Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2023 Türkiye Yüzyılının aynı zamanda 'Ticaret Diplomasisi Yüzyılı' olması adına çalışmaların devam ettiği belirtildi. Hayata geçirilen politikalarla birlikte dünyanın her yerinde var olmaya önem verildiği kaydedilerek, "Dünyanın en uzak köşesindeki ülkelerle dahi ticari ilişkilerimizi geliştirmek için adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında uyguladığımız Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi’nin yanında, 'Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi' ile kıta ülkeleriyle var olan köklü ve güçlü tarihi bağlarımızı ticari ve ekonomik yönden de geliştirmeye ve derinleştirmeye devam ediyoruz. 2003 yılında Afrika ülkeleri ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimizi, 2022 yılında 41 milyar dolara ulaştırdık. Afrika’ya ihracatımız geçen yıl 23,6 milyar dolar, halihazırda bu yıl için (ocak-eylül) 15,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Kuzey Afrika’dan Mısır, Fas, Cezayir ve Libya’ya; Sahra Altı Afrika’dan ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Senegal, Cibuti ve Sudan’a ihracatımızı artırdık" denildi.
48 AFRÄ°KA ÃœLKESÄ° Ä°LE TÄ°CARET ANLAÅžMASI
Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki yatırımlarının 10 milyar dolara ulaÅŸtığı, Türk müteahhitlerinin kıtada 85,4 milyar dolar deÄŸerinde proje üstlendiÄŸi belirtilerek, "Ä°lerleyen süreçte kıtanın hızla büyüyen nüfusu ve artan talepleri ile ticaret ve yatırım bakımından önemli fırsatlar doÄŸuracağı beklentisinin yanında 'birlikte kazan' prensibiyle sadece ticari yaklaşım deÄŸil, kültürel mirasımızla dostluk temelleri üzerine kurulu bir iliÅŸki diyaloÄŸu kurulmasına yönelik çalışmalarımız ve desteklerimiz tüm hızıyla sürmektedir. Bu doÄŸrultuda 44’e ulaÅŸan büyükelçiliklerimizin sayısının yanına, kısa zamanda 31’e çıkardığımız ticaret müşavirlerimizle birlikte Afrika kıtası ile diplomasi, ekonomik ve kültürel yakınlaÅŸmanın hızlanması amaçlanmaktadır. Bu diyaloglar neticesinde 48 Afrika ülkesi ile ticaret ve ekonomik iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması, 5 Afrika ülkesi ile serbest ticaret anlaÅŸması imzaladık. Hızla geliÅŸen ikili ticari iliÅŸkilerimiz ile ilerleyen dönemde; ihracatımızda kayda deÄŸer artış yaÅŸanan Ruanda, Gabon, Burundi, Burkina Faso, Kongo, Namibya, Tanzanya, Somali, Eritre, Togo, Nijer, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Sierra Leone gibi diÄŸer Afrika ülkelerinde de bu performansı sürdürmeyi hedefliyoruz" ifadelerine yer verildi.Â
Açıklamada bakanlık olarak ihracatçıların Afrika pazarında rahat hareket kabiliyeti elde etmeleri, aktif bir rol almalarını sağlamak için kıtaya özel destek hizmetleri verildiği de bildirildi.