Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Siber Güvenlik Kanun Teklifi' komisyonda kabul edildi

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, muhalefet milletvekillerinin, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi' üzerine görüş, değerlendirme ve sorularının ardından teklifin maddelerine geçildi. Teklif, komisyonda kabul edildi.

ABONE OL
Siber Güvenlik Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi
Aliekber METE-Ali Eren İĞDE/ANKARA, (DHA)-

TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı. Komisyon Başkanı Akar, Türkiye ve dünyada teknolojinin her an değiştiğini belirterek, "Siber güvenlik ile ilgili tüm ülkeler kendilerini korumak ve kollamak ve güvenliklerini sağlamak için önemli çalışmalar yaptılar, yapıyorlar. Bizim de bu konuda çok ciddi çalışmalarımız var, çok önemli yatırımlarımız var, gelişmeler var, yaptığımız işler var, almakta olduğumuz tedbirler var. Şu ana kadar da çok şükür, bütün kurumlarımız, birimlerimiz çok başarılı bir şekilde görevlerini yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Ancak bunların bir bütün halinde olabilmesi bakımından gerekli koordinasyonun, kontrolün, orkestrasyonun, sinerjinin sağlanabilmesi bakımından böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğundan hareketle arkadaşlarımızın yaptığı bir hazırlık var" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ BÜLBÜL: ANAYASA'YA AYKIRI

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kanun teklifinin 8'inci maddesinin 5'inci fıkrasının Anayasa'ya uygunluk konusunda sorunlu olduğunu söyleyerek, "Çünkü burada, 'Hakim kararı üzerine ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başkanın yazılı emri ile konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama yapılabilir ve kopya çıkarma, el koyma işlemi gerçekleştirilebilir' deniyor. Hakim kararı olmaksızın yapılan arama ve gerçekleştirilen kopya çıkarma ve el koyma işlemleri ise 24 saat içerisinde görevli hakimin onayına sunuluyor. Hakim kararını 48 saat içinde vermek durumunda, vermediği takdirde çözümü yapılan metinler derhal imha ediliyor ve el koyma kendiliğinden kalkıyor. Şimdi, başkan kim? Bu başkan bir memur, atanan bir kişi. Atanan bir kişiye hakim kararı dışında konutta verdiği yazılı emirle, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama yetkisi vermek, kopya çıkarma yetkisi vermek, bir de el koyma yetkisi vermek açıkça hakim kararı olmadan yargı yetkisine müdahale anlamına geliyor" diye konuştu.

AK PARTİ'Lİ ÖZKAYA: ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL

Kanun teklifi üzerinde ilk imza sahibi olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, teklifin anayasaya aykırı olmadığını belirterek, "Anayasamızın 20, 21 ve 22'nci maddelerinde yer alan kişi dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü, arama, konut araması gibi ibareler yer alıyor. Bu konularda Anayasa'nın 13'üncü maddesi kapsamında; demokratik toplumun gerekleri, kanunilik, ölçülülük, orantılılık ilkeleri çerçevesinde yasal hakların sınırlanabileceğini söylemektedir. Aslında kanun maddesinin getirilmesindeki amaç bir siber saldırı olduğunda, suç soruşturmasından önce bunu önlemek, durdurmaktır. Polislerin önleme araması ve o dijitallerin kanun kapsamında olanlarla ilgili kısımlarına el koyulması mantığı var. Kanunun özü itibarıyla Anayasa'ya aykırı olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Komisyon Başkanı Akar, Ali Özkaya'nın açıklamalarının ardından kanun teklifini anayasaya aykırılık yönünden oylamaya sundu. Oylama sonucunda; teklif anayasaya aykırı bulunmadı. Ardından teklifin maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi.

