızlık stres ve sindirim sorunlarına yol açıyor’
  5. Prof. Dr. Yaşar Bayındır’dan salmonella enfeksiyonu uyarısı
  6. ‘Ozon tedavisinin son zamanlarda sağlık alanındaki kullanımı arttı’
  7. Prof. Dr. Öner: 40 yaşından sonra gebelik başarısı hızla düşüyor
  8. Prof. Dr. Sangün: Türkiye’de 30 bin çocuk diyabetle yaşıyor
  9. 'Akciğer dokusunda ağrı duyusu olmadığından akciğer kanseri geç anlaşılıyor'
  10. 28 yaşındaki kadına, karın iç zarından bir parça alınarak vajina yapıldı

© Copyright 2024

DHA