Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimi için 81 ilde eylem planı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevsimlik tarım işçileri ve yarı göçer ailelerin çocuklarının eğitime erişimini artırmak amacıyla 81 ilde, bu öğrencilerin e-Okul üzerinden takip edilmesinden barınma imkanlarının artırılmasına, ailelerinin bilgilendirilmesinden mobil okul uygulamaları ve telafi eğitimlerinin genişletilmesine kadar bir dizi yenilik içeren eylem planları hazırladı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla 2024/52 sayılı 'Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi' konulu genelge, 6 Ağustos 2024'te yayımlandı. Bakanlığın genelgesinde, il ve ilçe müdürlükleri düzeyinde alınacak önlemler; önleme, tespit, takip ve telafi çalışmalarının yanı sıra kurullar ve görevleri, valiliklerin sorumlulukları, sorumluluk ve denetim başlıkları altında detaylı bir şekilde sıralandı. Genelgenin ardından, mevsimlik tarım göçünün yoğun yaşandığı illerdeki milli eğitim müdürlüklerinin katılımıyla, 81 il düzeyinde eylem planlarının hazırlanması amacıyla 'Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı' gerçekleştirildi.

EYLEM PLANLARINI İÇEREN KILAVUZ HAZIRLANDI

Çalıştayın ardından il ve ilçe müdürlüklerine rehberlik etmek amacıyla, genelgenin uygulanmasına yönelik örnek eylem planlarını içeren kılavuz hazırlandı. İl milli eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanan il eylem planları da bakanlığa iletildi. Bu planlar, mevsimlik tarım işçisi ve göçer çocuklarının eğitime erişimini sağlamak için iller düzeyinde yapılacak çalışmaların temelini oluşturdu. Çalışmalar kapsamında, göç veren illerde ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin, ikamet ettikleri yerlerde kesintisiz eğitim alabilmeleri için pansiyonlarda barınma hizmetleri sunuluyor. Ayrıca mevsimlik tarım işçisi, göçer ve yarı göçer ailelerin çocuklarına yönelik sağlanan eğitim imkanları hakkında ailelere bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.

ALTERNATİF EĞİTİM MODELLERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Göç alan illerde öğrenciler, aileleriyle birlikte yerleştikleri bölgelerde izlenerek eğitim ve öğretim olanaklarına erişimlerini sağlamak amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Okul öncesi eğitimden başlayarak tüm kademelerde öğrencilerin eğitiminin kesintisiz şekilde sürdürülmesi için özel bir hassasiyet gösteriliyor. Bu kapsamda, mobil okul uygulamaları, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamındaki sosyal etkinlik alanlarının derslik olarak kullanılması ve bu alanlara öğretmen görevlendirilmesi gibi alternatif eğitim modelleri hayata geçiriliyor.

2025 YILINDA YENİ ÖNLEMLER DEVREYE ALINIYOR

Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının tespiti ve eğitime erişimlerinin izlenmesi amacıyla kamu kurumları arasındaki koordinasyonu güçlendirmek için de bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişiminin iyileştirilmesine yönelik sorumlulukları ele alındı. Çalıştay sonucunda hazırlanan rapor, mevcut uygulamaların daha etkin hale getirilmesi için ilgili kurumlara sunuldu. Bakanlık, mevsimlik tarım işçisi ve göçer ailelerin çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanabilmesi için 2025 yılı itibarıyla e-Okul sistemine eklenecek özel bir alan ile bu öğrencilerin mevsimlik tarım göçü sırasında etkin ve hızlı bir şekilde takip edilmesi sağlanacak. Mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu bölgelerde geçici derslik sayısının artırılması, telafi eğitim imkanlarının genişletilmesi gibi adımlar atılacak. Ayrıca öğretmenler, veliler ve öğrencilere yönelik eğitim imkanları hakkında bilgilendirici yazılı ve video içeriklerin hazırlanması ile yaz okullarının düzenlenmesi de bu kapsamda hayata geçirilecek.

Diğer Haberler

  1. YÖK Başkanı Özvar: Suriye'de yükseköğretime destek vereceğiz
  2. Üniversitelerden öğrencilere ‘Aşcılık Yarışmaması’ etkinliği
  3. YÖK ve SSB iş birliğindeki 'Akademik Tez Programı'na 421 öğrenci başvurdu
  4. Özel okullarda 'Maarif Modeli' ders kitabı anketi
  5. İş Bankası ve Okul Destek Derneği’nden öğrencilere 40 bin saate varan dijital eğitim desteği
  6. Özel okullarda 'ücret' düzenlemesi; kitap ücreti alınmayacak
  7. Son 22 yılda eğitimde yapılan hizmetler kitaplaştırıldı
  8. Eski Milli Eğitim Bakanı İleri, mezarı başında anıldı
  9. Başkent Üniversitesi öğrencileri INVAMED Sağlık Üretim Kampüsü’nü ziyaret etti
  10. Akfen’den Düzce'deki öğrencilere ‘Sıfır Atık ve Çevre Bilinçlendirme Eğitimi’

© Copyright 2025

DHA