KANUN TEKLİFİ KOMİSYON'DA KABUL EDİLDİ

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, muhalefet milletvekillerinin, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi' üzerine görüş, değerlendirme ve sorularının ardından teklifin maddelerine geçildi. Teklif, komisyonda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki günlerde Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor. Teklifle, Türkiye Cumhuriyeti'nin siber uzaydaki milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel tehditlerin tespit ve bertaraf edilmesi, siber olayların muhtemel etkilerini azaltmaya yönelik esasların belirlenmesi, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşların siber saldırılara karşı korunmasına yönelik gerekli düzenlemelerin yapılması, ülkenin siber güvenliğini güçlendirmek için strateji ve politikaların belirlenmesi ile Siber Güvenlik Kurulunun kurulmasına ilişkin esaslar düzenleniyor, kanunun kapsamına ilişkin genel çerçeve belirleniyor. Buna göre, düzenleme siber uzayda varlık gösteren, faaliyet yürüten, hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşları kapsayacak. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu uyarınca yürütülen istihbari faaliyetler ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu uyarınca yürütülen faaliyetler kanun kapsamı dışında tutuluyor. Ayrıca komisyonda kabul edilen önerge doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu uyarınca yürütülen faaliyetler de kapsam dışında tutulacak.

SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞININ GÖREVİ TANIMLANIYOR

Ayrıca, Siber Güvenlik Başkanlığının görevlerine ilişkin tanımlamalar yapılıyor. Siber Güvenlik Başkanlığı, kritik altyapılar ve bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığının artırılmasına, siber saldırılara karşı korunmasına, gerçekleştirilen siber saldırıların tespitine, muhtemel saldırıların önlenmesine ve etkilerinin azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapacak. Başkanlık, zafiyet ve sızma testleri ile varlıklara yönelik risk analizleri yapma veya yaptırma, siber tehditlerle mücadele etme, siber tehdit istihbaratı elde etme, oluşturma ve paylaşma ile zararlı yazılım inceleme faaliyetlerini yürütecek. Kritik altyapılar ile ait oldukları kurumları ve konumları belirleyecek olan Siber Güvenlik Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapıların veri envanteri dahil olmak üzere tüm varlıklarının envanterinin tutulmasını ve varlıklara yönelik risk analizinin gerçekleştirilmesini sağlamak, kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapıların sahip olduğu varlıkların kritikliğine göre güvenlik tedbirlerini almak veya aldırmakla da sorumlu olacak.

Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) kurmak, kurdurmak ve denetlemek, SOME'lerin olgunluk seviyelerinin belirlenmesi ve artırılması için çalışmalar yapmak, siber güvenlik tatbikatları gerçekleştirerek SOME'lerin siber olay müdahale kabiliyetlerini ölçmek, diğer ülkelerin siber olaylara müdahale ekipleriyle koordinasyon kurmak, her türlü siber müdahale aracının ve milli çözümlerin üretilmesi ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak, yaptırmak ve bunları teşvik etmek de başkanlığın görevleri arasında yer alıyor.

SİBER GÜVENLİK KURULU OLUŞTURULACAK

Siber Güvenlik Kurulu'nun kimlerden oluşacağı da düzenleniyor. Buna göre Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacak. Cumhurbaşkanının katılmadığı hallerde Kurula, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecek. Kurul toplantılarına üyeler dışında, gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi ve görüş alınabilecek. Kurul, görevleri kapsamında gerekli görmesi halinde komisyon ve çalışma grupları oluşturabilecek. Komisyon ve çalışma grupları, Kurulun görev alanına giren hususlarda teknik düzeyde çalışmalar yapacak ve karar önerileri oluşturacak.

Öte yandan Kurulun sekretarya hizmetleri, Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından yürütülecek. Kurul, komisyon ve çalışma gruplarının çalışma usul ve esasları Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Diğer Haberler

  1. Bakan Bayraktar: Kendi petrolümüzü, doğal gazımızı ürettikçe bundan rahatsız olanlar var
  2. Bakan Güler'den, Şehit Astsubay Üstçavuş Akıncı'nın baba evine taziye ziyareti
  3. Bakan Fidan, Irak'a gidiyor
  4. Bakan Göktaş: Çocuklarımız dijital mecranın belli başlı riskleriyle karşı karşıya kalıyor
  5. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sorumlular tavizsiz hesap verecek
  6. AK Parti'li İleri: Devlet-millet kaynaşmasını tekrar hayata geçirdik
  7. Bakan Tunç: Ucu nereye dokunursa dokunsun, sonuna kadar takipçisiyiz
  8. Bakan Kurum: Kentsel dönüşüm, bir milli güvenlik meselesidir
  9. MHP'li Durmaz: Ya silahlar gömülecek ya silahı tutanlar
  10. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Kentsel dönüşümün hız kazanması gerekiyor

© Copyright 2025

DHA