Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uzmanından yaşlılara düşmelere karşı denge egzersizi yapın, göz muayenelerinizi aksatmayın önerisi

Uzmanından yaşlılara düşmelere karşı denge egzersizi yapın, göz muayenelerinizi aksatmayın önerisi

ABONE OL
DHA

İZMİR, (DHA)-MEDİCANA Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Prof. Dr. Berrin Durmaz, yaşlıların sakatlıkla hatta ölümle bile sonuçlanan düşmelerden korunması için denge egzersizleri yapıp, göz muayenesini aksatmadan, düzenli olarak yatırması gerektiğini söyledi.Prof. Dr. Durmaz, ev ortamının yaşlılara göre düzenlenmesinin de önemli olduğunu kaydetti.

Günlük yaşantı içerisinde, her gün binlerce insan çeşitli nedenlerle düşerek ciddi yaralanmalar yaşıyor. İstatistiklere göre 65 yaşın üzerindeki kişilerde her 3 kişiden 1'i l düşerek yaralanıyor. Bu düşmelerin bazıları ciddi sakatlıklara hatta ölüme neden olabiliyor. Medicana Çeşme Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Berrin Durmaz, ileri yaştakilerin görme, denge gibi sorunlardan dolayı düşmeye daha yatkın olduğuna dikkati çekip, bunlara karşı önlem alınabileceğini söyledi. Prof. Dr. Durmaz, kişide kemik erimesi varsa, düşmelerin kırıklara neden olabileceğini vurgulayıp, en sık omurlarda, kalça ve el bileğinde yaşanan kırıkların, sakatlığa hatta ölüme bile neden olabildiğini kaydetti. Tüm kalça kırıklarının yüzde 90'ı düşmeler sonucu oluştuğuna işaret eden Prof. Dr. Durmaz, "İleri yaşın getirdiği problemler düşmelere yatkınlığı arttırıyor. Örneğin görme problemleri, denge bozuklukları, demans (unutkanlık), uzun süre hareketsiz kalmak, uyku için kullanılan ilaçlar, düşmelerin artmasına dolayısı ile kırık oluşmasına yol açabilen en sık karşılaşılan sorunlar" dedi.

EGZERSİZ VE DÜZENLİ MUAYENE ÖNEMLİ

Düşmeyi azaltmanın en önemli yollarında birisinin, düzenli egzersiz yapmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Berrin Durmaz, "Egzersiz, sizi daha güçlü kılar, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Tai Chi gibi denge ve koordinasyonu geliştiren egzersizler, en yararlı olanlardır. Egzersiz yapmayı engel bir durumunuz yoksa doktorunuzla görüşerek sizin için en uygun egzersiz programını oluşturun. Yaş ilerledikçe, ilaçların vücuttaki etkileri değişebilir. Bazı ilaçların birlikte alınması, baş dönmesine ve uyku haline yol açabileceği için düşmelere neden olabilir. Zaman zaman doktorunuzla ilaçlarınızı gözden geçirin. Yılda en az bir kez göz hekimi tarafından gözlerin kontrolden geçmesi gerekir. Glokom ya da katarakt gibi görmeyi azaltan sorunlar olabilir veya gözlük numarası yanlış olabilir. Zayıf görüş, düşmeye eğilimi arttırır. Düşmelerin hemen hemen yarısı evde yaşanır. Bunun için evin düşme riski açısından gözden geçirilmesi gerekir" diye konuştu.

EVDE DİKKAT EDİLMELİ

Prof. Dr. Durmaz, evde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Odada yürürken, mobilyaların etrafından dolanmak zorunda kalmamak için eşyaları kenara çekin, yürüme yolunuz açık olsun. Yerde küçük halı ya da kilim varsa kaldırın ya da çift taraflı sabitleyici ile zemine sabitleyin veya altı kaymaz halı kullanın. Merdivenlerde gazete, kitap, ayakkabı ya da benzeri eşyalar varsa ayağınıza takılacak objeleri yerden toplayın. Ayakaltında tel ve kablolar varsa duvar kenarına sabitleyin. Merdivenlerde kırık ya da eksik basamak varsa tamir ettirin. Merdivenlerin yeterince aydınlatılmıyorsa ampul taktırın. Merdivenlerin kaygan olmadığından emin olun. Halı varsa her basamakta sıkıca sabitlenmiş olmasına dikkat edin. Merdiven tutamakları tutamaklar sağlamlaştırılmalı, iki taraflı olmalıdır. Mutfakta sık kullanılan eşyalar yüksek raflardaysa aşağı raflara indirmek gerekir. Küvet ve duş kabini zeminini kaymaz bir materyalle kaplayın. Küvetin içine ve tuvaletin kenarına tutamak yaptırın. Yatağın kenarındaki lambayı kolay erişebileceğiniz mesafeye yerleştirin. Gereksinim duyuyorsanız gece lambası kullanın. Oturduğunuz yerden ya da yataktan aniden kalkmayın, baş dönmesi olabilir. Acil yardım telefon numaralarını telefonun yanında bulundurun."(DHA)

FOTOĞRAFLI

© Copyright 2024

DHA