Bayramda şerbetli yerine sütlü tatlı önerisi
Bayramda şerbetli yerine sütlü tatlı önerisi
Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)-GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, uzun süreli oruç döneminden sonra şekerli ve şerbetli ürün yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Toprak, "Şekerli ve şerbetli ürünlerin tüketilmesi kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabileceği için ciddi rahatsızlıklara yol açabilir olabilir. Bu nedenle bayramda da sütlü tatlılar tercih edilmeli" dedi.
Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle birlikte başta şerbetli tatlılar olmak üzere çikolata ve şeker ürünlerine talep arttı. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ramazan ayından sonra beslenmede ve bayram alışverişinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Uzun süreli oruç döneminden sonra şekerli ve şerbetli ürünler yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Toprak, "Şekerli ve şerbetli ürünlerin tüketilmesi kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabileceği için ciddi rahatsızlıklara yol açabilir olabilir. Bu nedenle bayramda da sütlü tatlılar tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.
'TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLERE DİKKAT'
Taklit ve tağşiş ürünlere de dikkati çeken Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fırsatçılar tarafından özellikle baklavada Antep fıstığı yerine yer fıstığı ve gıda boyası kullanılan ürünler satışa sunulabiliyor. Merdiven altı üretim yapan, işletme kayıt belgesi bulunmayan ve hijyenik olmayan ortamlarda üretim yapan bazı yerler satışı maliyetine yapıyor. Bu konuya dikkat edilmeli. Bu tür durumlarda gıda boyasının ne kadar kullanıldığını, gıdaya uygunluğunu ve gerçek gıda boyası olup, olmadığını bilmiyoruz. Bu ürünlerin vücutta çeşitli reaksiyonları olacaktır. Çünkü alerjen ürünler de var. Alerjisi olan insanlar içeriğini bilmedikleri bir ürün tüketince rahatsızlanabilir. Bunun yanında glikoz ve fruktoz şurubu yani mısır nişastası bazlı şeker kullanımı çok olabiliyor. Şekere göre fiyatı daha uygun olduğu için tercih sebebi olabiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın geçmiş yıllarda yayınladığı raporda glikoz ve fruktoz şurubu yani mısır nişastası bazlı şeker kullanımının fazla olması durumunda pankreas ve karaciğer üzerinde ciddi problemler yarattığı belirtiliyor. Bu nedenle çok tüketilmemeli. Ürünü yedikten sonra genzi yakıyorsa şeker yerine glikoz şurubunun kullanıldığı anlaşılabilir."
'UCUZ ÜRÜN TÜKETMEMEK GEREK'
Ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Toprak, "Üzerindeki son tüketim tarihlerine ve işletme kayıt numaralarına bakılmalı. Ambalajın açılıp açılmadığı kontrol edilmeli. İçeriğindeki ürünlere bakılmalı. Çikolatada, çikolata yerine çok benzeri 'pralin' kullanılabiliyor. Buna dikkat edilmeli. Kaliteli çikolata pürüzsüz ve üstü düz olmalı. Bitter çikolata beyaz çikolataya göre kırınca daha sert ses çıkarır. Kaliteli çikolatada en az yüzde 50 kakao yağı bulunur. Çikolatayı ambalajdan çıkarıp elinize aldığınızda kakao yağı elinizde erir. Buradan da kaliteli olup olmadığını anlarsınız. Ağızda yağ tadı da bırakmamalı. Vatandaşlarımız ilk olarak bildikleri ve güvendikleri yerden almalı. Ucuz ürün tüketmemek gerek" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI