Geri Dön
Politika Bakan Tunç: Milletin sinir uçlarıyla oynarsanız soruşturma ile karşılaşırsınız

Bakan Tunç: Milletin sinir uçlarıyla oynarsanız soruşturma ile karşılaşırsınız

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Demokratik hukuk devletlerin hiçbirinde teröre ve şiddete müsaade edilmez. Demokratik siyaset yaptığını söyleyenler terörle arasına mesafe koyar. Milletin sinir uçlarıyla oynarsanız soruşturma ile karşılaşırsınız" dedi.

Bakan Tunç: Milletin sinir uçlarıyla oynarsanız soruşturma ile karşılaşırsınız

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da bir otelde düzenlenen 'Türkiye Yüzyılı'nda Çocuk Hukuku Paneli'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Tunç, çocuk haklarına ve çocuk yargılamalarına önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Çocukların algılaması, çocukların bir fiilin suç olup olmadığını idrak edebilmesi yetişkinlerden çok farklı. Dolayısıyla onların aynı ortamlarda yargılanması, aynı şartlara tabi tutulması, hakkaniyeti ortaya çıkarmaz. O nedenle çocuk yargılaması konusunda da ülkemiz son 2 yılda çok önemli mesafeler aldı. 22 yıl önceye kadar bu ayrım yoktu. Yetişkinlerle beraber çocuklar maalesef adliye koridorlarında, karakollarda eziliyorlardı. O nedenle yargılamalarda önemli hatalar söz konusu oluyordu ve çocuklarımız mağdur oluyordu. Çocuk haklarıyla ilgili olarak özellikle Türkiye, uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere hepsinin altına imza atan ve çocukların üstün yararını savunan bir ülke. 1982 Anayasamızda çocuk hakları maalesef unutulmuştu. Dolayısıyla 2010'daki anayasa değişikliğiyle çocuk hakları ilk kez anayasamıza girdi ve çocukların her türlü istismardan korunmasıyla ilgili olarak devlete verilecek olan görevler orada tekrar hatırlatıldı ve bunlar anayasal güvenceye kavuşturulmuş oldu."

'DEMOKRASİLERDE ŞİDDETE YER OLMAZ'

Panel sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığı' ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi açılışında 'Türk bayrağının kaldırıldığı' iddialarına ilişkin, "Demokratik hukuk devletlerin hiçbirinde teröre ve şiddete müsaade edilmez. Demokratik siyaset yaptığını söyleyenler de terörle arasına mesafe koyar. Millet size oy verirken ‘hizmet edin’ diye oy veriyor, ’terörü destekleyin’ diye vermiyor. Dün akşam resepsiyonda da soruldu, aynısını söyledim. Yaşam hakkının düşmanı olan terörle mücadele, bir tek terörist kalmayana kadar devam edecek. Diyarbakır Sur'da olan olayla ilgili adli soruşturma hemen başlatılmıştı. O çirkin ifadeler neticesinde hemen soruşturma başlatıldı ve devam ediyor. Buna benzer olayların devam etmemesi lazım. Yok bayrağı kaldırmak, indirmek. Demokrasilerde şiddete yer olmaz, teröre müsaade edilmez. Milletin sinir uçlarıyla oynarsanız soruşturma ile karşılaşırsınız" diye konuştu.

'MİLLETTEN ALDIĞINIZ YETKİYİ KÖTÜYE KULLANMAYIN'

Geçmişte de terörü destekleyen partiler olduğunu ve bu partilerin kapatıldığını hatırlatan Bakan Tunç, "Aynı yolu izlerse DEM Parti de aynı yöntemle karşılaşır' diyoruz. 'Milletten aldığınız yetkiyi kötüye kullanmayın' diyoruz. Yasal mevzuat çerçevesi içinde bir belediye terörü destekliyorsa; geçmişte uygulamalı gördük, hiç kimse durduk yere kayyum atanmasını, parti kapatılmasını ister mi? Millet düşmanlarına kaynakları aktarırsanız anayasa ve kanunlar çerçevesi içinde o yetkiler kullanılır. Önemli olan bu yetkileri kullanmak zorunda kalmamak. Yaşam hakkını koruyarak, teröre şiddete teşvik etmeden demokratik siyasetimizi yapmamız lazım" ifadelerini kullandı. (DHA)