Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

ABD duyurdu: İran, Rusya’ya füze tedariki yaptı, yaptırımlar hazır

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, İran’ın Rusya’ya Ftah 360 tipi kısa menzilli balistik füze tedarik ettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise bazı kurum ve kuruluşlara söz konusu tedarik kapsamında yaptırım uygulanacağını duyurdu.

ABONE OL
Vahdet AYAZ, (DHA)

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Ryder, yaptığı açıklamada, “ABD, İran'ın Rusya'ya Ftah 360 yakın menzilli balistik füze sevkiyatı yaptığına dair haberleri doğruladı. Rusya'nın bu füzeleri birkaç hafta içinde Ukrayna'ya karşı kullanabileceğini ve daha fazla Ukraynalı sivilin ölümüne yol açabileceğini değerlendiriyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'daki meslektaşlarımızın da ifade ettiği üzere, İran ve Rusya arasındaki bu ortaklık Avrupa'nın güvenliğini tehdit etmekte ve İran'ın istikrarsızlaştırıcı etkisinin Orta Doğu'nun ötesine ve dünyanın dört bir yanına nasıl ulaştığını göstermektedir. Ayrıca Rusya'nın İran'a verdiği destek de istikrarı bozucu niteliktedir zira Moskova İran'ın ihtiyaç duyduğu teknolojiyi paylaşmaktadır. Avrupa ve Orta Doğu'daki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte bu gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz ve bu füze sistemlerinin Ukrayna halkı için oluşturabileceği tehdide karşı Ukrayna'nın savunmasına verdiğimiz desteği sürdüreceğiz” dedi.

YAPTIRIMLAR KAPIDA

ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında gemicilik şirketleri ve havayolu şirketi İran Air’in de bulunduğu bir dizi şirkete, söz konusu tedarik kapsamında yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını destekleyen transferlere özellikle dikkat ederek, İran'ın silah ihracatını engellemek ve buna karşı koymak için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecektir. Bakanlık, 13949 sayılı İcra Emri'nin, 1(a)(i) bölümü uyarınca, yedek parçalar da dahil olmak üzere silah veya ilgili malzemelerin doğrudan veya dolaylı olarak İran'a veya İran'dan tedarik edilmesine, satılmasına veya transfer edilmesine veya İran'da kullanılmasına veya İran'ın yararına kullanılmasına önemli ölçüde katkıda bulunduğu için İran Air’i tanımlamaktadır.”

Bakanlık ayrıca VAFA WHOLESALE ve SEA RIVER SERVICE şirketlerine de yaptırım uygulanacağını duyurarak bu şirketlere ait 3’er geminin de isimlerini paylaştı.

Diğer Haberler

  1. Lübnan’da çağrı cihazlarında patlama: Can kaybı ve yaralılar var
  2. Netanyahu, Gallant’ı görevden almayı düşünüyor
  3. ABD’de Rus vatandaşı, Rusya’ya yasadışı ihracattan gözaltına alındı
  4. ABD Savunma Bakanı Austin: İsrail diplomatik çabalara vakit harcayarak bölgedeki tansiyonu düşürmeli
  5. Donetsk bölgesinde Rus saldırısı sonrası orman yangını
  6. Husilerin vurduğu tanker, başarılı şekilde kurtarıldı
  7. Filistin’de 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda 710 bebek hayatını kaybetti
  8. Lazzarini: Çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci turu Eylül sonunda başlayacak
  9. AB, Portekiz’de devam eden orman yangınları için bölgeye 8 yangın söndürme uçağı gönderecek
  10. Eberswalde’deki yangına ilişkin soruşturma başlatıldı

© Copyright 2024

DHA