Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısına katıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yıllık enflasyon yüzde 38,10 ile yaklaşık son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Böylelikle 2024 Mayıs ayına kıyasla enflasyon son 10 ayda 37,4 puan düşmüştür" dedi.
Türkiye Varlık Fonu (TVF), Türk Telekom’un %55 hissesinin satın alımı için 2022’de kullandığı kredinin refinansman sürecini başarıyla tamamladı.
İstanbul'dan Valencia'ya iş toplantısı için giden ve orada kalp krizi geçiren Erhan Say, damarının yüzde 98 oranında tıkalı olmasına rağmen Türkiye'de tedavi olmak istedi. İstanbul'da özel bir hastanede gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Kalp krizi geçirdikten 6 gün sonra ülkesine dönerek tedavi olan Erhan Say, "En ufak bir belirtisi yoktu. Havalimanında kapıya yürürken göğsümde bir ağrı hissettim. Açıkçası kendi kendime de bu kadar yorulmuyor olmam lazım benim diye içimden geçirdim. Damarın yüzde 98'inin tıkalı olduğunu hocamız tespit etti. Sonrasında stent uygulaması yapıldı. Bu sabah bana eve git deseydi koşarak herhalde eve giderdim. Hiçbir şikayetim yok" dedi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, "Aslında yurt dışına gittiği zaman krizin başlangıç erken evreleri önce gözleniyor. Orada bir takım sıkıntılar geçiriyor ama bunu önemsemiyor. Şikayetleri arttıktan sonra hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Buna rağmen hasta Türkiye'ye gitmek için ısrar ediyor ve aslında normal şartlarda böyle bir durumda hastayı hiçbir merkez bırakmaz. Hastanede bir tedavi ret formu imzalatarak ve risklerini de anlatarak hastayı bırakıyorlar. Ana damarın başından yüzde 98 tıkalı olduğunu fark ettik ve oraya bir stent uygulamasıyla krizi tamamen sonlandırdık. Ama bu hastadaki özellik şu, krizin başlamasıyla finale giden süreç oldukça uzun ve maceralı ve enteresan. Şu anda hiçbir riski kalmadı" dedi.
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nazlı Ece Ordueri, testis kanserinin erken tanısı konusunda bir çalışma gerçekleştirdi. Bu kapsamda 15-45 yaş arası genç erkeklerin erken dönemde testis kanseri riskine karşı tarama yapabilmesini sağlayacak bir hücre teknolojisi geliştirildi. Projenin şu anda patent aşamasında olduğunu belirten Doç.Dr. Ordueri, “Klinik uygulamalara geçebilmesi için gerekli yatırım süreçlerinin tamamlanması bekleniyor” dedi.
Diyabet hastası Recep Türkmenoğlu’nun (65), ayak parmağında damar tıkanıklığı ve morluk oluştu. Parmağında başlayan morluk her geçen gün ilerledi. Gittiği sağlık kuruluşlarında sadece hap verip evine gönderdiklerini ve ayağını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Türkmenoğlu, uygulanan multidisipliner tedaviyle sağlığına kavuştu. Türkmenoğlu, “Şeker parmağımı etkiledi. Parmağımda başlayan morluk her geçen gün ilerledi. Son çare olarak bu merkeze başvurdum. Biraz daha geç kalsaydım ayağımı kaybedecektim. Parmağımı kestiler ama şu an iyiyim. Tedavimi en iyi şekilde yaptılar, her adımda yanımda oldular” dedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye’deki ramazan yardımları kapsamında on binlerce aileye destek ulaştırdığını duyurdu. Vakıf, çalışmalar ile 146 bin 675 adet gıda kolisi ve gıda kartı dağıttı. Ayrıca, 12 bin 873 aileye fitre, fidye ve zekât dağıtımı yapılırken, 15 ildeki 19 bin 862 çocuğa da bayramlık elbise hediye edildi.
SAĞLIK Bakanlığı'nın 2018 yılında 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı ile bugüne kadar 2,5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Çocukların yaklaşık 4 binine otizm spektrum bozukluğu, 8 binden fazlasına da diğer gelişimsel bozukluklar tanısı konuldu. Bu sayede çocukların ihtiyaç duydukları erken müdahale tedavilerine en kısa sürede başlandı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, polen yoğunluğunun artacağını belirterek, bahar alerjisinin belirtilerine dikkat çekti. Özlü, "Polenlerin uçuştuğu sabah saatlerinde çiçekli alanlarda çok bulunmamalarını, evde o saatlerde pencereleri açık bırakmamalarını tavsiye ediyoruz" dedi.
Son yıllarda çocuklarda otizm görülme sıklığının arttığını belirten Çocuk Nörolojisi Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, “Çocuklarda otizm prevalansı 1985'ten bu yana yüzde 50 oranında arttı. 1985 yılında, 2 bin 500’de 1 oranında tespit edilen otizm spektrum bozukluğu, günümüzde her 44 çocuktan birinde görülmektedir. Veriler, 2021 yılına ait Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) istatistiklerini yansıtmaktadır” dedi.
Otizmin, erken tanı ve müdahale ile yaşam kalitesinin artırılabileceği bir nörogelişimsel bozuklukların başında geldiğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Topçu, otizmle ilgili toplumda farkındalık oluşturmanın, bu çocukların gelişimini desteklemenin onlara daha iyi bir gelecek sunmak için kritik olduğunu ifade etti.
Bahar alerjisinin temel nedeninin polenler olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, “Alerjik bünyeli kişi polen ve polen ortamıyla ne kadar içli dışlı olursa, o oranda bahar alerjisi belirtileri olacaktır. Bahar alerjisi ayrıca kronik yorgunluk yaparak okul ve iş başarısını etkiler. Bu kişilerin burunları genellikle tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan kişiler ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder” dedi.