Geri Dön
Politika Bakan Işıkhan: 30 büyükşehir belediyesinin toplam borcunun yüzde 75'i tek başına CHP'ye ait

Bakan Işıkhan: 30 büyükşehir belediyesinin toplam borcunun yüzde 75'i tek başına CHP'ye ait

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "30 büyükşehirden yalnızca 11'i CHP'li olmasına rağmen, toplam borcun yüzde 75'i tek başına CHP'ye ait. Ankara için durum daha da vahim. 30 büyükşehrin toplam borcun yüzde 25'i tek başına Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait" dedi.

Bakan Işıkhan: 30 büyükşehir belediyesinin toplam borcunun yüzde 75'i tek başına CHP'ye ait

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Tokat'a geldi. Tokat Havalimanı'nda Vali Numan Hatipoğlu, AK Parti Tokat milletvekilleri Mustafa Arslan ve Yusuf Beyazıt Cüneyt Aldemir, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu tarafından karşılanan Bakan Işıkhan, Tokat Belediyesi Nikah Salon'unda 'Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları' programında iş insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Işıkhan buradaki konuşmasında, "Geçtiğimiz gün belediyelerin SGK'ya olan borçları hakkında bir açıklama yapmıştık. Bu açıklamamız oldukça ses getirdi. Milletimizin de bir hayli dikkatini çekti. Dedik ki; SGK'ya en fazla borcu olan 5 belediyenin 5'i de CHP belediyesi ve her geçen gün CHP'li belediyelerin borçları giderek artıyor. Hatta Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borç durumu o kadar vahim hale geldi ki, toplam borcu son 5 yılda 20 katına çıkmış. Ankara büyükşehir iflasa sürükleniyor" ifadelerini kullandı.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BORCU 4,5 MİLYAR LİRA

30 büyükşehir belediyesinin borcunun açıklanması yönünde bir talep geldiğini söyleyen Bakan Işıkhan, “Ben de şimdi, büyükşehir borçları ile ilgili bilgileri vermek istiyorum. Aziz milletimiz, görsün, takdir etsin. Ankara, İzmir, İstanbul, Adana büyükşehir belediyelerinin borcu tüm büyükşehirleri aşmış durumda, Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi var. Bu 30 belediyenin toplam borcu 20 milyar lira. 30 büyükşehirden 11'i CHP'li. ve bu 11 CHP'li belediyenin toplam borcu 15 milyar lira. Yani; 30 büyükşehirden yalnızca 11'i CHP'li olmasına rağmen, 30 büyükşehir belediyesinin toplam borcunun yüzde 75'i tek başına CHP'ye ait. Ankara için durum daha da vahim. 30 büyükşehrin toplam borcunun yüzde 25'i tek başına Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 4,5 milyar lira ve CHP’li olmayan 19 büyükşehir belediyesinin tamamının borcu toplamına eşit düzeyde. Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de yaşayan vatandaşlarımızın dikkatini çekmek istiyorum" diye konuştu.

ÜLKEMİZİN DE BU VİZYONSUZLUKTAN ARTIK KURTULMAYA İHTİYACI VAR

Bakan Işıkhan, CHP’nin zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Ortada borcunu 20 kata kadar artıran bu belediyelerin yaptıkları elle tutulur bir hizmet de yok, yatırım da yok. Peki, bu kadar parayı nereye harcıyorlar? Bu çok haklı ve yerinde bir soru. Bu kritik sorunun cevabını da ben aziz milletimizin takdirine bırakıyorum. Diğer yandan, büyüklükleri bakımından önemli olan büyükşehirlerin CHP'li ilçeleri için de tablo; Ankara'yla, İstanbul'la, İzmir'le aynı derecede kötü vaziyette. Bu kadar yatırım, hizmet olmayıp da bu kadar borca batmanın tek bir açıklaması olabilir; belediyeyi talan etmek. Bir de şunu söylüyorlar; neden seçim öncesinde bu konuda açıklama yapmışız. Bu konu, sık sık gündeme gelen bir konu ve herkesin az çok bildiği bir şey. Bu kez ciddi bir şekilde kamuoyunda yankı bulmuş olması, gerçeği değiştirmiyor. CHP'nin, böyle bahanelerin arkasına sığınmak yerine artık bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacı var. Ülkemizin de bu vizyonsuzluktan artık kurtulmaya ihtiyacı var” dedi.

‘YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK’

Bakan Işıkhan, 31 Mart sonrası Türkiye’de yeni bir dönemin başlayacağını ümit ettiğini belirterek, “Biz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, bu borçların tahsili noktasında elbette ki gereğini yapıyoruz, bundan sonra da yapacağız. Devletimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı hedefine ulaşmak için, onca felakete, onca badireye rağmen var gücüyle çalışırken; bizi paçalarımızdan aşağı çeken her ne varsa o engellerden kurtulmamız gerekiyor. Bu farkındalıkla inşallah 31 Mart akşamı itibarıyla; İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere tüm şehirlerimizin gerçek belediyecilikle, ülkemizin kalkınmasına köstek değil destek olacağı, yeni bir döneme başlayacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Işıkhan’ın sanayicilerle toplantısı basına kapalı olarak devam etti.

Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları' programının ardından Amasya'ya hareket etti.

AMASYA'YA GEÇTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tokat programının ardından Amasya’ya geçti. Bir otelde düzenlenen 'Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları' programında iş insanlarıyla bir araya gelen Bakan Işıkhan, burada AK Parti Amasya milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.

Bakan Işıkhan, daha sonra AK Parti Amasya milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez ve AK Parti Amasya Belediye başkan adayı Mehmet Uyanık ile birlikte seçim koordinasyon merkezine geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve başarı dileklerini ileterek konuşmasına başlayan Bakan Işıkhan, "Ramazanın manevi atmosferinde masum ve mazlum coğrafyalarda bulunan kardeşlerimize dua edelim. Gazze’de bulunan kardeşlerimiz için dua edelim. Bizler bu coğrafyada şanslıyız. Ama bir bardak suya ihtiyaç duyan kardeşlerimiz var orada. Bunlara dua edelim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sizlere selam, sevgi ve başarı dileklerini iletiyorum. Liderimizin çizmiş olduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunda inşallah Amasya hak ettiği konuma ulaşacaktır. Burada ak kadrolarımız, sizlerin, iş dünyamızın topyekün hep birlikte çalışarak inşallah Türkiye Yüzyılına Amasya’yı da kavuşturacağız. Hep birlikte çalışacağız, biliyorum yoruldunuz. Çok az zamanımız kaldı, zafere çok yaklaştık. Bu noktada son ana kadar hatta seçim gününde dahi siz kıymetli ak kadroların sandıklara sahip çıkmasını istiyorum. Hatta resmi sonuçlar açıklanıncaya kadar sandıkları bırakmayalım. Sandık güvenliği bizim için çok önemli ve bu noktada Amasya Allah’ın izni ile vatandaşlarımızın ve aziz milletimizin takdiri ile gerçek belediyecilikle buluşacak. Bu noktada kadın kollarımıza ben çok güveniyorum. Kapı kapı dolaşılıyor, dokunulmadık gönül kalmasın. Bu noktada kadın kollarımızda ben yürekten inanıyorum 40’a yakın şehri dolaştım, ak kadrolarımız kadınlarımıza maşallah. Büyüklerimiz, emektar insanlarımız Allah razı olsun onların liderliğinde gençlerimize ışık tutuyorlar, yönlendiriyorlar. Her şey niçin biliyor musunuz? Çocuklarımızın geleceği için iyi bir yaşam standardı hazırlamamız gerekiyor. Bu noktada bizler çalışıyoruz. Emektarlarımız bizlere mükemmel bir Türkiye'yi bıraktılar. Biz de çalışıyoruz, çocuklarımıza çağdaş, yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için. Hep birlikte inşallah. Her zaman söylediğimiz gibi gayret ve sefer bizden zafer Allah'tan. İnşallah Mehmet Uyanık başkanımla birlikte 31 Mart'ta mazbatayı kendisine vereceğiz. İnşallah Amasya’yı gerçek belediyecilikte buluşturacağız. Allah utandırmasın, Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

​Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları' programının ardından Çorum’a hareket etti.

ÇORUM'A GEÇTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Amasya'nın ardından bir dizi ziyarette bulunmak için Çorum’a geçti. Ticaret Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen 'Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları' programında iş insanlarıyla bir araya gelen Bakan Işıkhan, burada Çorum Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatcı, Oğuzhan Kaya, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaran Hıncal ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Bakan Işıkhan, geçen günlerde 2023 yılı işgücü verilerinin açıklandığını belirterek, 2023 yılında işsizlik oranının 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine gerilediğini söyledi. İşsizlik oranlarının son 10 yılın, istihdam oranlarının son 21 yılın en iyi seviyelerine çıktığını belirten Işıkhan, "2023 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu. Milli gelirimiz 1 trilyon doları, kişi başına milli gelirimiz de 13 bin 110 doları aşarak tarihimizin en yüksek düzeyini gördü. Bu veriler gösteriyor ki; pandemiye rağmen, bölgemizdeki savaşlara rağmen, geçtiğimiz yıl yaşadığımız asrın felaketine rağmen, doğru yoldayız. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerimize yönelik olarak başlattığımız promosyon ödemesi uygulamasının kamu bankalarında 2 katına çıkarılarak 8 ile 12 bin lira arasında olacağını duyurmuştu. Bunun dışında ölüm aylığı hak sahiplerine de 5 bin lira promosyon duyurusunu yapmıştık. Bu hafta pazartesi gününden itibaren de promosyonlar için başvurular alınmıştı. Bugün itibariyle kamu bankalarımız emeklilerimize promosyon ödemelerini yapmaya başladılar. Tüm emeklilerimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Bakan Işıkhan, "Biz, sağlam politikalarla emeklilerimize mümkün olan en iyi hizmeti vermeye gayret ediyoruz. 2002 yılında iktidara geldiğimizde, iflas noktasına gelmiş bir sosyal güvenlik ve sağlık sistemi devralmıştık. Bunu en iyi kıymetli emeklilerimiz hatırlar. Attığımız adımlarla, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi inşa ettik. Sağlık sigortası kapsamında, ilaca ve tedaviye erişim noktasında dünyanın en ileri ülkelerinden biri haline geldik. Nasıl emeklilerimizin refahını artıracak en iyi ve en yeni uygulamaları bugüne kadar hayata geçirdiysek, bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

'EMEKLİ MAAŞLARINI TEMMUZDA MASAYA YATIRACAĞIZ'

"Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız" diyen Bakan Işıkhan, "Biliyorsunuz emekli maaşlarının zammı memur emeklilerimiz de toplu sözleşmeye göre; SSK ve Bağ-kur için de enflasyona göre şekilleniyor. Biz, ihtiyaçlar ve imkanlar doğrultusunda çoğu zaman bu tutarların çok daha üzerinde emeklilerimiz için adımlar attık. Denge ve disiplin içinde ekonomimizi güçlü bir şekilde yükselttikçe artan refahtan emeklimize daha fazla pay vermeye devam edeceğiz. Ayrıca; daha önce de söylediğimiz gibi, 3600 ek gösterge düzenlemesinin bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Yine esnaflarımızın emeklilik için gerekli sigorta prim gün sayısındaki adaletsizliği gidereceğiz. Biliyorsunuz biz hiçbir zaman tutmayacağımız sözü vermedik. Bu, başkalarının milleti kandırma taktiği, bizim değil. Biz ne dediysek bugüne kadar yaptık, bundan sonra da adım adım yapmaya devam edeceğiz. Son 5 yılda yaşadığımız bunca afete ve felakete rağmen, vatandaşlarımızı asla mağdur etmeden hizmetlerimize kesintisiz devam edebiliyoruz. Artık bu güçte bir devletiz. Dolayısıyla; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği, Cumhur İttifakı olarak hedefimiz olan Türkiye Yüzyılı vizyonunu inşallah sizlerin desteğiyle başaracağız" dedi.