Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, Genel Kurul'da

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), grup önerileri görüşülerek karara bağlandı. 'Uludağ Alanı Kanunu Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edildi.

ABONE OL
Besti KARALAR/ ANKARA, (DHA)-

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirme yaptı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 2022'de 85 bin sağlık çalışanı ataması yapılacağı sözü verdiğini; ancak 60 binin üzerinde kişinin şu an atama beklediğini söyledi.

CHP'Lİ ÖZKOÇ: HANİ ARALIKTA BİTECEKTİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise emeklilikte yaşa yakılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin hükümet ve AK Parti sözcülerinin farklı söylemlerinin olduğunu belirtip, şöyle konuştu: 

"İktidar tarafından 'EYT yılbaşından önce çözülecek' denildi, ortada bir düzenleme yok. Kördüğüme çevrilen bir mesele var. Bugün Erdoğan 'EYT'lilerin taleplerini karşıladık, sözleşmelilere kadro verdik' dedi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 'EYT Meclis'te milletvekillerinin iradesinde, bundan sonrasını biz takip etmiyoruz. Martta neticelenir diye düşünüyorum' dedi. AKP Grup Başkan Vekili Sayın Akbaşoğlu 'Maaşlar en geç mart ayında yatırılacak' dedi. Erdoğan'ın söylediğini Bakan, Bakanın söylediğini Grup Başkanvekili yalanlıyor. Erdoğan'a soralım, EYT'lilerin talebi nasıl karşılandı? Askerlik borçlanması, doğum borçlanması olan ve kendi evini satan, arabasını satan, kredi çeken EYT'lilerin önünde gerçekten bir teklif var mı? Talepler nasıl karşılanıyor, bunu bilmek istiyoruz. Martta yasa mı çıkacak? Martta EYT'lilere maaş mı bağlanacak? Hani bu iş aralık ayında bitecekti, neden bitmedi? Bilmek istiyoruz."

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim için işaret ettiği 14 Mayıs 2023 tarihine ilişkin konuştu. 

​Konuşmaların ardından, İYİ Parti’nin Saros Körfezi'ndeki kirliğin araştırılması, HDP'nin Hırant Dink cinayetinin araştırılması ve CHP'nin İstanbul Çatalca'daki tapu sorunlarına ilişkin araştırma yapılmasına yönelik grup önerileri görüşüldü ve Genel Kurul'ca reddedildi. AK Parti'nin 'Uludağ Alanı Kanunu Hakkında Kanun Teklifi'nin bitimine kadar, 'Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin sıraya alınmasına yönelik önerisi kabul edildi. Sıraya alınan kanun teklifinin, Genel Kurul'un perşembe günü gerçekleşecek oturumunda tamamlanamaması halinde Genel Kurul'un cuma günü de çalışması kararlaştırıldı. Grup önerilerinin ardından, 'Uludağ Alanı Kanunu Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edildi.

ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI KURULUYOR

TBMM Genel Kurulu’nda, 'Uludağ Alanı Kanunu Hakkında Kanun Teklifi' i görüşülerek kabul edildi. Teklif, Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmasını öngörüyor. Bu çerçevede; Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanması düzenleniyor.

Doğal ve turistik değerler açısından büyük öneme sahip Uludağ Alanı'nın, doğal sit alanları ve diğer korunan alanlar ile birlikte jeolojik ve biyolojik varlıklar, su ve benzeri kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetlere ilişkin konular düzenleniyor. Uludağ Alanı'na kontrollü girişi ve alanın güvenliğinin sağlanması esas olacak. Ulaşım, giriş kontrolü, alan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı'nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda yapılacak uygulamalar; meri planlar, geçiş dönemi koruma esasları, kullanma şartları Uludağ Alan Komisyonu kararlarına göre yürütülecek. Uludağ Alanı'nda her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini sağlamak, aykırı uygulamaya konu yapı ve tesisleri yıkmak veya yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığının yetkisinde olacak. Uludağ Alanı'nda kömür ve akaryakıt depoları, sanayi ve benzeri tesisler kurulamayacak. Ancak bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Maden Kanunu hükümlerince işletme ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla kazanılmış haklar korunarak faaliyetler sürdürülebilecek. Bunun dışında madencilik faaliyetleri yapılamayacak, entegre tesislere yer verilemeyecek.

Uludağ Alanı'nda bulunan Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin ve kullanma izni verilmesi gibi işlemler Uludağ Alan Başkanlığının uygun görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan turizm amaçlı kullanılmasında yarar görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak. Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak. Planların gerektirdiği her türlü hizmet ve faaliyetler ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, eğlenme ve dinlenme hizmetleri için gerekli her türlü altyapı ve diğer tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin ilgili belediye başkanlıkları ile koordineli şekilde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı yetkili kılınacak.

Uludağ Alanı sınırlarında kalan yerlerdeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile her türlü tesisler, onaylı uygulama imar planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek. Uludağ Alanı'nın sınırları, bölgenin kültürel ve doğal varlıkları ile turizm potansiyeli göz önünde tutularak ilgili bakanlıkların görüşü alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifi üzerine Cumhurbaşkanı kararı ile değiştirilebilecek.

Diğer Haberler

  1. Uykulu sürüşü önleyecek proje
  2. 19 ilde 'Narkoçelik-42' operasyonlarında 49 şüpheli yakalandı
  3. Gaziosmanpaşa'da kontrolden çıkan otomobil, park halindeki 6 araca çarpıp yan yattı
  4. 6 çocuğun içerisinde bulunduğu otomobil, şarampole devrildi: 2 ölü, 4 yaralı
  5. Özel ve İmamoğlu Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metrosu şantiyesini ziyaret etti
  6. İstanbul'da iki kadının öldürülmesine ilişkin olaya yayın yasağı getirildi
  7. Çalınan bisikletini Vali, çiğköftelerini Bakan Yerlikaya aldı
  8. Makarna fabrikasındaki patlamada ağır yaralanan genç işçi, 19 gün sonra öldü
  9. Kuzeninin kaçıp sığındığı marketteki kasiyer Merve'yi öldüren katilin annesi: İyi ki yapmışlar, ellerine sağlık
  10. Mazhar Alanson'un kanser tedavisi gören kızı Eda Alanson, vefat etti

© Copyright 2024

DHA