Geri Dön
Gündem Peribacalarında 15 yapı daha yıkılıyor

Peribacalarında 15 yapı daha yıkılıyor

Nevşehir'in Kapadokya bölgesinde peribacaları yakınınında yapıldığı gerekçesiyle yıkım kararı alınan 15 yapıdan 2'si yıkılırken, diğer 13 yapının yıkımına ise yarın devam edilecek.

Peribacalarında 15 yapı daha yıkılıyor

Doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinin turistik beldesi Göreme'de peribacalarının yanı başında yapılan otel inşaatının yıkımına önceki gün başlandı. 2 binadan oluşan bodrum ve zemin üzerine 1 kat çıkılarak yapılan inşaatın bir bölümü yıkıldı. Dün ara verilen yıkım çalışmasına bugün tekrar başlandı. Peribacalarının yanında yapılan inşaatın yıkım çalışması iş makineleriyle sürdürüldü.

OTEL SAHİBİNİN KARDEŞİ: EVLERİN YÜZDE 80'İ PERİBACALARININ YANINDA

'Yıkım çalışmasını izleyen otel inşaatı sahibinin kardeşi emekli öğretmen Mehmet Kardeş, Göreme'de evlerin yüzde 80'inin peribacalarının yanına yapıldığını savunarak şöyle dedi:

"Evler sonradan pansiyona dönüştürüldü. İnsanlar, mecburen peribacalarının çevresinde yaptıkları yerlerde oturmaktadır. Halk ne yapacak, bağ, bahçe yok. İnsanların bu küçük yerleri yapmasına yardımcı olmak gerekirken neden yıkılıyor? Biz de bu vatanın evladıyız, biz de bu memlekete yararlı olmak istiyoruz" dedi.

VALİ: 15 YAPI YIKILACAK

Öte yandan Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ise söz konusu otel inşaatının dışında bölgede peribacalarının yakınına yapılmış ve yapılmakta olan 15 yapının daha yıkılacağını söyleyerek şöyle konuştu:

"Kapadokya bölgesinde sit alanına yapılmış ve yapılmakta olan yapıların tespit çalışması sürüyor. Bu kapsamda ev, iş yeri ve bağ evi olarak kullanıldıkları belirlenen çeşitli türlerdeki yapılar yıkılacak. Peribacalarının yakınına yapılmış ve yapılmakta olan 15 yapının bugün yıkımına başlanacak. Daha önce gerekli uyarılarda bulunulan yapıların da zaman kaybedilmeden yıkımı gerçekleştirilecek."

Yıkımı gerçekleştirilecek 15 yapıdan 11'inin Göreme, 2'sinin Ürgüp, 1'inin Uçhisar, 1'inin de Avanos'ta olduğu belirtildi.

15 YAPININ YIKIMINA BAŞLANDI

Nevşehir'in Kapadokya bölgesinde peribacalarının yakınına yapılmış veya inşaatı süren 15 yapının yıkımına başlandı. Bu kapsamda ilk olarak Nevşehir İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, Göreme'de Perili Ozanlar mevkisinde bulunan kafeyi iş makineleri ile yıktı. Kafenin peribacalarına yakın noktada olduğu için yıkıldığı belirtildi. Diğer yapıların da yıkımına devam ediliyor.

'İMAR BARIŞI İÇİN 36 BİN LİRA ÖDEDİM'

Nevşehir'de peribacalarının bulunduğu bölgede yıkım kararı verilen 15 yapı arasında bulunan Göreme beldesi Esentepe mevkiindeki iş yerinin yıkım kararına, iş yeri sahibi Osman Kabalca tepki gösterdi. Yıkıma gele İl Özel İdaresi ekiplerini engellemeye çalışan Kabalcı, hediyelik eşya işi yaptığı işletmesini 1994 yılında yaptığını, bu zamana kadar da vergisini düzenli olarak ödediğini ifade etti. Kabalcı, "Ben burada 1994 yılından beri turizme hizmet ediyorum. Bina yapmadım, apartman dikmedim. İmar barışından dolayı 36 bin lira verdim. Bu parayı benden neden aldılar? Bize yazık değil mi?" diye konuştu.

'TEBLİGAT GÖNDERİLMESİ GEREKİRDİ'

Hediyelik eşya dükkanında çalışan Serkan Kayaalp ise, "Bir hafta 10 gün önceden yıkım için tebligat gönderilmesi gerekirdi. Biz de dükkan içinde bulunan malımızı çıkarırdık. Ben böyle bir yıkım görmedim ve bunu kınıyorum. Biz buraya maaşla çalışmaya geliyorduk. Bize yazık değil mi? '1 saat içinde yıkılacak' deniyor. Ben 1 saat içinde bu kadar malı nereye götüreceğim? Bu turizm camiasına vurulmuş bir baltadır" ifadelerini kullandı.

Çevre esnafı da Kabalcı'nın bulunduğu işletmeye gelerek, yıkım kararına itiraz etti. Kabalcı'ya ait iş yeri henüz yıkılmazken, görüşmeler sürüyor.

İŞ YERİNİ BOŞALTMASI İÇİN YARIN AKŞAMA KADAR SÜRE VERİLDİ

Yıkım ekiplerine engel olmaya çalışan Osman Kabalcı'ya, iş yerindeki eşyalarını tahliye etmesi için yarın akşama kadar süre verildi. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, süreye ilişkin alınan kararı hediyelik eşya satan Osman Kabalcı'ya bölgeye gelerek kendisi bildirdi. Kabalcı ile görüşen Başkan Cingil, "Yarın akşama kadar burada kıymetli eşyanız varsa onları alacağız. Biz burada Belediye olarak vatandaşımıza elimizden gelen ne varsa destek vereceğiz. Alınan bir karar var. Bu karar çerçevesinde bu karar uygulanacak. 2- 3 gün önce yaşadığımız olaydan dolayı Bakanlık start düğmesine basıyor. Bunu Bakanlık gerçekleştirecek. Bununla ilgili yarın akşama kadar müsaade alabildik" dedi.

15 YAPIDAN 2'Sİ YIKILDI

Nevşehir'in Kapadokya bölgesinde peribacaları yakınınında yapıldığı gerekçesiyle yıkım kararı alınan 15 yapıdan 2'si yıkılırken, diğer 13 yapının yıkımına ise yarın devam edilecek.

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş'ın sabah saatlerinde Kapadokya'da peribacaları yakınına inşa edilen 15 yapının yıkılacağı açıklamasının ardından İl Özel İdare ekipleri harekete geçti. Bu kapsamda Göreme Beldesi Ozanlar Vadisi'nde kafetarya ve Ürgüp'te bulunan bağ evinin yıkımı gerçekleştirildi. Diğer 13 yapının yıkımı ise eşyaların tahliyesi gerekçesiyle yarına ertelendi.

Öte yandan, yarına ertelenen yıkımla ilgili iş makinelerinin yaklaşık 500 metre ileriye park edilmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Kısa süren gerginliğin ardından iş makineleri bulunduğu yerden hareket ederek, İl Özel İdare otoparkına gitti. Bugün yıkım işleminin yapılmayacağının açıklanmasının ardından kalabalık grup olaysız dağıldı.