Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Bolat, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Eximbank Yönetim Kurulu'nun, 2025 yılı çalışma stratejilerini belirleyeceği toplantıya katılacak.

ABONE OL
Bakan Bolat, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Toplantısına katılacak
ANKARA, (DHA)

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Ticaret Bakanımız Ömer Bolat, 18 Mart Salı günü Eximbank Yüksek Danışma Kredileri Yönlendirme Kurulu Toplantısı'na katılacaktır. Toplantı, ülkemizin ihracat odaklı politikası ile uyumlu bir şekilde devam eden ihracat desteklerine yönelik sürece önemli katkılar sağlayacaktır. Türk Eximbank, 2024 yılında da kredi ve sigorta desteklerinin yanı sıra ilave kaynaklar oluşturarak, farklı sektörlerdeki ihracatçılarımıza önemli destekler sağlamıştır. Nitekim, Türkiye'nin resmi ihracat destek kuruluşu olan Türk Eximbank, 2024 yılında ihracatımıza 24 milyar dolar nakdi kredi, 25 milyar dolar sigorta olmak üzere, toplam 49 milyar dolar destek ile tarihindeki en yüksek destek hacmine ulaşmıştır. Türk Eximbank, 2024 yılında Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat'ın teşrifleriyle düzenlenen programla yeni Genel Müdürlük binasına taşınmış ve faaliyetlerine burada devam etmeye başlamıştır. Türk Eximbank'ın 2023 yıl sonu itibariyle 20,6 milyar olan ödenmiş sermayesi, 2024 yılı itibariyle 34,7 milyar TL artırılarak, 55,3 milyar TL'ye, öz kaynağı ise toplam 100 milyar TL tutarına yükseltilmiştir" denildi.

'EXİMBANK İLE ÇALIŞAN KOBİ'LERİMİZİN ORANI YÜZDE 84'E ULAŞMIŞTIR' 

2024 yılı içerisinde başarılı borçlanma işlemleriyle yurt dışı sermaye piyasaları ve finansal kuruluşlardan Türk Eximbank'a 8,4 milyar dolar ilave kaynak sağlandığı belirtilerek, "Bu tutarın 3,6 milyar doları ihracatçılarımızın yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve yeşil dönüşüm projelerinin finansmanını sağlamak amacıyla tahsis edilmiştir. Finansal hizmetlerin ve desteklerin toplumun geniş kesimlerine, özellikle küçük işletmelere yayılmasını amaçlayan tabana yayılma politikası neticesinde, Eximbank ile çalışan ihracatçılar içerisinde KOBİ'lerimizin oranı yüzde 84'e ulaşmıştır. İhracat odaklı politikalarla uyumlu şekilde Eximbank, firmalarımızın Afrika ülkelerinde daha fazla proje alma ve ihracat yapma potansiyelini artırması amacıyla Afrika kıtasının önde gelen çok taraflı kalkınma bankaları arasında yer alan Africa Finance Corporation'a (AFC) hissedar olmuştur. İhracatçılarımızın finansman maliyetlerini düşürmek amacıyla kredi teminat çeşitliliği uygulaması yaygınlaştırılmıştır. Banka teminat mektubu dışındaki alternatif teminatlar ile Eximbank üzerinden 140 milyar TL tutarında kredi kullandırılmıştır. Benzer şekilde, ihracatçılarımıza Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları'na uygun finansman ve sigorta ürünleri sunulmaya başlanmıştır. Global Banking&Markets'tan 'Yılın İhracat Kredi Kuruluşu', 'Yılın Kalkınma Finansal Kuruluşu' ve 'Yılın Ticaret Finansmanı İşlemi' olmak üzere 3 adet ödül alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

'TÜRK EXİMBANK'IN 2025 YILI YOL HARİTASI BELİRLENDİ'

Türk Eximbank’ın ihracat finansmanı alanındaki stratejik yönelimlerini ve uygulamalarını değerlendirmek açısından büyük önem taşıyan Yüksek Danışma ve Kredileri Yönlendirme Kurulu toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya ilişkin bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türk Eximbank'ın 2025 Yılı İş Programı'nın görüşülerek karara bağlandığı belirtilerek, "Finansman noktasında ihracatçılarımıza en büyük desteği sağlayan kurumlardan biri olan Türkiye’nin resmi ihracat destek kuruluşu 'Türk Eximbank'1987’den bu yana mal ve hizmet ihracatçılarımıza sunduğu nakdi krediler, alıcı kredileri ve ihracat alacak sigortası gibi çeşitli ürünleriyle ihracatçılarımıza uygun finansman olanakları sağlayarak küresel rekabette güç kazanmalarına katkıda bulunmaktadır. 2024 yılında 24 milyar dolar nakdi kredi, 25 milyar dolar sigorta olmak üzere yaklaşık 49 milyar dolar destek ile tarihindeki en yüksek destek hacmine ulaşan Türk Eximbank, 2025 yılında ise kapsamlı bir stratejik dönüşüm süreci yürüterek ihracatçılarımıza yönelik destek mekanizmalarını daha da genişletmeyi ve yıl sonunda 52 milyar dolarlık bir destek hacmine ulaşmayı hedeflemektedir. Söz konusu hedefler doğrultusunda; paydaş kurum ve kuruluşlar ile ihracatçılardan gelen talepler ve yurtdışı ihracat kredi ajanslarındaki yeni eğilimler göz önünde bulundurarak Türk Eximbank’ın stratejik gelişim alanları Kurul tarafından belirlenmiştir. Bu kapsamda, alıcı kredileri ve uluslararası proje finansmanında etkinliğin artırılması, yatırım kredilerinin ihracattaki payının yükseltilmesi ve yüksek katma değerli, ileri teknolojili ihracatın desteklenmesi öncelikli alanlar arasında yer almaktadır" denildi.

'İHRACATÇILARIMIZIN FİNANSMANA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Ayrıca açıklamada, tedarik zinciri yatırımları, sigorta ve faizsiz finans uygulamalarında etkinliğin artırılması ile e-ihracat ve hizmet ihracatına özel finansal çözümler geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütüleceği kaydedilerek, "Kurul’da alınan kararların; Bakanlık olarak stratejik bir iş birliği içinde omuz omuza çalıştığımız, ülkemiz ekonomisi ve finans sektörü açısından kritik öneme sahip olan Türk Eximbank’ın sunduğu destekleri daha verimli hale getirmek, finansman süreçlerini güçlendirmek ve ülkemizin ihracat stratejilerine yön vermek adına önemli sonuçlar doğuracağı değerlendirilmektedir. Sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak adına; üretim ve pazarlama süreçlerinin en kritik sacayaklarından biri olan 'finansman altyapısını güçlendirmek ve ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankamız başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarımızla tam bir koordinasyon halinde çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi. (DHA)

Diğer Haberler

  1. Bakan Bayraktar, Macaristan Bakanı Szijjarto ile görüştü
  2. Bakan Uraloğlu: Bizim odağımız iştir
  3. CHP Genel Başkanı Özel: Partiyi Olağanüstü Kurultay'a götürüyorum
  4. Bahçeli'den Özel'e: Yargıya saygı duy
  5. Bakan Tunç: Suç şebekeleriyle, yolsuzlukla mücadele eden bir yargı istemiyorlar
  6. Bakan Fidan: Ateşkes görüşmelerini destekliyoruz
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP Genel Başkanı'nın çağırdığı sokak çıkmaz sokaktır
  8. Bakan Kurum, Adıyaman'da
  9. Ekrem İmamoğlu’nun ifade işlemleri başladı
  10. Özgür Özel Beylikdüzü Belediyesi'ni ziyaret etti

© Copyright 2025

DHA