Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Düzce merkezli depremde Marmara ve İç Anadolu bölgeleri sallandı: 1 ölü, 93 yaralı

Düzce’de bugün sabaha karşı merkez üssü Gölyaka ilçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara ve İç Anadolu bölgelerindeki birçok ilde hissedilen depremde, Düzce’de bazı köylerde ahırlar yıkıldı, evlerde hasar ve duvarlarında çatlaklar oluştu. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4.3 olmak üzere, toplamda 180 artçı deprem meydana gelmiştir. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgide an itibariyle Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Bolu’da 14 kişi Zonguldak’ta 10 kişi, Sakarya’da 26 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 93 yaralı olduğu bildirilmiş olup halen 16 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

ABONE OL
Tezcan SOLMAZ- Murat KÜÇÜK/DÜZCE, (DHA)-

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER: 

(00:28) AFAD: 180 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4.3 olmak üzere, toplamda 180 artçı deprem meydana gelmiştir. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgide an itibariyle Düzce’de 37 kişi, İstanbul’da 2 kişi, Bolu’da 14 kişi Zonguldak’ta 10 kişi, Sakarya’da 26 kişi ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 93 yaralı olduğu bildirilmiş olup halen 16 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

(23:37) 'DEPREM SIRASINDA TIR TERS DÖNDÜ'

Depremin merkez üssü olan Düzce'nin Gölyaka ilçesinin Sarıdere köyünde ve Çilimli ilçesinde  binalarda hasar meydana geldi. Sarıdere köyünde oturan TIR şoförü Baran Kıyak, "Gece 03.50'de TIR'ımdaki yükü boşaltmak için uyandım. Depreme seyir halindeyken yakalandım ve TIR o esnada yük doluydu. Deprem esnasındaki sarsıntı ile aracım ters istikamete doğru döndü. İlk başta uyuduğumu ve kaza yaptığımı düşündüm. Olayın etkisiyle ilk başta ne olduğunu anlayamadım sonra aracımdan indim. Sonrasında eşim arayıp deprem olduğunu söyledi. Olayın şokunu atlatamadım ve hemen eşimi ve çocuğumu almak için evime döndüm" dedi.



'TEDİRGİNLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR'

Sarıdere köyünde 18 binada hasar tespit edildiğini söyleyen Kıyak, "Hasar gören yapılardan 7'si ağır hasarlı 2'si hakkında acil yıkım kararı alındı. Depremden sonra köyümüzde evi yıkılan, bir ihtiyacı olan var mı diye tespit etmek için köyü dolaştık, herhangi bir problemin olmadığını tespit ettik. Sabah saatlerinde AFAD ve jandarma ekipleri köyümüze geldi. Hasar tespit çalışmaları yapıldı. Hasarlı olan binalar tespit edildi. Şu anda yaşanılacak herhangi bir duruma karşı dışardayız, bekliyoruz, tedirginliğimiz devam ediyor. Köyümüzde bir can kaybı yok tek tesellimiz bu" diye konuştu.

'DEPREM BEKLENMEDİK BİR FELAKET'

Sarıdere Köyü sakinlerinden Recep Akbaş, "Depremden dolayı mustarip olduk, sıkıntıya düştük ama şükürler olsun deprem beldemizde bir yıkıma neden olmadı. Bundan dolayı sevindik. 1999 depreminin köyümüze çok zararı olmuştu, o günleri unutamıyoruz. 1999 depreminde de ekipler köyümüze geldiler ancak bu sefer zaiyat olmamasına rağmen daha kalabalık bir ekiple geldiler ve ekili oldular. Depreme karşı duyarlı, her an hazırlıklı olmalıyız. Bir insanın ömrü nerede ne zaman son bulacağı bilinmediği gibi depreminde ne zaman olacağı belli değil" ifadelerini kullandı.

'EV TEPEME YIKILACAK SANDIM'

Düzce'nin Çilimli ilçesindeki depremzedelerden Latif Yüksel ise "Depremin olduğu saatte uyuyordum. Deprem olduğu anki oluşan gürültüyle uyandık. Ev tepeme yıkılacak sandım, tüylerim diken diken oldu. Kızım yan odada feryat ediyordu onun yanına gittim. Onu sakinleştirmeye çalışırken duygulanıyor insan. Eşim ve çocuklarım ile telaş içinde evden çıktık. Allah kimseye böyle bir şey göstermesin" dedi.

(23:09) AFAD: Bölgede an itibarıyla en büyüğü 4.3 olmak üzere, toplamda 160 artçı deprem meydana gelmiştir.

(21:20) BAKAN KURUM SARIDERE KÖYÜNDE İNCELEMEDE BULUNDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin merkez üssü Düzce Gölyaka ilçesinin Sarıdere köyünde ve Çilimli ilçesinde incelemelerde bulundu. Hasar gören binalarda incelemelerde bulunan Bakan Kurum, beraberindeki heyetle depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti.

 

 

(21:09) VALİ ATAY: OKULLARI CUMA GÜNÜ DE TATİL YAPTIK

Düzce Valisi Cevdet Atay il genelinde eğitim öğretime 24 Kasım 2022 tarihinde 1 gün ara verildiğini açıklamasının ardından 25 Kasım 2022 tarihinde de okulların tatil olduğunu açıkladı. Vali Atay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili öğrenciler okullarımı cuma günü de tatil yaptık. Pazartesi günü okullarımızda görüşmek üzere" şeklinde paylaşım yaptı. 

Böylece 24-25 Kasım 2022 günleri Düzce'de il genelinde tüm okullarda eğitime ara verildi.

 

(19:13)  BAKAN KOCA: YARALI SAYIMIZ 93'TÜR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Düzce Gölyaka merkezli depremde yaralı sayımız son belirlemelere göre 93'tür. Düzce'de 1'i ağır 37 yaralı; İstanbul'da 2, Bolu'da 14, Zonguldak'ta 10, Sakarya’da 26, Bursa'da 4 yaralı var. Hastanelerimizde halen 17 kişinin tedavisi devam ediyor. Allah tüm afetlerden korusun" ifadelerini kullandı. 

DEPREM SARSINTISI CAM EŞYA MAGAZASINDA CAM ESYALARI YERLE BIR ETTI

Düzce’de yaşanan depremin ardından Bolu Caddesi üzerinde bulunan cam eşya mağazasındaki ürünler büyük hasar gördü. Yaklaşık 5 milyonluk hasar olduğu tahmin edilen mağaza hakkında açıklama yapan mağaza müdürü Nurullah Bergin, "Yeni mağazamızı kuruyorduk. Yaklaşık 1 haftadır tadilattaydık. Yarın mağazamızın açılış günüydü. Deprem oldu ve mağazamız yerle bir oldu. Ciddi anlamda sıkıntılıyız. Ciddi zararlarımız var. Elimizden geldiği kadar toparlamaya çalışıyoruz. Ama devlet büyüklerimizn maddi ve manie olarak yanımızda olmasını istiyoruz. İŞ yerimizde cam malzemeler tamamen kırıldı. Devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Bize bir katkı olursa, bize bir yardım olursa maddi ve manevi bu işi yeniden yapmayı planlıyoruz. Burada çok ciddi bir maliyet var. Yaklaşık 15-20 milyona kurulan bir mağaza burası. Şu anda 4-5 milyonluk hasarımız var. Durum bundan ibaret” dedi.

