Geri Dön
GündemHAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

HAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'nda anma programı gerçekleştirdi. Anıtın bulunduğu alana karanfil bırakan Arslan, “HAK-İŞ olarak her yıl bu meydanda, bu yokuşta, 1 Mayıs'ta kaybettiğimiz kardeşlerimizi anmak, onlara yapılanların hesabının sorulmasını bir kez daha hatırlatmak üzere buraya geliyoruz. Katillerin bulunması, yargı önünde hesap vermesi sağlanana kadar bu ısrarımızı devam ettireceğiz” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri anmak için saat 08.30’da Kazancı Yokuşu’na geldi. Burada yapılan basın açıklamasının ardından ölenlerin anısına, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakan heyet, ardından Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na giderek çelenk bıraktı.

HAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

“BU ISRARIMIZI DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Alana gelerek açıklamalarda bulunan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “1 Mayıs 138 yaşında. 138 yıldır emekçiler hakları için, özgürlük ve gelecekleri için mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu meydan 1977 1 Mayıs'ında maalesef bazı provokasyonlar, bazı haince planlar sonucu meydandaki emekçiler bu alandan bu yokuştan aşağıya giderken önlerine çıkartılan kamyon bu alanı kapatmış ve emekçilerin büyük bir bölümü ezilerek bazıları da paletlerin altında ezilerek hayatlarına son verilmiştir. Bu acı ve hala faillerinin bulunamadığı 1 Mayıs 1977 katliamının hesabının sorulamaması hepimizi üzmektedir.

HAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

Parlamentoda bu konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasına rağmen bunca çalışmaya rağmen ne yazık ki hala ateş açanlar burayı kana bulayanların failleri bulunamamıştır. HAK-İŞ olarak her yıl bu meydanda, bu yokuşta, 1 Mayıs'ta kaybettiğimiz kardeşlerimizi anmak, onlara yapılanların hesabının sorulmasını bir kez daha hatırlatmak üzere buraya geliyoruz. 1 Mayıs 2024’te de bir grup sembolik arkadaşımızla buradayız ve bu anmayı gerçekleştireceğiz. HAK-İŞ bundan sonra da 1 Mayıs birlik mücadele ve dayanışma gününde yaşadığımız sorunları yüksek sesle konuşmak, bu sorunlara karşı çözümlerimizi ortaya koymak ve olup bitenlerin gerektiğinde hesabını sormak üzere 1 Mayıslarda meydanlarda olmaya devam edeceğiz.

HAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

Bugün de burada önce anmamızı yapacağız. Karanfillerimizi bırakıp sonra anıt önünde çelengimizi koyup kısa bir konuşmayla Kocaeli'deki miting alanımıza hareket edeceğiz. Ben bugünü birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak tekrar hatırlatıyorum. Emekçilerin birlik mücadele dayanışmasının sağlanması konusunda konfederasyonumuzun üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğiz. Katillerin bulunması, yargı önünde hesap vermesi sağlanana kadar bu ısrarımızı devam ettireceğiz” dedi.

HAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

“BÜTÜN EMEKÇİLER HEDEF ALINMIŞTI”

Arslan, “Burada sadece 1 Mayıs 1977’de 1 Mayıs etkinliklerine katılan kardeşlerimiz ölmedi. Aslında burada bütün emek hareketine, bütün emekçilere karşı bir provokasyondu, orada bütün emekçiler hedef alınmıştı. Onun için bu hedef alan hainlerin, katillerin bir an evvel bulunup hesap sorulmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Ben bunun için burada bulunan bütün arkadaşlarımızın burada kaybettiklerimiz için bir Fatiha okumalarını istiyorum, ondan sonra da karanfili bırakıp çelenge geçeceğiz” diye konuştu.

