Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Araştırma: Doğa belgeselleri ağrıyı hafifletebilir

Yeni yapılan bir araştırma, doğa belgeselleri ve doğal manzaraların izlenmesinin, ağrıyı hafifletici bir etki yaratabileceğini ortaya koydu.

ABONE OL
BİRLEŞİK KRALLIK, (DHA)

Exeter Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi'nden akademisyenlerin gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, doğa videoları izlemenin ağrıyı fiziksel olarak hafifletebileceğini gösterdi. Çalışmada, 49 katılımcının beyninde yapılan taramalarda, doğa videoları izleyen kişilerin, şehir ya da ofis sahneleri izleyenlere göre daha az ağrı hissettikleri gözlemlendi. Katılımcılara hafif elektrik şokları verilerek doğanın ağrı üzerindeki etkisi test edildi. Sonuçlar, doğa sahnelerini izleyenlerdeki ağrı azalmasının, standart ağrı kesicilerin yaklaşık yarısı kadar etkili olduğunu ortaya koydu.

Viyana Üniversitesi'nden doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Max Steininger, önceki çalışmalarda insanların doğaya maruz kaldıklarında daha az ağrı hissettiklerinin bilindiğini söyleyerek, “Ancak bunun nedenleri bugüne kadar belirsizdi. Çalışmamız, beynin ağrıyı işleme şeklini değiştirdiğini gösteriyor. Bu, sadece bir 'plasebo' etkisi değil; doğa, ağrının nereden kaynaklandığına ve şiddetine olan beyin tepkisini azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Steininger, ağrı çeken kişilerin, reçeteli ilaçlarını almaya devam etmeleri gerektiğini belirterek, doğa ile etkileşim gibi alternatif ağrı yönetimi yöntemlerinin gelecekte tedaviye katkı sağlayabileceğini umduklarını aktardı.

Exeter Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Dr. Alex Smalley ise “Bu çalışma, doğaya sanal ortamda maruz kalmanın da iyileştirici etkiler sunduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, doğal ortamların korunmasının önemini vurguluyor ve toplumu doğada daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmeyi umuyoruz” açıklamasını yaptı.

Diğer Haberler

  1. ABD: Husilere yönelik saldırılar devam edecek
  2. Husiler: ABD'ye ait uçak gemisi USS Harry Truman 2'nci kez hedef alındı
  3. Trump, yarın Putin ile konuşacağını söyledi
  4. Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye taziye mesajı
  5. Bolivya'da şiddetli yağış, sel ve taşkınlara yol açtı
  6. Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff: Trump ve Putin bu hafta görüşebilir
  7. Bakan Bayraktar, Irak'ın başkenti Bağdat'ta çeşitli temaslarda bulundu
  8. Times Meydanı'nda bir kişi ateşe verildi
  9. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 48 bin 572’ye yükseldi
  10. Kuzey Makedonya'da gece kulübünde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 59’a yükseldi

© Copyright 2025

DHA