(19:09) BAKAN KURUM: BİZ DEPREMLE BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9’luk depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. İlk olarak Gölyaka Kent Meydanı’nda vatandaşlarla buluşan Bakan Kurum, depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti. AFAD’ın koordinasyon TIR’ında yetkililerden bilgi alan Bakan Kurum açıklamalarda bulundu. Sürecin geneliyle ilgili bilgiler aktaran Bakan Kurum, vatandaşların mağdur olmaması için devletin bütün imkanlarının sağlandığını ifade etti.

Yaşanan deprem nedeniyle 4 kişinin hastanelerde tedavisinin devam ettiğini belirten Bakan Kurum, ilk andan itibaren 4.3 büyüklüğünde 138 artçı depremin yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Tüm kurumlarımız gerekli koordinasyonu sağlamak suretiyle görevlerinin başında afetin ilk anından itibaren yer aldılar. Şiddet itibarıyla baktığınızda 5.9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu deprem hem Düzce merkezde hem de yakın illerde Ankara’da, İstanbul’da, Sakarya’da, Bursa’da ve Kocaeli’de hissedildi. Şunu gördük ki Düzceli kardeşlerimiz, vatandaşlarımız deprem sonrasında oldukça bilinçliler. Nasıl hareket edilmesi noktasında gerçekten yapılması gerekenleri harfiyen yerine getiriyorlar. Yapı hasarlarını, hasar tespit ekiplerimiz hızlı bir şekilde 2-3 gün içerisinde tamamlamak üzere bir çalışmayı başlattılar. Tedavi gören vatandaşlarımızın büyük bir kısmı taburcu edildi. 4 vatandaşımızın hastanelerde tedavileri devam ediyor. İnşallah onlar da kısa zamanda sağlıklarına kavuşacaklar. 4.3 şiddetinde 138 artçı deprem de meydana geldi. En büyük tesellimiz de bu depremlerde hiçbir can kaybımız olmayışıdır. El birliği içerisinde tüm süreci vatandaşlarımızla birlikte yürüteceğiz.”

‘İLÇELERDE AĞIR HASARLI BİNALARIMIZ VAR’

Hasar tespit komisyonunun hızlı bir şekilde çalışmalarına başladığını anlatan Bakan Kurum, "Şu an sahada hasar tespit çalışmaları bir taraftan başlatıldı, diğer taraftan da AFAD’ımız, Kızılay’ımız vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının, gıda ihtiyaçlarını giderecek çalışmaları valilik koordinasyonunda yürütüyorlar. Hem Düzce merkezde hem de depremden etkilenen tüm ilçelerde gelen talepler doğrultusunda gerek çadır ihtiyaçları, gerek battaniye, gıda ihtiyaçları koordinasyon içerisinde yürütülüyor. Hızlı bir şekilde tabi hasar tespitlerini yapacağız. Hasar tespitleriyle alakalı bugün 321 binamızda hasar tespiti yaptık. Gölyaka’da 5 binamız, 8 bağımsız bölümü ağır hasarlı gözüküyor. Yine Cumayeri, Gümüşova ve merkezde 3 binamız ağır hasarlı. Yurtlarımızı inceledik, yurtlarımızda herhangi bir hasar söz konusu değil. Tüm kamu binaları, okullarımız, hastanelerimiz incelendi. Kısmi az hasarlı, kamu binaları var. O binalara ilişkin de tadilatların yapılmasına müteakip burada kamu hizmetleri verilecek. Çocuklarımızın güvenliği sağlanmasına müteakip okullarla ilgili süreci valiliğimiz vatandaşlarımızı bilgilendirmek suretiyle bu süreci yürütüyor olacak” dedi.

‘300 KİŞİLİK BİR HASAR TESPİT EKİBİ ÇALIŞIYOR’

Binalarda yaşanan hasarların belirlenebilmesi için görevlendirilen 300 kişilik ekibin titizlikle çalıştığını anlatan Bakan Kurum, "Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı tedbir nedeniyle dışarıdalar. Elektriğe baktığımızda bugün akşam itibariyle şehrimizin neredeyse yüzde 95’ine elektrik veriliyor olacak. İçme suyu ile ilgili İller Bankası ve belediyemiz altyapı hasarlarına baktılar, birkaç kısmi içme suyu şebekesinde hasar söz konusu. O hasarları suyu kesmeden arkadaşlarımız bu gece itibariyle tamamlamak suretiyle su verilme işini yürütüyor olacağız. Doğalgaz da tespitlerini yaptığımız binalarda, yerleşim yerlerinde, hasar olmayan yerlerde doğalgaz ve elektrik verilme süreci de koordinasyon içerisinde yürütülüyor olacak. Hasar tespitlerini günlük yaptığımız tüm hasar tespitlerini, ertesi gün vatandaşlarımıza gerek muhtarlarımız, gerek valiliğimiz, gerek AFAD’ımız yapmış olduğumuz tespitleri bildirecekler. Tespitlere müteakip vatandaşlarımızdan isteğimiz binaların hasarlı olup olmadığının tespitinin yapılmasına müteakip evlerine girmeleridir. Neticede artçı depremler hala devam ediyor. Biz bu tespitleri de yarın itibariyle 300 kişilik hasar tespit ekibimizle birlikte sadece yapısal hasarları 2 gün içerisinde tamamlamayı ve vatandaşlarımıza bildirmeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan bina hasarları dışında eşya hasarları söz konusu bunları da valiliğimiz, defterdarlığımız bünyesinde eşya hasarları tespitine de başladılar. Kısa bir süre içerisinde eşya hasarları da tespit edilecek. Duruma göre de AFAD’ımız daha önceki depremlerde olduğu gibi yine vatandaşlarımıza yardım etmek suretiyle süreci yönetmiş olacak” dedi.

‘BİZ DEPREMLE BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ’

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikketi çeken Bakan Kurum sözlerine şöyle devam etti: "Ağır hasarlı binalarla ilgili biz her afette, her depremde olduğu gibi Elazığ’da, Malatya’da, İzmir’de ne yaptıysak, Düzce’ye de aynısını yapacağız. Aslında buradaki depremde hasarın az olmasının sebebi de 2000 yılından itibaren yapılan kentsel dönüşümle, gerek yapı denetim sistemimizle, gerek TOKİ’mizle deprem sonrası yaptığımız konutlarla, yine vatandaşlarımızın yeni deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yaptığı konutlarla birlikte Düzce’deki deprem aslında çok fazla yapısal hasara yol açmadı. Bunun da sebebi buradaki bina stokunun yüzde 75’inin deprem sonrasında, deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılmış olmasıdır. Biz depremle birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız. Nüfusumuzun, topraklarımızın yaklaşık yüzde 75’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Bugüne kadar depremlerde 80 bin canımızı yitirdik. Bu manada devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde tüm Türkiye’de yürütmüş olduğumuz kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte de bu farkındalığı her geçen gün artırarak bu mücadeleyi kararlı bir şekilde yürütüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 3.2 milyon konutun dönüşümünü tüm Türkiye’de sağlamış durumdayız. Bu çerçevede de inşallah kararlı bir şekilde gerek yapacağımız sosyal konutlarla, gerek millet bahçelerinde toplanma alanlarıyla deprem sürecini en iyi şekliyle yürütmeye devam edeceğiz.”

