Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Ani işitme kaybı 50-60 yaş aralığında daha sık görülüyor’

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğan Atan, işitme kaybının tek kulak ya da her iki kulakta işitme yetisinin azalması olarak tanımlandığını söyleyerek, “Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus), uğultu gibi semptomlarla birlikte görülür. Nadiren baş dönmesi (vertigo) de eşlik edebilir. En sık 50-60 yaş aralığında görülmekte olup, erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanmaktadır” dedi.

ABONE OL
‘Ani işitme kaybı 50-60 yaş aralığında daha sık görülüyor’
ANKARA, (DHA)- 

Liv Hospital Ankara'dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Doğan Atan, işitme kayıpları ve ani işitme kaybı hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Atan, işitme kaybının tek kulak ya da her iki kulakta işitme yetisinin azalması olarak tanımlandığını belirterek, teşhisin odyogram adı verilen işitme testi ile konduğunu aktardı. Prof. Dr. Atan, “İşitme testi, dış ortamdan ses almayan bir kabin içerisinde gerçekleştirilmekte olup, yaklaşık 10-15 dakika süren, girişimsel olmayan bir işlemdir. Odyogram sayesinde işitme kaybının derecesi ve kulağın hangi bölümünde problem olduğu tespit edilir. İşitme kaybı dış kulak (kulak kiri, dış kulak kanalı darlıkları, dış kulak yolu enfeksiyonları gibi), orta kulak (orta kulak enfeksiyonları, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulak kemikçiklerinde kireçlenme gibi) ve iç kulak (travma, ateşli hastalıklar, ilaçlar gibi) kaynaklı olabilir. Pratikte daha çok dış kulak yolu ve orta kulak kaynaklı işitme kayıpları görülse de iç kulak kaynaklı işitme kayıplarının tedavisi aciliyet gerektirebilir. Bu durumun en acil olanı ise ani idiopatik işitme kaybıdır (AİK)” diye konuştu.

‘KULAK ÇINLAMASI, UĞULTU VE BAŞ DÖNMESİ EŞLİK EDEBİLİR’

Prof. Dr. Atan, “Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus), uğultu gibi semptomlarla birlikte görülürken, nadiren baş dönmesi (vertigo) de eşlik edebilir. En sık 50-60 yaş aralığında görülmekte olup, erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanmaktadır. Ani idiopatik işitme kaybının kesin nedeni çoğu zaman belirlenememektedir. Ancak enfeksiyöz (kabakulak, kızamık, kızamıkçık, HIV gibi), otoimmün (ülseratif kolit, sarkoidoz, akustik travma, Wegener granülomatozu gibi), vasküler (ateroskleroz), nörolojik (migren, multiple skleroz vb.) hastalıklar ile bazı ilaçlar (aspirin, aminoglikozidler, sisplatin gibi) ani idiopatik işitme kaybına neden olabilmektedir. Çok nadir de olsa, iyi huylu tümörler de ani işitme kaybının sebebi olabilir. Bu yüzden hastaların detaylı bir değerlendirmeden geçmesi ve özellikle manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikinden yararlanmaları gerekmektedir” dedi.

‘GEÇ TEŞHİS, İŞİTME KAYBININ KALICI HALE GELMESİNE YOL AÇABİLİR’

Ani işitme kaybının acil bir durum olduğunu ve zamanında müdahalenin kritik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atan, “Hastanın hekime geç başvurması ve durumu önemsememesi, tedavinin başarısını azaltabilir ve işitme kaybının kalıcı hale gelmesine yol açabilir. Bunun dışında, ileri yaş, kronik hastalıkların (hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi) varlığı ve işitme kaybının başlangıçta çok ileri düzeyde olması, tedavi sürecini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Ani idiopatik işitme kaybının tedavisinde öncelikle medikal tedavi uygulanmalıdır. Kortikosteroidler, antiviral ajanlar, B vitamini ve magnezyum başlıca kullanılan ilaçlardır. Bunun yanında, hiperbarik oksijen tedavisi de bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Hasta yaklaşık iki hafta boyunca günde bir ya da iki seans hiperbarik oksijen tedavisi alarak iç kulağın kanlanması ve oksijenizasyonunu artırıp işitme kaybının düzeltilmesi hedeflenir. Bazı hastalar sistemik kortikosteroid tedavisi alamayabilir ya da ek tedaviye ihtiyaç duyabilir. Bu hasta grubunda intratimpanik (kulak içi) enjeksiyonlar da alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Ayrıca hastalar yakından takip edilmeli, özellikle kortikosteroid kullanacak ve kronik hastalıkları bulunan bireyler mümkünse yatarak tedavi edilmelidir. Tedavi sürecinde düzenli doktor kontrolleri ve işitme testleri büyük önem taşımaktadır. Tedaviye yanıt alınamayan hastalarda işitme cihazları ile rehabilitasyon sağlanabilir. Ancak işitme kaybının kalıcı hale gelmemesi için erken teşhis ve zamanında müdahale kritik rol oynamaktadır. Bu yüzden ani işitme kaybı yaşayan hastaların vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Hastanede yatan çocuklara Hacivat, Karagöz ve Nasreddin Hocalı bayram sürprizi
  2. 'Fazla tuz tüketimi hastalık riskini artırıyor'
  3. 'Bayramlar, salgının işine gelen ortamlardır'
  4. 'Akciğer sönmesi gençleri tehdit ediyor'
  5. 'Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de
  6. Bayramda dengeli beslenme: 'Tatlıya ve karbonhidrata dikkat edelim'
  7. Sağlık Bakanlığı'ndan yeni düzenleme; kronik hastaların ilaç raporları ve reçeteler ASM'lerde düzenlenebilecek
  8. ‘Çöl tozları, solunum yolu hastalıkları olanlar için ciddi risk taşıyor’
  9. Genetik ve Biyomühendislik Kongresi, dünyaca ünlü bilim insanlarını İstanbul'da buluşturdu
  10. Kalçası ve el bileği kırılan 66 yaşındaki Alman hasta, İstanbul'da tedavi edildi

© Copyright 2025

DHA