Geri Dön
Gündem 'Süslü Kadınlar' Dünya Otomobilsiz Kentler Günü için pedal çevirdi

'Süslü Kadınlar' Dünya Otomobilsiz Kentler Günü için pedal çevirdi

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle bir çok ilde 'Süslü kadınlar bisiklet turu' adı altında 6’ıncı kez etkinlik düzenlendi.

'Süslü Kadınlar' Dünya Otomobilsiz Kentler Günü için pedal çevirdi

Afyonkarahisar'da farkındalık yaratmak amacıyla bir grup kadın, şehir içinde daha rahat hareket edebilmek için bisiklet turu düzenledi. Anıtpark önünden başlayan 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu', Kurtuluş Caddesi, Yeşilyol, Gazlıgöl Caddesi ve Akarçay'da sona erdi. Yaklaşık 3 kilometrelik yolu pedal çevirerek dolaşan kadınlara eşleri ve çocukları da eşlik etti. Bisiklet turu boyunca trafik polisleri de herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için geniş güvenlik önlemi aldı.

Bisikletlerine binerek şehir turu atan yaklaşık 150 kadın, normal hayatlarında da istedikleri kıyafetlerle bisiklete binebileceklerini gösterdi. Çiçeklerden oluşan taçlar yaparak renkli görüntüler oluşturan kadınlar son durak olan Akarçay'da da kısa bir tur attı.

Katılımcılardan Gamze Fatma Kılıç, etkinliğin önemli olduğunu söyledi. Kadınların aktif hayatın içerisinde yer alması gerektiğini vurgulayan Kılıç, "Motorlu taşıtlardan uzak, daha sağlıklı bir hayat için bisiklete binmek gerektiğini vurgulamak gerekiyor. Bu nedenle de bu etkinliğe katılım sağladık. Kadınların normal hayatlarında bile süslü halleriyle spor yapabileceğini ve günlük hayatlarına sporu dahil etmekti amacımız. Bu yüzden de etkinliğimizin adı 'süslü kadınlar' dedik. Gayet güzeldi. Polisin ve valiliğin desteği yadsınamaz. Trafik konusunda bizi rahatlattılar. Çok eğlenceli ve keyifli bir etkinlikte inşallah farkındalık yaratmışızdır" dedi.

'BİSİKLET SÜREN KADINLARA ÖNCELİK TANINMALI'

Arkadaşlarıyla birlikte etkinliğe katılan Melahat İpek Yılmaz Göktürk, organizasyonun çok güzel olduğunu ifade etti. Göktürk, "2013 yılından itibaren her yıl olan bir organizasyon. Bu yıl da Afyonkarahisar'da oldu. İnşallah her zaman devamı gelir. Artık bisiklete daha çok önem verilmelidir. Bisiklet süren kadınlara da öncelik verilmeli" diye konuştu.

'ANNEME DESTEK İÇİN GELDİM'

Annesine destek için tura katıldığını söyleyen Can Berk Filiz (14), etkinliğin her zaman yapılması gerektiğini dile getirdi. Filiz, "Annemle birlikte geldim. Ama daha çok annemden ileride gittim. Kendi bisikletime bindim" dedi.

'ÇOK ÖNEMLİ BİR FARKINDALIK OLUŞTURULDU'

Afyonkarahisar'da bu tür etkinliklere yer verilmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Şule Akan, şöyle dedi:

"Hepimiz gerek spor gerek sağlık açısından bisiklete binmeyi önemsiyoruz. Sloganlarımızda da 'egzoz yerine çiçek kokusu' diyoruz. Bu açıdan da önemliydi. Tabii ki kadınların rahatça caddelerde bisiklet kullanmaları acısından çok güzel bir farkındalık oluşturduğunu düşünüyorum. Muhteşem bir katılım oldu."

ADANA'DA 'SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU'

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle Adana'da da 'Süslü kadınlar bisiklet turu' adı altında 6’ıncı kez etkinlik düzenlendi.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle Türkiye genelinde düzenlenen etkinlikler kapsamında Adana'da da kadınlar, süslenip bisiklet sürdü. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çok sayıda kadın bisikletçi, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandı. Kadınlar, bisikletlerinin üzerine 'Sağlığın için bisiklete bin' ve 'Kalbini koru, doğayı koru, bisiklete bin' gibi yazılar asarken, bazı erkek bisikletçiler de etkinliğe destek verdi.

Etkinliği Adana'da organize eden muhasebeci Ezo Üge, "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü vesilesiyle 6'ncı kez bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. 2013’ten bu yana büyük bir heyecanla toplanıyoruz. Bu etkinliğin fikir annesi bir tarih öğretmeni olan Sema Gür’dür. Ona çok teşekkür ediyoruz. Bizim amacımız bisiklet kullanımını arttırmak ve bu konuya dikkat çekmek. Ayrıca trafikte bisiklet üzerinde araçlar tarafından sıkıştırılıp hayatını kaybedenlere de dikkat çekmek istiyoruz. Bunu da kavgasız, gürültüsüz sadece süslenerek yapıyoruz" diye konuştu. Aynı zamanda bisikletlerini de süsleyen kadınlar Uğur Mumcu Meydanı'nda pedal çevirerek eğlendi. Can ÇELİK- Sude UÇAROĞLU/ADANA, (DHA)

'SÜSLÜ KADINLAR', EGZOZ KOKUSU YERİNE PARFÜM KOKUSU İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ

İzmirli öğretmen Sema Gür'ün 2013 yılında hayata geçirdiği ve bu yıl 6'ncısı düzenlenen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' adlı proje, Türkiye'de ve yurt dışında eş zamanlı olarak 65 kentte başladı. Bisikletlerini süsleyip, Konak Meydanı'nı dolduran yüzlerce kadının egzozsuz ortamda pedal çevirdiği etkinlikte, renkli görüntüler oluştu.

Konak Meydanı'nda saat 17.00'da toplanan yüzlerce bisikletli kadın, bu yıl 6'ncısı düzenlenen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' için süsledikleri bisikletleriyle bir araya geldi. 'Egzoz kokusu yerine parfüm, çiçek kokusu' sloganıyla projeyi hayata geçiren öğretmen Sema Gür, tarihi Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaptı. 'Dünya Otomobilsiz Kentler Günü'nde trafiğe bisikletle çıkarak, dikkat çekmeye çalıştıklarını dile getiren Gür, "Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır, çevreyi kirletmeyen doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet yoğun kent trafiğine çözüm olabilir. Biz kadınlar bu trafiğin çözümünde günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek, ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletlerimizle yollara çıktı. ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ ve ‘Dünya Otomobilsiz Kent Günü’ne vurgu yapmak istedik. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de yıllardır biz de destek veriyoruz. Biz de İzmir’de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız" diye konuştu.

Etkinliğe ilk kez katılan Esra Gökçek, "İlk kez katılıyorum. Fotoğraflarını görmüştüm. İzmirli olmaktan dolayı gururluyum" dedi. Burcu Can ise "Çok mutluyum, senede bir kez yapılıyor, keşke her gün yapılsa" diye konuştu. Ülkü Şahinkaya, "İzmirli Kadınlar olarak çok gurur duyuyoruz. Bu etkinlikte artık gelenekselleşti" dedi.

Açıklamanın ardından yüzlerce kadın, 65 kentte aynı anda pedallarını çevirmeye başladı. 2 yıl önce Türk Patent Enstitüsü'nce tescillendikten sonra marka haline gelen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' Kültürkpark'ta son buldu. Mehmet CANDAN/İZMİR, (DHA)