‘KONUTLARIMIZIN İNŞASINI EN KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

TOKİ tarafından inşa edilecek konutlar hakkında bilgiler aktaran Bakan Kurum, "TOKİ’mizle, Düzce’ye daha önce 6 bin 728 konut kazandırmıştık ve bu konutlar kapsamında da vatandaşlarımız güven içerisinde konutlarında yaşıyorlar. Yine yapacağımız 250 bin sosyal konut kapsamında Düzce’mize bin 100 konut sözü vermiştik bu konutlarımızı da en kısa zamanda inşasını gerçekleştiriyoruz. Konuta yapılacak bin 500 konut arsamızı da vatandaşlarımızın imkanına sunduk. Bu süreci vatandaşlarımızla birlikte yürütüyor olacağız” dedi.

‘İLÇE BELEDİYELERİNE 1'ER MİLYON LİRA’

İller Bankası aracılığıyla Düzce’de ilçe belediyelerine nakdi ödemeler yapılacağını belirten Bakan Kurum, "Belediyelerimize, vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilme amacıyla ilçe belediyelerimiz Gölyaka, Gümüşova, Çilimli ve Cumayeri belediyelerimize 1'er milyon lira afet sonrasında toplamda 4 milyon lira yardım sağladık İller Bankası Genel Müdürlüğü eliyle. Yarın hesaplarına geçecek ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını ilçe belediyelerimiz de karşılamaya devam edecek” dedi.

(18:00) DÜZCE’DE SU KESİNTİSİ

Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından şehre su verilen ana regülatördeki arazı nedeniyle şehre su verilemeyeceği bildirildi. Düzce Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Depremin ardından Beyköy ana su alma regülatöründe meydana gelen arızadan dolayı şehir genelinde su kesintisi yaşanacaktır. Ekiplerimiz arızayı gidermek için aralıksız çalışmaktadır” denildi.

(17:31) Düzce'de vergi ödemeleri 1 ay ertelendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, bugün Düzce’nin Gölyaka ilçesinde deprem meydana geldiği hatırlatılarak, "Bakanlığımız, deprem sonrası mükelleflerin olası mağduriyetlerinin önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Düzce ilinde faaliyet gösteren mükelleflerin kasım ayının sonuna kadar vermeleri gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk edecek vergilerin ödeme süreleri 1 ay ertelenmiştir. Düzce'de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz" denildi.

(17:14)  KÖYÜN CAMİSİNDE HASAR OLUŞTU 

Düzce'nin Gölyazı ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğündeki deprem, köylerde hasara neden oldu. Merkez üssüne 32 kilometre uzaklıktaki Kaynaşlı ilçesine bağlı Saz köyünün camisi hasar gördü. Caminin duvarlarında çatlaklar oluştu. Cami imamı Bekir Sat, depreme camide yakalandığını belirterek, "Ciddi bir şekilde sallandık. Camimiz ciddi bir hasar aldı. Şu anda camimizin faaliyetleri durduruldu, namaz kılınmıyor. Valilik tarafından gönderilen heyetin kararı sonucu bir değerlendirme yapılıp camimizin açılıp açılmayacağına dair bilgi verilecek. Mihrap bölümünün üst taraflarında derin çatlaklar oluştu ve camimizin dış duvarları hasar gördü" dedi.

'1999 DEPREMİNDEN ÇOK HIZLIYDI'

Fındıklı köyünde oturan Mehmet Arslan da depremin ardından artçı sarsıntıların kesilmediğini söyledi. Evinin bahçesinde yarıklar oluştuğunu söyleyen Arslan, "Hayvanlarımız huzursuzdu. Sabah yemeleri için elma götürmüştüm. Normalde hemen yerler; ancak deprem olmadan önceki sabah yemediler. Onlar da korkmuşlardı. Evimizde çatlaklar var. Deprem sonrası gelen jandarma ekipleri rapor tuttu ve eve girmemizin tehlikeli olduğunu, bahçeye çadır kurmamız gerektiğini söylediler. Bu deprem, 1999 depremine göre çok hızlıydı. O zaman da evimizdeki eşyalar devrilmişti. Bu sefer evin yıkılacağını düşündüm. Kendimi dışarıya zor attım" ifadelerini kullandı.

'SALLANTININ HİÇ DURMAYACAĞINI DÜŞÜNDÜK'

Deprem, Kaynaşlı ilçe merkezinde de hasara neden oldu. Dükkanlardaki raflar devrildi ve esnafın malları zarar gördü. İlçede züccaciye dükkanı işleten Avni Karadeniz, depremin ardından dükkanına geldiğini belirterek, "Ne diyeceğimi, ne yapacağımı bilmiyorum. Deprem anında korktuk ve paniğe kapıldık. Çocuklarımızı alıp bir an önce binayı terk etmek istedik. İlk önce binanın çatısında çıktık, orada biraz bekledik. Sonrasında grup halinde binayı terk edip dışarıya çıktık ve sabaha kadar dışarda bekledik. 1999 depremi gibi aynı büyüklükte hissettik. Bir an sallantının hiç durmayacağını düşündük" dedi.

(17:05) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KENTTEN AYRILIYOR

Düzce'nin Gölkaya ilçesindeki 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Düzce Üniversitesi 1 hafta süreyle tatil edildi. Bunun üzerine üniversitede öğrenim gören öğrenciler memleketlerine gitmek için Düzce Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne akın etti. Otobüslerde yer bulmaya çalışan öğrenciler, otogarda yoğunluk oluşturdu.

Otobüs firmaları da ek sefer koyarak öğrencilerin memleketlerine gitmeleri için kolaylık sağlamaya çalıştı.

Memleketi Giresun’a gitmeye çalışan üniversite öğrencisi Samet Bay, "Buraya okumaya geldik, başımıza böyle bir hadise geldi. Neye uğradığımızı şaşırdık. Gece bir gürültü ile kalktık. Arkadaşlarım da ben de burada mağdur kaldık. Bir yolunu bulup memlekete gitmeye çalışıyoruz. İnşallah gideceğiz. Zor bela yer bulmaya çalışıyoruz. İnternetten bulamadım. Geldim otogarda söyledim. Rica, minnet bir yer ayarlamaya çalıştılar. İnşallah olursa gideceğiz. Giresun’a gideceğim. İlk kez başıma böyle bir durum geldi. Neye uğradığımı şaşırdım. Hiç böyle bir duygu tatmadım. Bana büyük ders oldu. Tüm Türkiye’de inşallah böyle bir şey yaşanmaz. Yurtta kalıyoruz. Merdiven boşluklarında baya hasar var. Tahminim deprem sağ taraftan gelmiş. Çünkü sağ duvarlar çatlamış, sol duvarlarda herhangi bir şey yok. Odalarımızda da çatlaklar var. Alçı çatlağı diye düşünüyorum. Korktuk. Arkadaşlarım ve ben çok korktuk. Sadece buralar değil, iç kısımlar, arkada yeşil alan dolu" dedi.

