Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Fırın ve marketler denetlendi; fiyat etiketi olmayana ceza kesildi

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü, 36 ekiple 26 ilçede eş zamanlı olarak fırın ve marketleri denetledi. Bakırköy’deki fırınlarda gerçekleştirilen denetimlerde, ekipler 3 ekmeği tartarak gramajlarıno kontrol etti. Ayrıca, fahiş fiyat uygulamalarına ve etkiketlere de bakıldı. Etiket yönetmeliğine uymayan, gramajı 200'ün altında olan fırınlara ceza kesildi. Ticaret Bakanlığı da yaptığı açıklamada ekmekte haksız fiyat artışına izin verilmeyeceğini ifade etti.

ABONE OL
Tuğçe ODABAŞI-Emir BENLİOĞLU/İSTANBUL,(DHA)

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü, vatandaşların güvenli ve uygun fiyatlı ekmeğe ulaşmasını sağlamak amacıyla denetimlerini sürdürüyor. 36 ekip ile 26 ilçede eş zamanlı olarak yürütülen denetimler, hem fırınlarda hem de marketlerde hafta sonuna kadar devam edecek. Bu denetimler, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında fahiş fiyat uygulamalarına yönelik olarak gerçekleştiriliyor.

2 BİN 200 LİRA CEZA KESİLDİ

Fiyat etiketi olmayan her aykırılık için işletmelere 2 bin 200 TL idari yaptırım uygulanırken, ürünlerin üzerinde fiyat etiketi bulunmaması veya yönetmeliğe uygun olmayan etiketler kullanılması ve son değiştirme tarihinin belirtilmemesi ceza sebebi olarak belirtildi.

İSTANBUL'DA 3 BİN 500 FIRIN DENETLENDİ

Denetimler kapsamında İstanbul genelindeki toplamda 3 bin 500 fırına ve 10 bine yakın yerel ve ulusal marketin fırın reyonlarına kontrol sağlanacak. Özellikle ürünlerde fiyat etiketi olup olmadığına ve mevcut etiketlerin yönetmeliğe uygunluğuna bakılırken, etiket bulunmayan her bir aykırılık için işletmelere 2 bin 200 TL idari yaptırım uygulanacak. Haksız fiyat tespiti halinde ise işletmelere 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişen para cezaları verilecek.

Denetimler, bakanlık ve Valilik talimatları doğrultusunda titizlikle yürütülürken, Ticaret Bakanlığı, vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve haksız kazanç elde edilmemesi için denetimlerin devam edeceğini belirtti.

Ekmeğin gramajında sorun çıkmayan ancak diğer fırın ürünlerinde fiyat listesi olmadığı için ceza alan fırın sahiplerinden Ali Bilen, “Bizlere geldiler ve ürünlerimize TL üzerinden fiyat belirtmemiz gerektiğini söylediler. Onun dışında ekmeğimizin gramajı olması gerekenin de üstünde” dedi.

‘TİCARET BAKANLIĞI’NDAN EKMEĞE HAKSIZ FİYAT ARTIŞINA İZİN VERİLMEYECEK’

Ticaret Bakanlığı ise denetimler devam ederken konu hakkında Twitter hesabından bir açıklama yayınladı:

“Ticaret Bakanlığı’ndan ekmeğe haksız fiyat artışına izin verilmeyecek. Vatandaşlarımızın temel gıda maddesi olan ekmeğin fiyatı üzerinde yapılacak spekülatif fiyat hareketleri toplumun genel refahını doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, piyasaya arz edilen ekmeklerin fiyat tarifeleri, Ticaret Odaları ve Esnaf Odaları tarafından yürürlüğe konulmaktadır. Fiyat tarifeleri, ekmeğin azami satış fiyatı üzerinden belirlenmekte olup, belirlenen bu tarifelerin üzerinde yapılan fiyatlandırmalar konusunda şikayetler alındığı zaman gerekli denetlemeler Ticaret Bakanlığı denetleme ekipleri tarafından hemen yapılmaktadır.

Fahiş fiyat uygulamaları olarak tespit edilen denetim sonuçları, Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ‘Haksız Fiyat Artışı’ olarak değerlendirilme ve gerekli idari para cezaları uygulamaya konulmaktadır. Bu çerçevede, lstanbul başta olmak üzere 81 ilimizde ekmek fiyat tarifesini aşan uygulamalar neticesinde, ekmek satışını yapan işyerlerine uygulanmaktadır. Bu doğrultuda, halkımızın temel gıdası olan ekmek konusunda herhangi bir haksız kazanç veya fırsatçılığa müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizmek isteriz. Ticaret Bakanlığı olarak, çalışmalarımızı titizlikle yürütmekte, ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamasıiçin her türlü tedbiri almaktayız."

Diğer Haberler

  1. 'Narkoçelik-41' operasyonunda 20 kişi tutuklandı
  2. Caddede, yol kenarında el bombası bulundu
  3. 18 yaşındaki Efecan, kavgada bıçaklanarak öldürüldü
  4. Kasiyer Merve'nin öldürülmesinde sanıklara ceza yağdı
  5. Bakan Yardımcısı Varank: İzmir Körfezi Eylem Planı, 'Mavi bir İzmir Körfezi' vizyonuyla yürütülecek
  6. MSB: Suriye'nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
  7. Keserli komşu cinayeti sanığının 'akıl sağlığı yerinde' çıktı
  8. Yasa dışı yollarla Almanya’ya gitmeye çalışan Serdar'dan 46 gündür haber yok
  9. Kışlaklara çekilen 'kahverengi kokarca'ya ilaçlı mücadele
  10. Fatih'te öldürülen İkbal Uzuner'in babasının ifadesi ortaya çıktı

© Copyright 2024

DHA