11 yılda 12 ameliyat ve 10 yara tedavisi olan Zeynep, muay thai ile hayata sarıldıKayseri'de yaşayan Orhan Gazi ve Meryem Yıldırım çiftinin tek çocukları Zeynep Yıldırım'a (11) anne karnındayken omurilik açıklığı (spina bifida) teşhisi konuldu. 'Doktorların yaşamaz, yaşasa dahi birçok farklı hastalığa yakalanır' demesine rağmen Yıldırım çifti kızlarını dünyaya getirdi. 11 yılda 12 ameliyat, enfeksiyon kaynaklı 10 yara tedavisi olan Zeynep, bir muay thai turnuvasında kuzeninin yaptığı spordan etkilenerek bu spora başladı. Muay thai ile hayata yeniden tutunan Zeynep, "Geçirdiğim ameliyatlar beni asla hayata küstürmedi. Dünya şampiyonu olmayı çok istiyorum. Benim gibi olanlar hayata asla küsmesin ve vazgeçmesin. Bu sporları araştırsınlar” dedi.
Bedensel engelli dansçının hedefi şampiyonlukAnkara'da yaşamını tekerlekli sandalye ile sürdüren doğuştan bedensel engelli Cemalinur Susam (29), 2 yıl önce başladığı para dans sporunda eğitim almadan, yalnızca kendi çabaları ile Türkiye 3'üncüsü oldu. Susam, uluslararası yarışmalarda madalya kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bedensel engelli dansçının hedefi şampiyonlukAnkara'da yaşamını tekerlekli sandalye ile sürdüren doğuştan bedensel engelli Cemalinur Susam (29), 2 yıl önce başladığı para dans sporunda eğitim almadan, yalnızca kendi çabaları ile Türkiye 3'üncüsü oldu. Susam, uluslararası yarışmalarda madalya kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Engelli ve engelsiz bireylerin birlikte yapabildiği tek branşta buluştularİzmir'de yaşayan ve çeşitli nedenlerle yaşamlarını tekerlekli sandalye ile sürdüren Ramazan Kılıç (30), Mehmet Sinan Tiryaki (36), Nazlı Ebdali (28), Osman Ertöz (60) ve Elif Huriye Söylemez'in (8) yolları Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü'nde kesişti. Engelli bireylerin bireysel kategorinin yanı sıra engelsiz partnerle de Türkiye ve dünya kupasına katılacaklarını belirten Türkiye Dans Federasyonu Teknik Kurulu Başkanı ve Dans Sorumlusu Osman Ertöz, dansın engelli ile engelsiz bireylerin birlikte yapabildiği tek branş olduğunu söyledi.
Kazada ölen belediye temizlik görevlisi, engelli kızı için çalışıyormuşBursa’da belediye temizlik görevlisi olarak çalışan Emin Durmuş'a (53) iş çıkışı motosiklet ile Mesai Takip Sistemi'ne kartını okutmak için gittiği sırada servis midibüsü çarptı. Motosikletinden düşerek, aracın altında 5 metre sürüklenen Emin Durmuş, tedaviye alındığı hastanede 23 saat sonra yaşam mücadelesini kaybetti. Durmuş’un, emekliliğe hak kazanmasına rağmen, fiziksel engelli olan kızı Senem Durmuş'un (21) bakım ve tedavi masrafları için çalışmaya devam ettiği öğrenildi.
Depremzede Merve, sporla hayata tutunmaya başladıA Milli Kadın Tekerlekli Sandalye Basketbol takımında daha önce forma giyen ve 6 Şubat depremlerinden etkilenen Merve Sezer (26), sporla yeniden hayata tutunmaya başladı. Gaziantep'teki evlerinin hasar gördüğünü belirten Sezer, "Deprem dolayısıyla tekerlekli kadın basketbol takımında çalışamadığım için kadroya yeniden giremedim. Psikolojik olarak depremin izlerini atlatamadım. Aksaray'da engelliler için birçok tesis olduğu bildiğim için buraya geldim. Yaralarımı bu şehirde sarmaya çalışıyorum" dedi.
Doğuştan idrar kaçırma sorunu olan 12 yaşındaki Lana, Türkiye’de sağlığına kavuştuDoğuştan ‘nörojen mesane’ hastalığı bulunan 12 yaşındaki Bosna Hersek'li Lana Hasanicevic, idrarını tutamadığı için ailesine bağımlı şekilde yaşıyordu. Aynı zamanda ‘kuyruk sokumu tümörü’ de bulunan Lana, ülkesinde bir tıp merkezinde gördüğü yanlış tedaviden dolayı hem karnı hem de mesanesinden idrar kaçmaya başlamıştı. Tedavi için Türkiye’ye getirilen Lana, üroloji ve çocuk cerrahisi ekibi tarafından 14 saatlik ameliyata alındı. Böbrekten gelen üreter adlı boruları mesane içine yerleştirilip idrar kaçağı kapatılan Lana’ya, kalın bağırsağından idrarını boşaltmasını sağlayacak bir yol yapıldı. Türk hekimleri tarafından başarıyla gerçekleştirilen tedavi sonucunda Lana, artık ailesine bağlı kalmadan idrarını yapabilecek ve okula gidebilecek.
Türkiye'nin mesane pili takılan en küçük hastası 5 yaşındaki MalkLibyalı Alshareef ailesinin kızları Malk Alhadi Mohamed Alshareef (5), doğduğu günden beri ayrık omurga hastalığı nedeniyle yoğun idrar kaçırma ve kabızlık problemleri yaşıyordu. Ülkelerinde birçok tedavi yöntemini deneyen Alshareef ailesi sosyal medyadan Üroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Güzelburç’a ulaştı. Ekim ayında İstanbul’a gelen Malk, 2 aylık tedavinin ardından Türkiye'nin en küçük yaşta mesane pili takılan sakral nöromodülasyon uygulanan çocuk hastası oldu.
Engelini avantaja çevirdi, LGS'de derece yaptıBursa'nın Mudanya ilçesinde skolyoz hastası bedensel engelli Yücehan Kermen (14), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı'ndan 482 puan alarak, Türkiye genelinde 3 bin 700'üncü oldu. 30 ameliyat geçiren ancak her şeye rağmen engelini avantaj çevirerek, Nilüfer Borsa İstanbul Fen Lisesi'ni kazanan Kermen, "İlk önce günde ders başına 20 soru çözerek başladım. Daha sonra bunu gittikçe artırdım. O kadar fazla yüklendim ki; 600 soruya çıktım. Günlük 600 soruya çıktım. Ders başına 100 soru çözüyordum. Bu sınava çok büyük bir azimle çalıştım" dedi.
Hayati tehlikesi bulunan bebeğe polis helikopteriyle sevkVan'ın Bahçesaray ilçesinde evde doğan ve omuriliğin gelişmemesi nedeniyle bel kısmı açık olduğu için hayati tehlikesi bulunan bebek, polis helikopteriyle kent merkezindeki hastaneye getirildi.
Başkan Yazıcı, 4 yaşındaki Beren'in salıncak isteğine kayıtsız kalmadıTuzla’nın Şifa Mahallesi’nde oturan spina bifida ve hidrosefaliyiz hastalığı bulunan 4 yaşındaki Beren, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’dan kendisinin de binebilmesi için engelsiz salıncak talebinde bulundu. Beren talebine karşısında harekete geçen Tuzla Belediyesi ekipleri, Beren’in evine yakın olan Şehit Bahadırhan Solak Parkı’na engelsiz salıncak kurdu. Beren’in salıncaktaki keyifli anları ise kameralara yansıdı.
Fizyoterapistler önerdi, şimdi dünya şampiyonasına hazırlanıyorTekerlekli sandalye tenis milli takım oyuncusu, doğuştan spina bifida (ayrık omurga hastalığı) hastası Cihan Çakmakçı (16), 26 Eylül’de İtalya’da düzenlenecek dünya şampiyonası için antrenmanlarını sürdürüyor. Çakmakçı, 6 yıl önce fizyoterapistlerin kendisine tenis oynamasını önerdiğini ve kendisini geliştirdiğini belirterek, “Benim için zor bir turnuva olacak ama başaracağımıza inanıyorum” dedi.
Tüm gebeleri ilgilendiriyor: Ayrıntılı ultrasonla teşhisRutin gebelik kontrolleri, bebeğin yalnızca anne karnından doğumuna kadar olan süreci için değil doğumdan sonraki sağlık durumu için de büyük önem taşıyor. Özellikle gebeliğin 19. ila 23. haftaları arasında yapılması önerilerin ayrıntılı ultrason taramasının kritik olduğuna dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ferda Ağırgün, “Ayrıntılı ultrason bebeğin kemiklerine, kalbine, beynine, omuriliğine, yüzüne, böbreklerine ve karnına detaylıca bakılmasına imkan verir. Tarama, bazı omurilik rahatsızlıkları başta olmak üzere kalp kusurları ve yarık dudak gibi doğum sonrası ameliyat gerektirebilen durumların tespit edilmesini sağlar” diyor.
'Bu kız hiçbir şey başaramaz' diyenlere inat şampiyon olduAntalya'da doğuştan omurilikte gelişim bozukluğu nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı hayat süren Beyzanur Ceylan (19), halter sporuna başladıktan 7 ay sonra Türkiye şampiyonu oldu. 'Bu kız hiçbir şey başaramaz' diyenlere inat altın madalya kazandığını belirten Beyzanur, "Hedefim Avrupa ve dünya şampiyonluğu" dedi.
Anne adayları hangi testleri ihmal etmemeli?Uzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
10 soruda beyin sağlığınızı test edinGünde ortalama 2,5 litre suyun mutlaka beyin sağlığı için tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İlhan Aydın, “Tüm organlarımızla sürekli iletişim içinde olan beynimizin sağlığı bozulunca vücudumuz da kaçınılmaz olarak az ya da çok etkileniyor. Beynin verdiği olumsuz sinyaller göz ardı edildiğinde ise hayati tehlike kaçınılmaz olabiliyor” diyerek 10 soruda beyin sağlığını test etmenin yollarını anlattı.
Koronavirüs hayallerine engel olmadıAntalya'da omurilikte gelişim bozukluğu hastalığıyla dünyaya gelen Simge Elif Poyraz (24), yürüyebilmek için başladığı halterde kazandığı başarılarıyla hayata tutundu. Milli takım formasıyla şampiyonluklar kazanmayı hedefleyen Poyraz, koronavirüs nedeniyle ertelediği hayallerine ulaşmak için evinde antrenman yapıyor.
Çocuklarda gaita ve idrar kaçırma ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabiliyorOkul öncesi çocuklarda masum karşılanan gaita (kaka) ve idrar kaçırmanın, bazen ciddi rahatsızlıkların hatta psikolojik sorunların belirtisi olabileceğini söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şafak Karaçay, bu tür durumlarla karşılaşıldığında bir uzmana başvurmak gerektiğini söyledi.
Yürümekte zorlanan Talha'ya plastik borulardan yürüteçKonya'nın Kulu ilçesinde su tesisatçısı Ferdi Ünsal, ayrık omuriliği olarak bilinen 'Spida Bifıda' hastası olan ve yürümekte zorluk çeken oğlu Talha Ünsal (5) için plastik su borularından yürüteç yaptı. Ünsal, satın aldıkları yürütecin tekerlekli olmasından dolayı küçük Talha'nın sık sık düşmesi sebebiyle böyle bir çözüm bulduğunu belirtti.