Yine İstanbul'daki ailesinin yanına gitmeye çalışan Yağız Furkan Yılmaz, “Memleketime gidiyorum. Çok uzun süre gibi geliyor. Dışarı çıkıp 1-2 saat sonra kısa sürdüğünü fark ediyorsunuz o şok edici oluyor. Yurtta kalıyorum. Binada bazı hasarlar mevcut. Hazır okullar tatil olmuşken ben de memlekete gideyim dedim. Daha önce deprem yaşadım ama bu kadar büyük olanı ilk kez yaşadım. İstanbul’a gidiyorum” ifadelerini kullandı.

Düzce Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Levent Sivrikaya ise hem şehir içi hem şehirler arası otobüslere ek seferler koyduklarını dile getirerek "Valimizin aldığı kararla üniversitemiz 1 hafta boyunca tatil. Buna istinaden öğrencilerimizi sağ salim kendi memleketlerine göndermek adına hem terminal esnafı ile anlaşarak ek seferler koydurarak hem de kendimiz şehir içi otobüs taşımacılığı olarak ek seferler koyduk. Bütün araçları yetiştirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız dışarıdan otobüs çağırıyorlar. Öğrencilerimizi memleketlerine göndereceğiz" diye konuştu.


(16.23) HASAR TESPİT ÇADIRLARI KURULDU

Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki 5.9 büyüklüğündeki depremde evleri zarar gören kişilerin kolaylıkla müracaat edebilmesi için kent meydanına AFAD tarafından ‘Hasar tespit çadırları’ kuruldu. Evleri hasar gören kişiler, bu çadırlara gelerek tutanak tutturdu. İşlemlerin tamamlanmasının ardından beyanda bulunan kişilerin evleri, yetkili mühendisler tarafından kontrol edilerek rapor altına alınacak.

Hasar tespit çadırına gelerek beyanda bulunan kişilerden Yılmaz Karagüzel, 12 Kasım 1999 Düzce depremini de yaşadığını ifade ederek, depremlere alışkın olduklarını söyledi. 1999 depreminde büyük zorluklar yaşandığını anlatan Karagüzel, “Biz zaten alışkınız. Allah’ın vermiş olduğu bir hareket diyelim buna. Çok şükür can kaybımız yok. Ufak tefek eksiklerimiz, zararlarımız illa ki oluyor ama bunlar da devlete yük olacak şekilde değil. Devletimizden de Allah razı olsun. Ama genelde biz bu tür depremlere alışkınız. 1999 yılında da bir deprem yaşadık. O zaman daha berbattı, kardeşlerim başka yerlerdeydi deprem anında. Aşağı yukarı 23 kişi bir çadırda yaşadık. Çok zorluk çektik. 23 kişiyle beraber kahvaltı yapmanın bile hesabını siz yapın. Hasarlı binalarda oturuyoruz. Bizim binalarımız kaç tane deprem geçirdi, zaten hasarlanmıştı. Binaların gücü, kuvveti gitti. Aslında otururken de çok tedirgin oluyorduk ama yapacak bir şey yok” dedi.

(16:13) DEPREMDE AYAĞI TAKILIP DÜŞEN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Düzce’nin Gölyaka ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğündeki deprem sırasında Çilimli’ye bağlı Pırpır köyünde oturan Hikmet Çelebi (48), panik içinde evinden çıkmaya çalışırken ayağı takılarak düştü. Başını beton merdiven korkuluklarına çarpan Çelebi, sağlık ekipleri tarafından ilk olarak Çilimli Entegre Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Hikmet Çelebi ardından kaldırıldığı Atatürk Devlet Hastanesi’ne yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

(15:30) AFAD: 2 BİN 234 PERSONEL, 444 ARAÇ GÖREVLENDİRİLDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada, Düzce Gölyaka merkezli 5.9'luk depremin ardından bölgede en büyüğü 4.3 olmak üzere toplam 138 artçı meydana geldiği belirtildi. Yaralı sayısına ilişkin ise "Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgide an itibariyle Düzce'de 37 kişi, İstanbul'da 2 kişi, Zonguldak'ta 10 kişi, Sakarya'da 26 kişi, Bolu'da 1 kişi ve Bursa'da 4 kişi olmak üzere toplam 80 yaralı olduğu bildirilmiş olup halen 23 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir" denildi.

Bölgede çalışmaların sürdüğü belirtilerek, "AFAD, jandarma, emniyet, 112, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Kızılay, İlbank ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden toplamda 2 bin 234 personel ve 444 araç görevlendirilmiştir. AFAD Lojistik deposundan 10 bin battaniye, 20 adet 112 metrekare genel maksat çadırı ve 489 adet 16 metrekare aile yaşam çadırı, 480 yatak, 480 yastık-çarşaf seti ve 1200 ısıtıcı sevk edilmiştir" açıklaması yapıldı. 

'1 MİLYON TL ACİL YARDIM ÖDENEĞİ GÖNDERİLDİ'

Afet Psikososyal Grubu tarafından 1057 kişiye psikososyal destek hizmeti verildiği kaydedilen açıklamada, "Afet Zarar Tespit Grubu, 20 personel ile bölgede çalışmalara başlamıştır. Düzce ilinin bazı bölgelerinde kontrol amaçlı elektrik kesintisi yapılmaktadır. Bölgeye 10 adet mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Afet Beslenme Grubu ve Türk Kızılay tarafından 12 bin 900 çorba, 13 bin 734 ikramlık malzeme, 16 bin 528 meyve suyu ve 5 bin 784 su dağıtılmıştır. Ayrıca, bölgede 4 bin 210 battaniye dağıtımı yapılmıştır. Düzce iline, Başkanlığımızdan 1 milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

(14.23) KÖYLERDE HASAR TESPİTİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından öğle saatlerinde köylerde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Ulusal Hasar Tespit Ekipleri (UHTE) tarafından hasar tespit çalışması başlatıldı.


Ekipler, İçmeler köyünde alt kat duvarı yıkılan ve bazı noktalarında çatlaklar oluşan binada da çalışma yaptı. Girişine izin verilmeyen binada ölçümler gerçekleştirildi, karot alındı. Çalışmalar sürerken köydeki camii megafonlarından ‘Evinde çatlak veya ağır hasarı olanların köy muhtarına haber vermesini önemle rica ederiz’ anonsu yapıldı.

Yapılan ölçümlerde yaşanan artçıların binayı ne kadar etkilediği dikkate alınıyor. Karot sonuçları 24 saat içerisinde belli olacak. Sonuçlara göre yapının durumuna karar verilecek.

‘ÇOK SARSILDI, 3 KEZ YERE DÜŞTÜK’

Alt kattaki duvarı yıkılan binada 2 çocuğu ile yaşayan Sevinç Yüksel, “Çocuklarla birlikte içerideydik, uyuyorduk. Oğlum uyanıkmış, su içmeye kalkmış. Çok sarsıldı bina, 3 kere yere düştük sarsıntıdan. Kapıyı zorla açıp aşağı indik. Merdivenin oradaki duvar yıkılmıştı. Duvarlarda çatlaklar var. Çocukların odasındaki duvarlar yıkılmış, bütün duvarlar değil ama evin içinde hasar var” dedi.

Yalın Onat ERGÖR - Feridun AÇIKGÖZ - Ali Kerem BENGİ/DÜZCE,(DHA)

(14:14) CEDİDİYE CAMİİ’NİN MİNBERİ YIKILDI

Düzce’de meydana gelen depremde kent merkezindeki Cedidiye Camii’nin minberi yıkıldı. Camide ibadet devam ederken, vatandaşların dikkatli olmaları istendi.

Ayrıca minberin bulunduğu alan ise emniyet şeridi çekilerek koruma altına alındı. 1883 yılında yapılan caminin diğer bölümleri zarar görmezken, daha sonraki yıllarda yapılan minber kısmında hasar oluştu.

'CAN KAYBI YOK, EVLERİN İÇİNDE HASAR VAR'

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, 5.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuştu. Günden, "Düzce Belediyesi, devlet ve bütün birimleri olarak depremin olduğu ilk dakikadan itibaren sahadayız. Çok şükür can kaybı yok ancak evlerin içerisinde hasarlar var. Evleri içeriden vuran bir deprem gibi görünüyor. 2007 yılında deprem yönetmeliği değişmişti. Bunun faydasını çok gördük. Betonarme sistemlerde hiçbir hasar yok. Bu da statik hesapların ve kontrollerin doğru olduğunu gösterdi" dedi.




'MİNBERİ DAHA SAĞLAM YAPACAĞIZ'

Minberi yıkılan Cedidiye Camisi ile ilgili de Günden, "1999 depreminde de minareler yıkıldı ancak caminin statiği çok güzel. Caminin statiğinde problem yok ancak içerideki ek yapıların tamiri, bakımı, yenilenme zamanı gelmiş. Bu minberi de daha sağlam olarak yapacağız. Cami, uzun yıllarda biten bir cami. 1976 yılında bitirilmiş ancak minberin ne zaman yapıldığı hakkında bilgi yok. Muhtemelen sonradan ilave olarak yapılmış. Yıkılma yerlerine bakıldığında, ek yapı olarak görünüyor. Ek yapılar, harekete farklı tepkiler verdiği için yıkılmaları normaldir" diye konuştu.

 

(13.48) BAKAN KURUM: DÜZCE'DE SAHADAYIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5.9 büyüklüğündeki depremle sarsılan Düzce'nin Gölyaka ilçesine geçerek, hasar tespit çalışmalarına ilişkin inceleme yapacak. Bakan Kurum, Düzce'ye hareketinden önce Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Çevre illerden tüm ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. 37 hasar tespit ekibimiz, 1 mobil laboratuvar aracı, 5 koordinasyon ve izleme aracımızla Düzce’de sahadayız. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hızla hasar tespitleri tamamlayıp adımlarımızı atacağız" dedi. 

(13.41)  MARKETTE DEV RAFLAR YIKILDI

Düzce'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde, Fevzi Çakmak Mahallesi Bolu Caddesi'nde bulunan ve toptan satış yapılan maketin dev rafları devrildi. Markette büyük çapta hasar meydana geldi. Yüzlerce ürün, yerlere saçılırken, kullanılamaz hale geldi. Market çalışanları, depremin ardından temizlik çalışması başlattı. 




(13.05) KIZILAY BAŞKANI KINIK ÇALIŞMALARI ANLATTI

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gelen Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık sahadaki çalışmaları anlattı. 25 araç, 200 personelle sahada müdahalede bulunduklarını belirten Kınık, “Afetin ilk anından itibaren Düzce Bölge Afet Müdahale Merkezi’mizden, Ankara’dan, komşu illerimiz Bolu’dan, Sakarya’dan, Zonguldak’tan ve İstanbul’dan sahaya seferber olduk. İlk etapta barınma, battaniye, beslenme ve kan hizmetleri noktasında sahaya seferber olduk. Akabinde psikososyal destek ekiplerimizle beraber şu an 200 civarında profesyonel afet çalışanımız, şube personelimiz ve gönüllümüzle beraber sahada yaklaşık 25 araçla beraber afete müdahale ediyoruz. Vatandaşlarımızdan özellikle evlerinde, iş yerlerinde hasar olup oraya giremeyen, endişe ve korku nedeniyle giremeyen, hasar tespit çalışmalarımızı bekleyen vatandaşlarımıza dış ortamlarda destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

‘ÇIKARILAN DERSLER, DEVLETİN GÜVEN VEREN GÜCÜ, PANİK ORTAMINI ENGELLİYOR’

Afetin yaşandığı ilk dakikalardan itibaren herkesin seferber olduğunu anlatan Kınık, "Daha önceden bu bölge afetleri yaşamış bir bölge olarak hem kendisi bu eski afetlerden çıkardığı dersler hem devletin o güven veren gücüyle burada bulunması, sahada bir panik ortamı oluşmasını engelliyor. Dolayısıyla güvenli daha önceden planlanmış olan bir müdahale kapasitesiyle beraber afet çalışmalarımız düzenli bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞI İÇİN DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR’

Depremin ardından psikolojik olarak etkilenmemek adına bazı önlemler alınması gerektiğini anlatan Dr. Kerem Kınık şunları söyledi:

“Nihai hasar tespit çalışmaları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mühendisleri ve AFAD tarafından yapılıyor. Fiziki anlamda evlerinde, duvarlarında çatlak olan insanların o binalara girmemesi gerekiyor, çünkü artçılar devam ediyor. Artçılar bir yıkım tehlikesi oluşturabilir. Hasar tespiti yapıldıktan sonra mühendislerin ‘Girebilirsiniz’ dediği evlere girmekten de çekinmemek, kaçınmamak gerekiyor. Bir süre bu korku, kaygı devam edebilir ama özellikle çocukların da ruh sağlığının korunması gerekiyor böyle durumlarda. Şu an olağanüstü bir şey yaşanıyor, yaşananın ne olduğunu çocuklara aktarmak gerekir, onlara depremi, depremden nasıl korunmamız gerektiğini aktarmamız gerekebilir. Çocuklar büyüklerin, onlara bakım veren insanların kaygılarını, korkularını kopyalarlar. Dolayısıyla bu da kendilerinde ruhsal bir travma oluşturabilir, bu da depremin vereceği travmadan daha fazla travma oluşturabileceği için büyüklerin çocukların yanındaki konuşmalarına dikkat etmeleri, onları teskin etmeleri ve sakin bir şekilde yetkililerin yönlendirmelerini beklemeleri gerekiyor”

‘VATANDAŞLAR İÇİN ÇADIRLAR KURULDU’

Geceyi evinde geçiremeyecekler için önlemler alındığını belirten Kınık, “Konaklama Türkiye Afet Müdahale Planı’nda AFAD’ın sorumluluğunda. Özellikle korku nedeniyle ya da hasar nedeniyle evine giremeyen vatandaşlar için çadırlar kuruldu. Bizler destek veriyoruz. Şu anda net sayı ortaya çıktığında bunun kalıcı konaklama olabilir, geçici barınma olabilir bu anlamdaki süreçteki planlaması da başlayacak. Şu an itibariyle süreç kontrol altında” dedi.

 

(12:58) AFAD: YAŞANAN ARTÇI SAYISI 127 OLARAK GÜNCELLENDİ

AFAD: Depremin ardından yaşanan artçı sayısı 127 olarak güncellendi. AFAD'dan Düzce Valiliği hesabına ilk etapta 1 milyon lira acil yardım ödeneği gönderilmiştir. 2182 personel ve 424 araç deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. Düzce iline, başkanlığımız tarafından AFAD Mobil Afet Etüt Tırı sevk edilmiştir.

(12:21) BAKAN KOCA: 1'İ AĞIR, 68 YARALIMIZ VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AK Parti grup toplantısı öncesi, Düzce'nin Gölyaka ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca, yaralı sayısına ilişkin, "Şu an Düzce'de 37 yaralımız var. 1 yaralımızın durumu ağır. Entübe, solunum cihazına bağlı. 1'inci kattan düşme sonucu Afganistan uyruklu 28 yaşında bir kişi, beyin kanaması var. Toparlayabileceğini düşünüyoruz. Toplam 68 yaralımız var. Bu yaralıların 26'sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi" diye konuştu.


'YATAKTAN KALKAMADIM, TUĞLALAR HEP ÜZERİME GELDİ'

Gölyaka ilçesi Körpeşler Mahallesi 1441’inci Sokak’ta oturduğu apartman dairesi hasar gören yerel gazeteci Cihan Tutkun yaşadıklarını anlattı. Tutkun, “Saat 04.00’te yattım. Kedi huysuzlandı. Sallanmaya başladık. O sarsıntıda yataktan kalkamadım. Tuğlalar hep üzerime geldi.

Karanlıkta onları göremedim. Kedimi aradım, bulamadım, dışarıdan ışık bulup geldim. Yaklaşık 1 saat kedimi aradım. Durum bu. 12 Kasım depremini daha etkili yaşamıştık. Bundan daha etkiliymiş. Bu daha yüzeyde olduğu için etkisi biraz daha fazla oldu. Üst katta 6 daire daha var ancak sadece bu katta hasar var. 7 saniye sürdü dediler ama bana 1 dakika gibi geldi. Durmayacak sandım. Yataktan da kalkamadım. Yaşlıları falan yukardan aldık indik. Şimdi çok şükür yıkım yok” dedi.

12 Kasım 1999’daki Kaynaşlı depremini yeniden hatırladıklarını anlatan Tutkun, “Allah beterinden saklasın. Demek ki unutmamak gerekiyor. 23 sene oldu, insan unutuyor. Daha 10 gün önce deprem tatbikatı yaptık. Sık sık hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Bundan sonra kendi evimde annemle birlikte kalacağım. Bu evde bu görüntüden sonra kalınmaz” ifadelerini kullandı.



(12:00) AFAD: 123 ARTÇI MEYDANA GELDİ

AFAD: Toplamda 2136 personel ve 418 araç deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. Toplamda 123 artçı meydana geldi. Yaralı sayısı 61'e yükseldi.

(11.27) SARIDERE KÖYLÜLERİ YAŞADIKLARINI ANLATTI

Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki 5.9 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne yakın Sarıdere köyünde yaşayanlar, sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayıp, dışarı çıktı. Köylülerden bazıları köy kahvesinde toplanırken, bazıları ise evlerinin önünde ateş yakarak sabahladı. Bazı evlerde ve Sarıdere Köyü Camii de depremde hasar gördü. Gölyaka Merkez Fatih Camii’ndeyse büyük oranda hasar oluştu.

‘YATAKTAN DÜŞTÜM’

Köylülerden Recep Doğan, “Gece saat 04.00 sıralarında bir sesle uyandık. Sarsıntıyla ben yatağımdan düşerek uyandım. Hemen çök kapan yapmaya çalıştım ama deprem devam edince kapıdan dışarı attım kendimi. Dışarıda beklerken artçılar olmaya devam etti. Köyün merkezinde toplandık. Geceyi sokakta geçirdik, ateş yaktık. Evimize giremiyoruz. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin korkularını yaşıyoruz hala” dedi.


‘SUYUN ÜSTÜNDE GİBİ SALLANIYORUZ’

Nuriye Aydın ise “Beşik gibi sallandı. Evde de tektim. Ben de salavat getirmeye başladım, duracağı yoktu. Sonunda kapıdan dışarıya çıktım. Bütün geceyi kapının önünde geçirdik. Eve giremeyiz hala. Artçıları burada da hissediyoruz, sanki suyun üstünde gibi sallanıyoruz” diye konuştu.


Depremde hasar gören çatısını tamir eden Ahmet Demircan, “Çatıda hasar var. Duvarlarda hasar var, çatıyı tamir etmek riskli ama yağış olduğu için önlem için yapmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

Yalın Onat ERGÖR- Feridun AÇIKGÖZ- Ali Kerem BENGİ/DÜZCE, (DHA)

(11.20) MUSTAFA SARIGÜL DEPREM BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, 5.9 büyüklüğünde depremle sallanan Düzce'de incelemelerde bulundu. Burada gazetecilere konuşan Sarıgül, "Ucuz atlatılan bir sarsıntı oldu. Türkiye, deprem kuşağında olan bir ülke; Düzce, Sakarya ve Yalova en elzem noktalar. İleride can kaybının yaşamaması için zemin etüt çalışmaları yapılmalı. Depreme dayanıklı olmayan binalar, derhal güçlendirilmeli. Ama kalıcı çözüm için doğal afetler ve deprem bakanlığının kurulması şart. Deprem kuşağında olan ülkemizde, bir genel müdürlük ile bunun çözemeyiz. Mutlaka doğal afetler ve deprem bakanlığını kurmalıyız. İleride can kaybı olmaması için gerekli tedbirleri almak zorundayız. Tüm ulusumuza geçmiş olsun. Can ve mal kaybı hemen hemen yok. Ama tedbir almamız lazım. Özellikle üzerinde durmak istiyorum. Doğal afetler ve deprem bakanlığının mutlaka kurulmasını istiyoruz" dedi. 

(11:19) AFAD: Toplamda 2013 personel ve 386 araç deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. En büyüğü 4.3 olmak üzere toplamda 116 artçı meydana geldi.

(10:58) AFAD: Depremin ardından yaşanan artçı sayısı 114 olarak güncellendi. AFAD'dan Düzce Valiliği hesabına ilk etapta 500 bin lira acil yardım ödeneği gönderilmiştir.

(10.44) İŞ YERİ YIKILDI

Düzce’nin Gölyaka ilçesi Şerefiye Mahallesi Gaziantep Caddesi'nde birahane işleten Ahmet Seyok'un iş yeri 5.9 büyüklüğündeki depremde yıkıldı. Depremi hissettikten sonra dükkanına geldiğini söyleyen Seyok, "Dükkanım tamamen yıkıldı. Yeniden yapılması lazım. 125 yıllık Ermenilerden kalma bir eski binaydı. Yapımı çok sağlam olduğunu biliyoruz. Fakat olacağın önüne geçilmiyor, maalesef yıkıldı" dedi.



BARTIN’DA DEPREM ANI KAMERADA

Bartın kent merkezinde de hissedilen deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Vatandaşlar bir süre sokakta bekledikten sonra yeniden evlerine girdi. Deprem anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, iş yerinin tabelalarının ve lambalarının sallandığı görüldü.

(10.26) PROF. DR. SERTÇELİK: TETİKLEYİCİ DEPREM DEĞİL

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Düzce'de meydana gelen depremin tetikleyici nitelikte olmadığını belirterek, "Olası bir Marmara depremine baktığınızda bu fayın Marmara Denizi içerisinden geçen bir kolu var, bir de Bursa üzerinden geçen bir kolu var. Üstteki kuzey kolu alttaki güney kolu. Güney kolu hiç çalışmadı. Güney kolu, Bursa üzerinden geçen bir kol ve o bölgede de bir deprem üretebilir bu fay. İster kuzey ister güney kolunda olsun, büyük bir deprem, zaten bölgeyi çok etkileyecek. O nedenle bu bölgeye biz hepimiz gözlerimizi dikmiş vaziyetteyiz. 'Bu deprem, o depremi tetikler mi?' konusunda büyüklük olarak ve uzaklığa baktığımızda tetikleyici nitelikte bir deprem değil ama diğer taraftan da Marmara'ya bakarken kesinlikle doğuyu da kaçırmamalıyız. Doğu Anadolu fayında da son yüzyılda büyük bir deprem olmadı. O fayın da 580 kilometre uzunluğunda ve üzerinde büyük bir sürü şehirlerimiz var" dedi. 

Düzce depreminin birçok ilde hissedildiğini de dile getiren Prof. Dr. Sertçelik, şöyle konuştu: 

"Depremin olduğu yer nüfusun yoğunluğu olduğu bir yer. Biz ülke olarak aslında depremi öğrendik. En küçük sarsıntıda artçılarda dahi hisseder vaziyetteyiz. Çok büyük coğrafyada hissedilmesinin nedeni, yüzeye çok yakın olması. Bizim ülke olarak bir dezavantajımız da o. Türkiye'de meydana gelen depremler, sığ depremler. Sığ depremler dediğimiz 10-15 kilometre, akademik bilgi olarak 60 kilometreye kadardır. Türkiye'deki depremlere baktığımızda 15-20 kilometreden daha derinde depremler olmuyor. Dolayısıyla enerji direk binalara ve bizlere iletiliyor. Biz çok hissediyoruz. Japonya'da ya da dünyanın başka ülkelerinde deprem yerin 100-150 kilometre civarında oluyor ve çok daha az hasarla depremler atlatılırken bizim maalesef öyle bir dezavantajımız var. Bu fayların özelliği." 

(10.08) AFAD: DEPREMİN ARDINDAN 109 ARTÇI YAŞANDI

AFAD: Depremin ardından 109 artçı yaşandı. 50 yaralı var. 678 personel, 146 araç bölgede görev yapıyor. Beslenme ve psikososyal destek hizmetleri devam ediyor.

(09:48) AFAD: 50 KİŞİ YARALANDI

AFAD'dan yapılan açıklamada, Düzce Gölyaka merkezli depremin ardından 109 artçı olduğu belirtildi. 50 kişinin yaralandığı deprem bölgesinde 678 personelin 146 araçla görev yaptığının kaydedildiği açıklamada, "Afet Hasar Tespit Grubu ekipleri bölgede hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Sakarya AFAD'dan 1 mobil koordinasyon TIR'ı, 1 sosyal çalışma TIR'ı ve 2 adet arama köpeği bölgeye sevk edilmiştir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan 1 adet mobil laboratuvar aracı ve 6 izleme aracı bölgeye sevk edilmiştir. Düzce ilinde bazı bölgelerde kontrol amaçlı olarak elektrik kesintisi yapılmaktadır. Bölgede beslenme ve psikososyal destek hizmetleri devam ediyor" denildi.


AFAD'dan yapılan açıklamada, "Düzce Gölyaka'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından saat 09.05 itibarıyla; en büyüğü 4.3 olmak üzere 101 artçı sarsıntı yaşanmıştır. Düzce'de 37, Zonguldak'ta 6, Bursa'da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu'da 1 kişi olmak üzere toplam 50 vatandaşımız yaralanmıştır. Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD ve ilgili kurumlarımızdan toplam 422 personel ve 120 araç görev yapmaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

(09.44) VALİLİK: BARTIN'DA HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Bartın Valiliği, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Düzce ili Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de meydana gelen ve ilimizde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ve AFAD Müdürlüğü'ne ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" denildi.

EREĞLİ'DE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde okullar tatil edildi. Ereğli Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, “Merkez üssü Düzce İli Gölyaka ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilçemiz genelinde tüm eğitim kurumlarında 23 Kasım 2022 tarihinde bir (1) gün eğitim- öğretime ara verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

(09.19) AFAD: 74 ARTÇI SARSINTI OLDU

AFAD'dan yapılan açıklamada, Düzce Gölyaka'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.3 olmak üzere 74 artçı yaşandığı belirtilerek, "Bölgeye 10 bin adet battaniye ile 480 aile tipi, 20 genel maksat çadırı gönderilmiştir. 10 adet mobil baz istasyonu yönlendirilmiştir. Bölgeye 1 mobil koordinasyon TIR'ı ile 1 sosyal çalışma TIR'ı sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

BAKAN YANIK: 10 PSİKOSOSYAL DESTEK EKİBİ GÖREVLENDİRDİK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da deprem bölgesindeki halka psikolojik destek sağlamak üzere 10 ekip görevlendirildiğini belirtti. Bakan Yanık, Twitter'daki hesabından, "Düzce Gölyaka'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 psikososyal destek ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek" açıklamasında bulundu.

 

(08.09) BAKAN SOYLU DEPREM BÖLGESİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin merkez üssü olan Düzce'nin Gölyaka ilçesine geldi. Bakan Soylu, burada geceyi dışarıda geçiren vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.



Şu ana kadar 30'un üzerinde yaralı olduğu ifade eden Bakan Soylu, "70'in üzerinde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Bunların 2'si 4'ün üzerinde. En son sanıyorum saat 06.50'de 4.3'lük bir deprem daha meydana geldi. Bu seviyelerde artı sarsıntılar olabilir, bunun için mümkün olduğunca az hasarlı veya hasarlı ya da orta hasarlı binalarda durmamak lazım. Ama şunu ifade edeyim; şu ana kadar bize ağır hasarla ilgili bir ihbar ya da bir bildirim gelmedi. Yaptığımız taramalarda da böyle bir sonuca ulaşmış değiliz. Biraz önce Düzce valimiz, belediye başkanımız, ilçe belediye başkanımız tüm arkadaşlarımızla değerlendirme ortaya koyduk. Yaklaşık 30'un üzerinde yaralı söz konusu. Daha önce verdiğimiz bilgi çerçevesinde bir yaralımız ağır. Bolu'da da atlama suretiyle leğen kemiği kırık bir yaralımız var. Herhangi bir hayati tehlikesi yok ama Düzce'deki yaralımızın hayati tehlikesi var" dedi.



'ELEKTRİKLE İLGİLİ KESİNTİLER PLANLI'

Düzce kent genelinde bazı noktalarda elektrik kesintilerinin olduğunu ifade eden Bakan Soylu sözlerine şöyle devam etti:

"Depremin olduğu 04.08'den itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza aralıklı olarak bilgi arz ettik. Yarım saatlik süreler içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız aynı zamanda valilerimizle görüşüp illeriyle ilgili bilgileri aldılar. Biraz önce de Sayın Cumhurbaşkanımıza buraya geldiğimizde bir bilgi daha arz ettik. Bir elektrik kesintisi var, bunların önemli bir bölümü kontrollü kesintiler, mahalle mahalle, yavaş yavaş kontrollü bir şekilde veriliyor. Biraz sonra elektrikle ilgili de herhangi bir kesinti söz konusu olmayacak. Tabi ki hem doğal gaz olsun hem kaçaklar olsun, birtakım fabrikalar var, bunlarla ilgili belirli periyotlarda elektrik verilmesi söz konusu" diye konuştu.

'70'İN ÜZERİNDE ARTÇI SARSINTI OLDU'

Şu ana kadar önemli bir yıkım olmadığını ifade eden Bakan Soylu, "70'in üzerinde artçı sarsıntı oldu. Vatandaşlarımıza tüm ekipler battaniye olsun, diğer kendilerinin özellikle dışarıda kalabilecek imkanları sağlayabilmek için desteklerde bulunuyorlar. Bölgelerden AFAD ekiplerimiz ile Kızılay ekiplerimiz intikal ediyor. Allah'a şükür şu anda herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor, şu anda intikal etmiş herhangi bir olumsuzluk yok. Birkaç köyde ahır yıkılması söz konusu onunla ilgili de arkadaşlarımız gerekli tespitleri yapıyorlar" dedi. Dinçer AKBİR-Alişan KOYUNCU/DÜZCE, (DHA)


(07.49) SOYER: DESTEK İÇİN TEYAKKUZDAYIZ

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, saat 04.08 sıralarında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Başkan Soyer, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Düzce’nin Gölyaka ilçesinde gerçekleşen ve çevre illerden de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ekiplerimiz destek için teyakkuzda. Can kaybı olmaması tek dileğimiz.” Halil İbrahim KARABIYIK/İZMİR, (DHA)

(07.21) BAKAN KOCA'DAN YARALILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Yaralıların durumuna ilişkin açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde; Düzce'de 1'i ağır 32, İstanbul'da 1, Bolu'da 1, Zonguldak'ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35'tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor" bilgisini paylaştı.

(07.14) DÜZCE'DE 4.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA 

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Düzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 06.50'de 4.3 büyüklüğünde, 9.45 kilometre derinliğinde bir deprem daha meydana geldi.

İŞTE DEPREMLE İLGİLİ TÜM GELİŞMELER

Düzce’de bugün sabaha karşı merkez üssü Gölyaka ilçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara ve İç Anadolu bölgelerindeki birçok ilde hissedilen depremde, Düzce’de bazı köylerde ahırlar yıkıldı, evlerde hasar ve duvarlarında çatlaklar oluştu. Depremde, çoğu yüksekten atlamaya bağlı olarak Düzce'de 37, Zonguldak'ta 6, Bursa'da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu'da 1 kişi olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı.

 

Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde oturan vatandaşlar, güne Düzce merkezli depremle uyandı. AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD), saat 04.08’de olan depremin merkez üssünü Gölyaka ilçesinin Kemeryani köyü, büyüklüğünü ise 5.9 olarak açıkladı. Yerin 6.81 kilometre derinliğinde olan deprem, Düzce’nin yanı sıra Bursa, Sakarya, Yalova, Bolu, Kocaeli, Zonguldak, Bartın, Ankara, Eskişehir, Kütahya, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’de hissedildi. Birçok ilde vatandaşlar, sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayıp, panik içinde sokaklara çıktı. Depremin merkez üssü Düzce’de elektrik kesintileri yaşandı. Düzce’de itfaiye, jandarma, polis ve sağlık ekipleri teyakkuza geçti. Düzce, Ankara, İstanbul ve Sakarya’dan AFAD ile Kızılay ekipleri de bölgeye sevk edildi. Ekipler, bölge genelinde hasar tespiti için çalışma başlattı. Depremin merkez üssüne yakın bölgedeki köylerde bazı ahırlar yıkıldı, birçok binada da hasar ve çatlaklar oluştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da depremin ardından bölgeye gitti.

AFAD’DAN BÖLGEYE 10 BİN BATTANİYE, 500 ÇADIR

AFAD bölgeye 10 bin battaniye ve 500 çadır gönderdi. AFAD’dan yapılan açıklamada, "Bölgeye 10 bin adet battaniye ile 480 aile tipi, 20 genel maksat çadırı gönderilmiştir. 10 adet mobil baz istasyonu yönlendirilmiştir. Bölgeye 1 mobil koordinasyon TIR'ı ile 1 sosyal çalışma TIR'ı sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da halka psikolojik destek sağlamak üzere 10 ekip görevlendirdi.

50 KİŞİ YARALANDI

Deprem sırasında paniğe kapılan bazı vatandaşlar, evlerinin balkon ve pencerelerinden atlayarak yaralandı. Bazı vatandaşlar ise stres kaynaklı sağlık sorunu yaşadı. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Düzce'de 37, Zonguldak'ta 6, Bursa'da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu'da 1 kişi olmak üzere toplam 50 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

KALP KRİZİNDEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Düzce’nin Çay Mahallesi'nde oturan Sevim Çengel (63), deprem sırasında fenalaştı. Hastaneye kaldırılan, kalp krizi geçirdiği tespit edilen Çengel, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.


VATANDAŞLAR DIŞARIDA SABAHLADI

Depremin ardından Düzce’de korkuyla dışarıya çıkan vatandaşlar, sabaha kadar ateş yakıp dışarıda bekledi. Bazı vatandaşlar ise araçlarında sabahladı. Kızılay, vatandaşlara, battaniye ve sıcak çorba dağıttı. Polis ekipleri, olası hırsızlık olaylarına karşı tedbir aldı.

17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi ile Sakarya’da da vatandaşlar, gün ağarıncaya kadar sokaklarda ve parklarda bekledi.

3 İL VE 1 İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Depremin merkez üssü Düzce ile sarsıntının yoğun olarak hissedildiği Bolu ve Sakarya ile Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde okullar 1 günlüğüne tatil edildi.

 

BÖLGE BEŞİK GİBİ

Saat 04.08’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede saat 09.05’e kadar 101 artçı sarsıntı oldu. Bu depremlerin en büyüğü merkez üssü Gölyaka ilçesinde de saat 06.50’de 4.3 olarak ölçüldü.


 

 

 

Diğer Haberler

  1. Yenidoğan Çetesi davasında 6'ncı gün: Fırat Sarı savunma yapacak
  2. Prof. Dr. Işık: Çevre konusunda Trump'tan daha sıkı adımlar bekleniyor
  3. Hava ulaşımında aksamalar yaşanıyor
  4. Yangına uykusunda yakalanan kadın dumandan etkilendi
  5. Ödüllü İrem öğretmen, Anadolu'daki çocukların umudu oldu
  6. İstanbul'da sağanak yağmur etkili oldu
  7. Cinayet şüphelisi 2 yıl sonra Kırıkkale'de yakalandı
  8. BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
  9. Ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil, önündeki araca çarptı; 4 yaralı
  10. Kamyonet, önünde sürüklediği minibüsle eve girdi

© Copyright 2024

DHA