Geri Dön
PolitikaÖzgür Özel: CHP'yi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

Özgür Özel: CHP'yi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

Genel başkanlığa aday olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partisinin İzmir il kongresinde yaptığı konuşmada, "CHP'yi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim" dedi.

Özgür Özel: CHP'yi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

CHP İzmir İl Başkanlığı, yeni yönetimi belirlemek için bugün Gaziemir Fuar İzmir C Hol'de sandık başına gitti. Kongreye partisinin genel başkanlığı için adaylığını açıklayan CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve Örsan Öymen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, divan başkanlığını yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP İzmir milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu, Mahir Polat, Tuncay Özkan, Deniz Yücel, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Mevcut Başkan Şenol Aslanoğlu'nun yeniden aday olduğu kongrede, daha önce adaylığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Mehmet Şakir Başak ve CHP Konak eski ilçe başkanı Aytekin Tunus'un adaylık için gerekli olan imzayı toplayıp toplayamayacağı merak konusu oldu. Kongrede 598 seçilen delegenin yanı sıra 19 doğal delegeyle birlikte 617 kişinin oy kullanacağı bildirildi.

Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

'BU EVİN TAPUSUNDA TEK İSİM YAZAR'

Kongrede konuşan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, "Hepinizi babaevine gelmiş bir evladınız olarak sevgiyle selamlıyorum. Herkes ama herkes babaevinde doğar. Kimi ayrılır gider, kimi ırakta, kimi yakında oturur ama herkes bilir ki; başın sıkışırsa, eğer bir gün zora düşersen babaevinde çorba kaynamakta, baca tütmektedir. İşte o babaevindeyiz. O tapuda ne Özgür Özel yazar ne Kemal Kılıçdaroğlu. Bu partiye hizmet eden, edecek olan herkes çok kıymetlidir. Hepsine minnet, aramızda olmayanlara rahmet ediyoruz. Bu evin tapusunda bir tek isim yazar; o da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Dün o babaevinde, partimizde bir adım attık. Buradan sonra farklı şehirlerde Konya'da, Diyarbakır'da, Trabzon'da, Edirne'de olacağım.

Bu sürecin sonunda CHP'de, partimiz daha iyi olsun diye Cumhuriyet'in 2'nci yüzyılına moral bozukluğuyla başlanmasına izin vermemek için, gençleriyle, kadınlarıyla birlikte CHP'yi yeniden umut yapmak, CHP'deki küçük iktidar savaşını kazanmak değil, Cumhuriyet'i yöneten büyük ihtilal mücadelesinde CHP'yi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim. Şüphesiz Milli Mücadele'nin ilk kurşunun atıldığı, son askerin 9 Eylül'de denize dökülerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşunun tescillendiği bu güzel şehir, 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra en büyük hayal kırıklığı ve üzüntünün yaşandığı şehirlerin biri. Biz bu üzüntünün seçmeni ne duruma getirdiğini yaşıyoruz. Üzülerek söylemek isterim ki; büyük bir duygusal kopuş, moral bozukluğu, umutsuzluk var. Eğer biz Cumhuriyet’i kuran, günü gelince çok partili sisteme gözünü kırpmadan geçen, bu ülkeye demokrasiyi getiren parti olarak; seçmenin, bize, siyasete, sandığa küsmesine seyirci kalırsak çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız demektir. Eğer biz CHP'liler olarak bütün diktatörlerin beslendiği sandığa katılım oranının düşüklüğüne çare bulamazsak bunun sonunda elverişli zemin ortaya çıkar. Bugün Türkiye'de herkes bundan sonraki seçimle ilgili küskünlük, kırgınlık ifade etmektedir" dedi.

'HEPİMİZ BAY KEMAL'İN YANINDAYIZ' SLOGANLARI

Özel, konuşmasını zaman zaman 'Bay Kemal'in yanındayız' sloganlarıyla bölgen partililere, "Hepimiz Bay Kemal'in yanındayız. Hep yanında olduk, bundan sonra da olacağız. Gençler size bunu kim dediyse yapmayın. Beni Süleyman Soylu susturamadı, yapmayın bunu" ifadelerini kullandı.

Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

'CUMHURİYET'E SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM'

Kongredekilere 'Önümüzde bir karar var' diyerek seslenen Özel, "Ya hep birlikte sanki hiçbir şey olmamış gibi davranıp, seçmen kırgın değilmiş gibi davranıp, önümüzde büyük bir tehlike yokmuş gibi davranıp partimizdeki koltuklarımızı korumaya çalışacağız ya da hep beraber bir özeleştiri yapıp, samimi şekilde seçmeni anlayarak, tepeden tırnağa bir değişimle Türkiye'ye yeniden umut olacağız. Sizi umuda yolculuğa davet ediyorum. Sizi Cumhuriyet'in yüzüncü yılındaki büyük yılgınlıktan, hayal kırıklığından çıkmaya, hep birlikte omuz omuza, kol kola, CHP'yi yeniden ayağa kaldırmaya, Cumhuriyet'e, değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu çağrı sadece CHP üyelerine, delegelerine değildir. Bu çağı Cumhuriyet ateşinin yakıldığı İzmir'den, bütün Türkiye'yedir. Bu çağrı içinde vatan, Cumhuriyet sevgisi olan herkesedir. Seçimin sonucu ne olursa olsun, CHP'lileri kenetlenmeye ve bundan sonra CHP'nin kalesinde, amiral gemisinde büyük mücadeleyi vermeye davet ediyorum. Savaşlarda mevziler kaybedilebilir ancak savaşlarda asla ve asla sancak gemisi kaybedilmez. İzmir CHP'nin sancak gemisidir" diye konuştu.

Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

'KOLEKTİF AKLI SAVUNMAMIZ LAZIM’

Kongrede divan başkanlığını yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre de "Bizler kongrelerde düşüncelerimizi açıklayacağız, seçimin muhasebesini yapacağız, bu salondan kol kola güçlenerek çıkacağız. 21 yıldır iktidarda bulunan AKP'nin ülkemizin her alanında yarattığı tahribata karşı gösterilen mücadeleyi bugüne kadar el birliğiyle yürüttük. Bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla mücadele edeceğiz. Seçimlerde istediğimiz sonucu alamamanın, seçimleri kıl payı kaçırmanın üzüntüsünü, kederini, hayal kırıklığını hep birlikte yaşıyoruz. Neden olmadı? Neden olmadığını tartışmamız lazım. Tartışıp, çözüm önerileri bulmamız lazım. Tek adam rejiminin yenilememesinin nedenini tartışılırken, Kemal Kılıçdaroğlu'nun bireysel başarı veya başarısızlığını değerlendirmek meseleye çok sığ yaklaşmak olur. Bizim sosyal demokrat bir parti olarak kolektif aklı savunan insanlar olmamız lazım. Sosyal demokrat anlayış, kişilerin biricikliği ve farklılığına odaklanmaz" ifadelerini kullandı.

Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

'RAKİP DEĞİLİZ, YARIŞ İÇİNDEYİZ'

Kongrenin açılışında konuşan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da "İzmir için final gününe geldik. Bu finalde birbirimizle rakip değil, çıtayı daha yukarı koymak için yarış içindeyiz. Seçimlerde yan yana çalışan, birlikte çalışan yoldaşların rakip olması zaten düşünülemez. Kavga ve bölünme bekleyenleri sükutu hayale uğratacağız. Biz yarından itibaren yerel seçimlerde birlikte, kol kola çalışmaya devam edeceğiz. Yolumuz, hedefimiz aynı. Adaletsizlik son bulsun istiyoruz, kadınlarımız şiddet ve ölüm korkusundan kurtulsun, emeklilerimizin emekleri çalınmasın, memleketimizde barış hüküm sürsün istiyoruz. Bu ülke daha yaşanılabilir bir yer olsun istiyoruz. Geceli gündüzlü çalışan, bizlere öncülük ve liderlik eden Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yılmadan, korkmadan yeni bir yola çıkıyoruz. Bu yol birlik yolu, bu yol Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolu, bu yol Mustafa Kemal Atatürk'ün yoludur. Konuşacak, dertleşecek, uzlaşacak ve kendimizi örgütümüze emanet edeceğiz. Kaybeden olmayacak bu kongrede. Kazanan CHP olacak, İzmir olacak" dedi.

Kongre, konuşmalarla devam etti.

Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

'KONGRELERDE İLKELERİN, İDEOLOJİLERİN TARTIŞILMASI GEREKİYOR'

CHP Genel Başkanlığı'na aday olan Örsan Öymen de kongrede konuşma yaptı. Öymen, "Dün CHP Genel Başkanlığına aday adayı olduğumu açıkladım. İlk defa bir aday adayı olarak konuşmamı İzmir'de yapıyor olmak, benim için büyük bir onurdur. Bu kongreler öz eleştirilerin ortaya konulduğu yerlerdir. Bu kongrelerde kişilerin yarışmasından ziyade siyasi düşüncelerin, ilkelerin, ideolojilerin de tartışılması gerekiyor. Ne yazık ki mevcut yönetimde 13 yıl içerisinde girilen tüm seçimler kaybedilmiştir. CHP oyları ne yazık ki 13 yıl içinde yüzde 22-26 arasında sıkışıp kalmıştır. Bu sadece bu yönetime özgü değil. Bir önceki yönetimde de aynı sorun vardı. O zaman da aynı eleştirileri yapıyorduk. CHP'nin kaderi yüzde 25 değildir. Böyle kaderci anlayış var. Yüzde 41 oy almış bir partiyiz biz. Yüzde 48 elbette önemli bir oydur ancak bu daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet partisinin gösterdiği adayların gösterdiği toplam oy ile aynıdır. Biz seçim döneminde yıllardır yönelttiğimiz eleştirileri askıya aldık ve Kılıçdaroğlu'na oylarımızı verdik. Kendisiyle benim hiçbir sorunum yok, olamaz da" dedi.

Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim


'ALTI OKUN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ'

"Belediye seçimlerinden birisinde İstanbul, Ankara gibi şehirlerin kazanılması görece bir başarıydı ama Türkiye seçimleri kaybedilmiştir" diyen Öymen, şöyle devam etti:

"Tarihsel süreç içerisinde benimsenen ilkelere sahip çıkmazsak, halka güven veremeyiz. Kendi içimizde çelişkiler yaşarız. Samimi olmamız ve halka, kendi seçmenimize güven vermemiz gerekiyor. Bizim ilkelerimiz bellidir. Halkçılık, devletçilik, laiklik. 'Altı ok 1920'lerde kaldı' demek bir akıl tutulmasıdır. Biz altı okun değerlerine sahip çıkmak zorundayız. Altı ok ile sosyal demokrasiyi karşı karşıya getirmek isteyenler var. Bizim hem altı oka hem sosyal demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Oyu yüzde 5-6'ları geçmeyen partileri 25 milletvekili vermek temsiliyet ilkesine aykırı. İller ve ilçelere danışılsaydı, onların sözü alınsaydı bu hatayı yapmazdık. Örgüt hata yapmaz. Çarşaf liste ile seçime gidilmesi zorunlu olunmalı. Mahalle kongrelerinde usulsüzlüklerin, baskıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Kurultay ve kongrelerde birden fazla adaya imza verilebilmeli."

KONGREDE ARBEDE ÇIKTI

Konuşmaların ardından, divana blok liste önerisi getirildi. Seçimin çarşaf listeyle yapılmasını isteyenler, öneriye tepki gösterince kongrede arbede yaşandı. Bir grup, slogan atarak kürsüye yürüdü. Kalabalık, salonun içinde birbirini iterek ilerledi. Gerginliğin tırmanması üzerine çarşaf liste ve blok liste ile seçime girmek isteyenler arasında yumruklaşma başladı. Arbedede protokol üyelerinin önündeki cam sehpalar kırıldı, sandalyeler devrildi. Polis ekiplerin araya girmesi üzerine gerginlik son buldu. Divan başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, "Değerli arkadaşlar, olmaz. Sakin olun. CHP'ye bu yakışmaz. Lütfen. Yerinize oturun, sakin olun" uyarısı yaptı. Uyarıların ardından kongreye 20 dakika ara verildi.




Özgür Özel: CHPyi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim

'İZMİR DAİMA HAYATTAN YANADIR'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kongrede yaptığı konuşmada; “Cumhuriyet Halk Partimiz tıpkı şehrimiz İzmir gibi kurtuluştan kuruluşa uzanan yolculuğumuzun miladı oldu. İşte bu yüzden İzmir ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında çok köklü bir ilişki vardır. Her ikisi de büyük başlangıçların simgesidir. Yüzyıl sonra, bugün bizleri bir araya getiren Cumhuriyet Halk Partisi 38'inci İzmir Olağan İl Kongresi tam da bu nedenle tarihi bir önem taşıyor. İzmir daima hayattan yanadır. Daima özgürlüklerin tarafında olmuştur. Eşitlikçi ruhuyla, kendisiyle ve kendisi gibi olmayanlarla barışık kültürüyle İzmir, otoriter ve popülist siyasal iklimin ülkemizdeki biricik panzehiridir. İzmir'in tarihi aynı zamanda yeniliğin tarihidir. İzmir Anadolu'nun birçok ilkine ev sahipliği yapmıştır" dedi.

'CHP'NİN EKSİKLERİ VE KUSURLARI OLDUĞUNDAN, BİR DEĞİŞİME İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDAN ŞÜPHEMİZ YOK'

Cumhuriyet Halk Partisi'nin tarihinin yeniliğin ve dönüşümün tarihi olduğunu belirten Soyer, “Bu dönüşüm kişilerin değişmesiyle değil, daima yeni değerlerin üretilmesiyle vücut bulmuştur. Bu parti hiçbir zaman sadece kendini değiştirmek amacıyla yola çıkmamıştır. Değişim her şeyden önce bu ülke için tarif edilir ve partimiz de kendini memleketimizin istikbali için gereken bu büyük değişime göre yeniden konumlandırır. Çünkü bizim için amaç bir şey olmak değil, Türkiye Cumhuriyeti için bir şey yapmaktır. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları da harfiyen bu ruhla hareket etmiştir. Dolayısıyla kalıcı bir dönüşüm süreci tarif etmek için geçmişin mirasıyla yeni yüzyıla bakmak zorundayız. Bu da ancak ortak akıl ve ortak vicdanla olur. Benim aklım senin aklından üstün, benim yolum seninkinden daha doğru diyerek Türkiye'yi arzu ettiğimiz bu hedeflere ulaştıramayız. Tersine, dayanışmayı büyüterek, egoları küçülterek yola devam etmeliyiz. Daha önce de ifade ettiğim gibi, CHP'nin eksikleri ve kusurları olduğundan, bir değişime ihtiyaç duyulduğundan şüphemiz yok. Dünyanın ve ülkenin yaşadığı değişime ayak uydurabilecek bir çıkışa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

KONGREDE GERGİNLİK YENİDEN TIRMANDI

Kongre, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in konuşmasının ardından devam etti. 598 seçilen delegenin yanı sıra 19 doğal delegeyle birlikte 617 kişinin oy kullanacağı kongrede blok liste önerildi. Kongrede CHP Konak eski ilçe başkanı Aytekin Tunus, adaylık için gerekli olan imzayı toplayamayınca, daha önce adaylığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Mehmet Şakir Başak ve Mevcut Başkan Şenol Aslanoğlu aday oldu. Öte yandan kongrede blok liste açık ara oy farkı ile kabul edildi. Blok listenin kabul edilmesinin ardından, çarşaf liste talep eden delegeler nedeniyle kongrede yeniden gerginlik tırmandı. Protokol tarafından yeni bir arbedeye müsaade edilmedi. Divan başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “Bakın basın bizi çekiyor. Bir CHP üyesi, basının önünde partisinin tartışılmasını istemez. Bizim büyük bir şölen içerisinde kongremizi yapmamız lazım. Herkes yerine geçsin. Devam ediyoruz. Herkes yerine otursun" uyarısında bulundu.

ADAYLAR KONUŞMA YAPTI

Kongrede oy kullanımından önce adaylar konuşma yaptı. Mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu konuşmasında, “İzmir kuruluşun, kurtuluşun şehridir. İzmir Kemal Kılıçdaroğlu'na 2 milyon oy vermiş şehirdir. İzmir on yıllardır yerel iktidar olduğumuz yerdir. O yüzden İzmir'den bu heyecanı tüm Türkiye'deki illere vermemiz lazım. Baskılarla, yalan dolan kasetlerle, iftiralarla bizleri yıldıracaklarını sananlar; görüyor musunuz? Dimdik ayaktayız. Bir gün mutlaka yeneceğiz. Göreve geleli 8 ay oldu. 8 ayda 8 kez kendi iş yerime gitmedim. Bir günde 5-6 ilçede çalıştık sizlerle” ifadelerine yer verdi.

'ÖRGÜTÜME, ÖRGÜTÜMÜN VİCDANINA GÜVENİYORUM'

Adaylardan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Mehmet Şakir Başak ise “Tam yüz yıllık bir çınarın mirasının üzerinde siyaset yapıyoruz. Buna ne kadar layığız bir bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Ömrümün yarısını, 25 yılımı CHP'de doldurdum. Tabii ki insanların eksikleri olur, yanlışları olur ancak ilkesel hatayı siyaset affetmez. Bana dediler ki 'Neye güveniyorsun aday oluyorsun?'. Dedim ki 'Örgütüme, örgütümün vicdanına güveniyorum'. Bu sese, bu çığlığa alışkın değilsiniz biliyorum. Bu sizin kalbinizdeki, yürekteki ses. İlk defa il başkanı adayı oldum. Bundan önce hiç olmadım, gereksinim duymadım. Herkes örgütün heyecanına, sokakların umuduna bir baksın. Var mı, yok mu? Aynı şeyleri tekrar edip farklı sonuçları beklemek affedersiniz ahmakların işidir" dedi.

MEVCUT İL  BAŞKANI ŞENOL ASLANOĞLU YENİDEN İL BAŞKANI SEÇİLDİ

Adayların konuşmasının ardından seçime geçildi. Oyların sayımı tamamlandıktan sonra CHP'nin yeni il başkanı 412 oyla Şenol Aslanoğlu oldu. Rakibi Şakir Başak ise 138 oyda kaldı. Aslanoğlu seçim sonuçlarının ardından yaptığı konuşmada “2 gündür bir demokrasi şöleni yaşıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisinin hiçbir kongresinin kaybedeni olmaz. Her zamanki gibi kongreden CHP güçlenerek çıkmıştı, kardeşlikle çıkmıştır. Yarından tezi yok, el ele omuz omuza sahalarda olacağız" dedi.