Geri Dön
Ekonomi Beyhan İncekara'dan 'MB'nin faiz kararı' yorumu

Beyhan İncekara'dan 'MB'nin faiz kararı' yorumu

Merkez Bankası'nın (MB) faiz kararını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Beyhan İncekara, "MB, 2018'i kapatırken aldığı kararlar enflasyonu tetiklemeyecek, döviz kurlarını harekete geçirmeyecek şekilde" dedi.

Beyhan İncekara'dan 'MB'nin faiz kararı' yorumu

Merkez Bankası (TCMB) yılın son Para Politikası (PPK) toplantısında faizi yüzde 24'te tuttu. Bankadan yapılan açıklamada ihtiyaç halinde ilave sıkılaştırma yapılacağına vurgu yapıldı. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar ise sıkı duruşun süreceği belirtildi.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Uluslararası Ticaret Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Beyhan İncekara, "MB'nin faizleri değiştirmeyeceğini bekliyorduk. Bu kararı hafta boyunca piyasa fiyatlamaya başladı. Karar açıklandıktan sonra döviz kurlarında düşüş oldu ama beklenen bir karar olduğu için ciddi bir etkisi olmadı" açıklamasında bulundu.

"MB'DEN SERT HAMLELER BEKLEMİYORDUK"

2018 yılını kapatırken sıkılaşma politikaları uygulanırken dengeleme çalışmaları yapılırken Merkez Bankası'ndan sert hamleler beklemiyorduk. Süreç beklentilerimizle uyumlu oldu. Merkez Bankası'ndan önemli birkaç açıklama geldi. İlki dengelenme sürecinin devam edeceği ikincisi de sıkılaşmanın da aynı şekil devam edip daha belirgin hale geleceği yönündeydi" diye konuştu.

"FED KARARI ÖNEMLİ, ONU DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR"

Faiz kararının enflasyonla uyumlu gittiğini belirten Dr. İncekara, "Enflasyon rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu rakamlarla uyumlu bir faiz politikası uygulanmaya çalışılıyor. Enflasyon düşmeye başladı, hatta yaz aylarından bu yana ilk defa düşüş yaşandı. Ama hala istediğimiz seviyede değil. Merkez Bankası'nın 2018'i kapatırken para politikası kararlarına baktığımızda enflasyonu tetiklemeyecek, döviz kurlarını harekete geçirmeyecek kararlar aldığını görüyoruz. Burada, Amerika Merkez Bankası'nın (FED) kararı önemli onu değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kulandı.