Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

DHA İSTANBUL BÜLTENİ -2

DHA İSTANBUL BÜLTENİ -2

ABONE OL
DHA

1- CHP'DEKİ PARA SAYMA GÖRÜNTÜLERİNE İLİŞKİN DAVA 29 KASIM'A ERTELENDİ -2

Kübra SONKAYA/ İSTANBUL, (DHA)CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Adalet Sarayı 59. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşma bugün görüldü. Duruşma 29 Kasım'a ertelendi.

İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin 22 sanık hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 59. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşma görüldü. Mahkemede 6 tutuksuz sanık yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi Eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, hastane randevusu olduğu gerekçesiyle mahkemeye gelmedi. Duruşmaya, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ve çok sayıda parti üyesi izleyici olarak katıldı. Duruşmada sanık ve avukatların savunmalarını yaptı. Davanın 29 Kasım'a ertelenmesine karar verildi.

İDDİANAME:

İddianamede, 11 Mart'ta X sosyal medya platformunda birçok farklı hesap ve kullanıcı tarafından, kimliği belirsiz bir kişinin siyah renkli çantadan deste halindeki banknotları çıkartarak masaya dizdiğine ilişkin görüntülerin paylaşılması üzerine olay hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

Sarıyer Ayazağa Mahallesi C Blok'taki 14 taşınmazın SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından 11 Aralık 2019'da CHP'ye satıldığı anlatılan iddianamede, görüntülerdeki paranın da bu satışa ait olduğu ifade edilmişti.

İddianamede, Braka, dönemin CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ve görüntülerin çekildiği ofisin sahibi avukat Gökhan Taşkapan tarafından imzalanan tutanakla birlikte parti binasının alınması sırasında kullanılan ve nakit olarak sayılarak elden teslim edilen para miktarının 15 milyon 510 bin lira olduğu aktarılmıştı.

Soruşturmaya konu taşınmazların hangi tarihte kim tarafından satın alındığının tespiti amacıyla Sarıyer Tapu Müdürlüğü'ne yazı yazıldığı, tapudan gelen cevaba göre, SEAS Besicilik Sanayi Ticaret Şirketi adına yetkili Ali Rıza Braka ile CHP adına Canan Kaftancıoğlu arasında Beyoğlu 3. Noterliğinde 6 Kasım 2019'da "Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlendiğini, bu sözleşmede toplamda 14 bağımsız bölümün satın alma bedelinin 24 milyon 360 bin lira olarak gösterildiği, sözleşmeden sonra 14 bağımsız bölümün 24 milyon 369 bin lira bedelle CHP adına 11 Aralık 2019'da tescil edildiği bildirilmişti.

İddianamede, "Bir Tuğla Da Sen Koy" adlı yardım kampanyasının bir siyasi parti olan CHP tarafından başlatılmış olması nedeniyle yapılan bağışların Siyasi Partiler Kanunu'nda belirtilen usule uygun şekilde yapılıp yapılmadığının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilmişti.

BAĞIŞ MİKTARINCA MAKBUZ DÜZENLEMESİ GEREKMEKTEDİR

Siyasi Partiler Kanunu'nun "bağışlar" ve "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddelerine değinilen iddianamede, "Kanunda yapılan düzenlemeye göre bağış yapan kişinin yapmış olduğu bağış karşılığında bağış miktarınca makbuz alması, bağışı kabul eden parti sorumlusunun ise teslim aldığı bağış miktarınca makbuz düzenlemesi gerekmektedir" ifadeleri yer almıştı. İddianamede, bağış kampanyası kapsamında bağışta bulunmak isteyen kişilerin, parti banka hesaplarına para göndermek suretiyle bağışta bulunabilecekleri gibi, siyasi parti temsilcisi olarak hareket eden birden fazla kişiye veya parti sorumlusuna da bağışta bulunabileceklerine işaret edilerek, "Bu nedenle bağışı kabul eden parti sorumlusunun resmi olarak yetkilendirilmiş kişi olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bulunduğu konum ve parti içindeki durumu itibariyle bağış kabul edebileceği varsayılan ve bağışı kabul eden kişilerin 'bağış kabul eden parti sorumlusu' olarak kabul edilmesi gerekir" ifadeleri kullanılmıştı.

1 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İddianamede, eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi'nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 22 sanığın tamamı hakkında, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezası istemi bulunuyor.

Görüntü Dökümü:

----

-Duruşmaya katılanlardan detaylar

(ARŞİV)

-Para sayma görüntüleri

===========================

2- ADİL ÖKSÜZ'ÜN KAÇMASINA YARDIM EDEN SANIĞA DAVA

Leyla YILDIZ/İSTANBUL, (DHA)- ADİL Öksüz'ün kaçmasına yardım eden Cihat Yıldız hakkında 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' ile 'başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması' suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi. İddianamede, Yıldız'ın 28 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından, örgütün sözde TSK imamı Adil Öksüz'ün kaçmasına yardımcı olduğu iddiasıyla Cihat Yıldız hakkında iddianame düzenlendi. Yıldız'ın, 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' ile 'başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması' suçlarından 28 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, sanık Cihat Yıldız'ın Bank Asya'daki hesabında 17-25 Aralık yargısal darbe teşebbüsünden sonra 83 bin 736 lira artış olduğu ayrıca örgüte ait çeşitli kuruluşlarda kaydı bulunduğu ve Yıldız'ın telefonunda örgüt mensuplarınca kullanılan kriptografik haberleşme sistemlerinden "Kakao" ve "ByLock" tespit edildiği terör örgütünün üst düzey yöneticilerinden Mehmet Hanefi Sözen ile irtibatı bulunduğu ifade edildi.

GİZLİ TANIĞIN İFADELERİ İDDİANAMEDE

'Aksiyon' adlı gizli tanığın 27 Mart 2018 yılında verdiği ifadesinde, "15 Temmuz darbe girişiminden hatırladığım kadarıyla 3 gün sonra yapılanmada benim gibi sorumlu düzeyde olan şahıslardan Şükrü (K) Rüştü KARAKAYA beni operasyonel hat diye tabir edilen kendi adına kayıtlı olmayan açık hat bir GSM numarasından aradı ve Bulgurlu 'da bulunan Esatpaşa Köprüsü'ne yakın köşede bulunan ve uzun zamandır kullanılan bekar evi diye bilinen öğretmen - öğrenci - müdür yardımcısı ve müdürün bildiği toplantıların yapıldığı eve çağırdı" dediği iddianamede yer aldı.

'ADİL ÖKSÜZ'ÜN BAŞKA BİR YERE GÖTÜRÜLMESİ PLANLANDI'

Gizli tanık, "Bahadır (K) bana birkaç gün sonra geleceğini ve Adil Öksüz'ü alacağını söyledi ve evden ayrıldı. Bu şekilde Adil Öksüz'ün başka bir yere götürülme planı yapıldığını anladım. Ağustos ayının 2. veya 3. günü Bahadır (K), Adil Öksüz'ü evimden götürmek üzere geldi. Öksüz'ün kafasında açık renkli, beyaz ve gri renkleri haiz bir şapka vardı. Yine üzerinde açık renk bir pantolon ve gömlek olduğunu hatırlıyorum. Dışarıya çıktığımızda bizi iki ayrı araba bekliyordu. Öndeki araç Toyota marka, gri renkli, 34 plakalı, eski model, arkadaki araç ise markasını hatırlayamadığım, koyu renkli, 34 plakalı bir araç idi. Öndeki araçta görsem teşhis edebileceğim, Zafer ismiyle hatırladığım bir şahıs şoför olarak bulunuyordu ayrıca o araca Bahadır (K) ve Adil ÖKSÜZ bindi. Bahadır önde, Adil ÖKSÜZ arkada tek oturuyordu" şeklinde beyanda bulundu.

'KİMSEYE SÖYLEMEMEM KONUSUNDA TEMBİHLENDİM'

Tanık, "Altunizade istikametinde Boğaziçi Köprüsü yoluna devam çıktık. Köprüye bağlanma yolunda Alper aracı durdurdu ve beni araçtan indirdi. Kendileri hareket etmeden önce köprü yolunu bulamayacakları düşüncesiyle benden araçları köprüye kadar çıkarmamı istemişlerdi. O sebeple köprüye kadar kendilerine eşlik ettim. Benim bulunduğum araç durup ben araçtan indikten sonra arkadaki, içerisinde Adil Öksüz'ün bulunduğu araç yoluna devam etti. Ben indikten sonra her iki araç da Boğaziçi Köprüsü üzerinden Avrupa Yakası'na geçtiler. Buradan nereye geçtiklerini bilmiyorum. Bana kimseye bir şey söylememem konusunda tembihte bulundu, benim olayla ilgili bildiklerim bunlardan ibarettir" dedi.

'SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM'

Sanık Cihat Yıldız'ın alınan ifadesinde örgütsel faaliyette bulunmadığını iddia ederek, "15 Temmuz hain darbe girişiminden sonraki süreçte Adil Öksüz'le görüştüm aynı evde kaldık ve Öksüz'ün yurt dışına kaçırılması konusunda yardım etmedim" dedi.

İddianamede: sanık Cihat Yıldız'ın "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" ile yakalandığı sırada ağabeyi Mustafa Yıldız'ın kimlik belgesini ibraz ettiği gerekçesiyle "başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması" suçlarından 17 yıldan, 28 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sanık Cihat Yıldız'ın İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde firari olarak yargılaması süren dava dosyasıyla birleştirmesi talebiyle hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi.

Görüntü Dökümü:

------------------

ARŞİV

- Operasyondan görüntüler

- Şüphelilerin adliyeye sevki

================================

3- İSTANBUL'DAKİ BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI YÜZDE 39.84'E DÜŞTÜ

Ali AKSOYER/İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL'da son günlerde etkili olan sağanak yağışlara rağmen barajlardaki su seviyesinin düşüşü devam ediyor. İSKİ verilerine göre bugün barajların doluluk oranı yüzde 40'ın altına düşerek yüzde 39.84 olarak ölçüldü. Son aylarda oldukça düşük doluluk oranına sahip olan Alibeyköy baraj gölünde doluluk oranı ise yüzde 10'un altına düşerek 9.73 olarak belirlendi.

İstanbul'da son günlerde etkili olan sağanak yağışlara rağmen baraj göllerindeki su seviyesinin düşüşü sürüyor. İSKİ verilerine göre bugün itibariyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 39.84 olarak ölçüldü. Doluluk oranının düşüşünden en fazla etkilenen barajlardan biri de Alibeyköy baraj gölü oldu. Aylardır düşük seviyede seyreden doluluk oranı Alibeyköy barajında yüzde 10'un altına indi. Bugün itibariyle doluluk oranı yüzde 9.73 olarak ölçüldü. Baraj gölündeki su seviyesi artık tahliye kapaklarından onlarca metre geride kaldı.

YÜZDE ELLİ ÜZERİNDE İKİ BARAJ KALDI

İstanbul'un barajlardaki doluluk oranı yüzde 50'nin üzerinde bulunan iki baraj kaldı. Elmalı ve Terkos baraj göllerinde doluluk oranı şu anda yüzde 55'li seviyelerde. Geriye kalan 8 baraj gölünde doluluk oranı yüzde 50'nin altında. Yapılan ölçümlerde doluluk oranı en düşük baraj gölü yüzde 6.26 ile Kazandere oldu. En fazla doluluk oranı yüzde 56.82 ile Elmalı barajı oldu.

İSTANBUL'UN BARAJLARINDAKİ DOLULUK ORANLARI;

Ömerli % 32.84

Darlık %44.59

Elmalı %56.82

Terkos %56.2

Alibeyköy %9.73

Büyükçekmece %41.49

Sazlıdere %48.42

Istrancal %33.92

Kazande %6.26

Papuçde %22.05

Görüntü dökümü:

--------------

-Alibeyköy baraj gölünden dron görüntüleri

=============================

4- AVCILAR'DA MANEVRA YAPARKEN MERDİVENLERDE ASILI KALDI

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR'da girdiği çıkmaz sokaktan manevra yaparak çıkmak isteyen sürücü, merdivenlerin bulunduğu bölümü yol zannedip aracını sürdü. Merdivenleri fark eden sürücü frene basarak otomobili son anda durdurdu. Otomobil merdivenlerde asılı kalırken, sürücü aracın içinde uzun süre kurtarılmayı bekledi. Merdivenlerde asılı kalan otomobil, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kurtarıldı.

Olay, Gümüşpala Mahallesi'nde meydana geldi. Yolda ilerleyen sürücü çıkmaz yolda olduğunu fark edince, manevra yaparak dönüş yapmaya çalıştı. İki bina arasındaki boşluğu yol zanneden sürücü, direksiyonu kırınca otomobil merdivenlerde asılı kaldı. Otomobili son anda durdurarak merdivenlerden kaymasını önlemeye çalışan sürücü, araçta mahsur kaldı. Otomobilin merdivenlerde asılı kaldığını görenler, aracı kurtarmaya çalıştı; ancak sonuç alınamadı. Sürücü aracın kaymaması için frene basarak, çevredekilerin de yönlendirmesiyle direksiyonu kontrol etmeye çalıştı. Merdivenlerde askılı kalan otomobilin kurtarılamayacağı anlaşılınca, olay yerine çekici çağırıldı. Halat yardımıyla yukarı çekilen otomobil ve içindeki sürücü kurtarıldı.Araçta maddi hasar meydana gelirken, otomobil sürücüsü aracına binerek olay yerinden uzaklaştı.

'ARAÇ SÜREKLİ KAYIYORDU; SÜRÜCÜYÜ ZOR ÇIKARDIK'

Kazaya tanık olan Hümeyra Doğan, "Kapıda komşularımla kahve içiyorduk. Birden sürücü çıkmaz sokağa doğru geldi. Sonra geri giderken merdivenlerin olduğu bölümü yol zannetti. Otomobil 4 basamak kaydı. Hemen müdahale ettik, Burasını yol zannetmiş.Komşular geldi, çıkarmaya çalıştılar ancak çıkaramadılar. Araç sürekli aşağı kayıyordu. Taş ve tahtalarla müdahale ederek kaymayı durdurdular, adamı çıkardılar. Çekiciye haber verdik. Çekici gelip kurtardı sürücüyü. İlk defa böyle birşey oldu" dedi.

'CANA DA ZARAR GELEBİLİRDİ'

Çevre sakinlerinden Hamit Osmanoğlu ise yola levha konulması gerektiğini belirterek, 'İnsanlar burayı tam olarak bilmiyor. Bazen trafik sıkışık olduğunda insanlar burayı kullanıyor ve büyük problem ortaya çıkıyor. Bunun düzeltilmesi yetkililer tarafından ricamızdır. Çocuklarım görmüş, 'