Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Bütüncül dönüşümle binalarda yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, stratejik plan kapsamında 2030’a kadar Türkiye’de enerji tüketiminin yüzde 16 azaltılmasını, 100 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilmesi ve 30,2 milyar dolarlık tasarruf elde edilmesini hedefliyor. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Aytes Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ayrancı, “Enerji verimliliği sadece teknik bir tercih değil; ülke ekonomisi, çevre ve küresel sorumluluklar açısından stratejik bir gereklilik haline geldi. Binalara entegre edilen ısıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon sistemleri sayesinde yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir” dedi.

ABONE OL
‘Bütüncül dönüşümle binalarda yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir’
İSTANBUL, (DHA)-

Binalarda mekanik tesisat mühendisliği uygulamalarının önemine değinen Ayrancı, “Enerji verimliliği sadece teknik bir tercih değil; ülke ekonomisi, çevre ve küresel sorumluluklar açısından stratejik bir gereklilik haline geldi. 2024’te enerji ithalatına ayrılan 65,6 milyar dolarlık bütçe ise Türkiye’nin enerjiyi yalnızca üretmekle değil, doğru kullanmakla da yükümlü olduğunu gösteriyor. Ülkemizdeki binalar, toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 32’sini oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise konutların, küresel nihai enerji kullanımının yüzde 22’sinden, emisyonların ise yüzde 17’sinden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

‘ÜLKEMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİNE KATKIDA BULUNUYORUZ’

Ayrancı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın planında yer aldığı gibi binalarda enerji verimli çözümlerin hayata geçirilmesi hem ülke ekonomisi için hem de çevre için çok büyük önem taşıyor. Isıtma, soğutma, havalandırma ve otomasyon gibi mekanik tesisat sistemlerinin bütüncül dönüşümüyle binalarda yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Bu nedenle dönüşüm sürecinin yalnızca yeni yapılarda ya da kamu binalarında değil, mevcut tüm yapı stokunda da kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yapılarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik çözümler geliştiriyoruz. 35 yıllık tecrübemiz ve güven odaklı mühendislik anlayışımızla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.”

Diğer Haberler

  1. Param, 2025'in ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı
  2. Tekirdağ'da 3'üncü doğal gaz kuyusunu açan firma, günlük 20 bin metreküp üretim yapacak
  3. Bakanlık: Sonradan ve ikincil kontrol denetimlerinde 2,9 milyar TL ceza düzenlendi
  4. Bakan Bolat: Japonya ile ticaret hacmi hedefimiz 10 milyar dolar
  5. Bakan Şimşek: ABD'de 60'tan fazla toplantı yaptık, Türkiye'ye ilgi çok yoğun
  6. 'Palandöken Ekonomi Forumu'nda konuşan Cevdet Yılmaz: Ulusal ve uluslararası ölçekte ekonominin en büyük düşmanı belirsizliktir
  7. Bakan Şimşek: 6 uluslararası kuruluştan 41 milyar dolar proje finansmanı sağlayacağız
  8. Elektrikte kurulu güç 118 bin megavatı aştı
  9. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum'da buluştu
  10. Deprem malzemelerinde fiyat artışı yapan 236 işletme tespit edildi

© Copyright 2025

DHA