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI ARSLAN: BU MEYDANIN NORMALLEŞMESİNİ İSTİYORUZ

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Meydanda basın açıklaması yapan Arslan, “İstanbul'un normalleşmesini bu meydanın da normalleşmesini istiyoruz. Bütün emek hareketinin temsilcilerine, birleşenlerine buradan çağrı yapıyoruz. Emek hareketinin, emekçilerin bunca sorunları var. Bu sorunların çözümü için meydanlarda hiç değilse 1 Mayıs'ta birlik mücadele ve dayanışmayı gerçekleştirelim" diye konuştu

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'nda gerçekleştirilen anma programının ardından Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

“TOMA’LARIN, BİBER GAZLARININ, BARİKATLARININ OLMADIĞI 1 MAYISLARI ÖZLEDİK”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Bugün bütün meydanları Taksim Meydanı, bütün alanları 1 Mayıs alanı olarak gördüğümüz için uzun zamandır Türkiye’nin her bölgesinde birlik, mücadele ve dayanışma gününü şölen havasında gerçekleştirmekteyiz. Bu yıl da işçi hareketinin, sendikal hareketin merkezi olan Kocaeli'de HAK-İŞ mensuplarıyla bir araya geleceğiz. Aynı zamanda 81 ilde HAK-İŞ il başkanlıkları 1 Mayıs bildirimizi meydanlarda okuyup kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade edeceğiz.

1 Mayıs birlik mücadele dayanışma gününü meydan tartışmalarına polislerin, TOMA’ların, biber gazlarının, barikatlarının olmadığı 1 Mayısları özledik, hep hayal ettik. Bunu gerçekleştirmek için büyük bir mücadele gerçekleştirdik. Bugün de bu meydanda bize izin verilmiş olsaydı burada mitingimizi yapabilirdik. Ama izin verilmemişse izin verilen meydanlarda hakkımızı ve taleplerimizi yüksek sesle konuşmak ve bütün dünyaya buradan birlik mesajı vermek bizim sorumluluğumuzdadır. Onun için HAK-İŞ olarak bugün Türkiye'nin bütün meydanlarında, dünyanın bütün meydanlarında özgürlük, adalet, barış isteyen emek hareketinin sorunlarını bir bir ortaya koyup çözümler talep eden bütün emekçilerle dayanışmamızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

HAK-İŞ’den Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anma programı

“KAOS VE GERİLİM OLUŞTURMAK, EMEK HAREKETİNE BÜYÜK HAKSIZLIK”

Arslan açıklamasına şöyle devam etti:

“1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'nü eğer imkan varsa bu meydan dahil Türkiye'nin bütün meydanlarında kutlanmasını destekliyoruz. 2009 yılında HAK İŞ olarak bu meydanda 1 Mayıs etkinliklerini gerçekleştirdik. 2010-2011 yılında bütün emek örgütleriyle bu meydanda 1 Mayıs etkinliklerini gerçekleştirdik. Bu meydanla ilgili tartışmaları biz o tarihte sona erdirdik. Bundan sonra Taksim'de verilecek izinle burada 1 Mayıs’ı gerçekleştirebiliriz. Eğer burada izin yoksa Türkiye'nin bütün meydanları bizim meydanlarımızdır. Bütün alanlar bizim alanlarımızdır. Meydan tartışmalarıyla bir kısım güvenlik gerekçeleriyle kaos ve gerilim oluşturmak, emek hareketine büyük haksızlıktır. Kocaeli'de 100 binlerin, Bursa'da, İzmir'de, Samsun'da değişik illerde 100 binlerin meydanlarda haklarını talep ettiği bir günde meydan tartışmalarının, polisin, copların, TOMA’ların, barikatların olduğu bir günü asla istemiyoruz. İstanbul'un normalleşmesini bu meydanın da normalleşmesini istiyoruz. Bütün emek hareketinin temsilcilerine, birleşenlerine buradan çağrı yapıyoruz. Emek hareketinin, emekçilerin bunca sorunları var. Bu sorunların çözümü için meydanlarda hiç değilse 1 Mayıs'ta birlik mücadele ve dayanışmayı gerçekleştirelim. Taleplerimizi yüksek sesle ifade edelim. Eleştirilerimizi yüksek sesle yapalım. Ama bunu bir şölen havasında yapalım. 1 Mayıs'ın üzerine bu tür gölgelerin düşmesini istemiyoruz. Onun için biz HAK-İŞ olarak birlik, mücadele ve dayanışma gününün ruhuna uygun şekilde, insanca yaşamı, insanca çalışmak insan onuruna uygun iş talep etmek için Kocaeli meydanlarında olacağız ve bütün taleplerimizi oradan ifade edeceğiz. Bugün burada 1 Mayıs’ta kaybettiklerimizi tekrar rahmetle anarken 1977’nin hesabının soruluncaya kadar arkasında takipçisi olacağız. Bizimle burada bulunan HAK İŞ’li kardeşlerimize, değerli basın mensuplarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum."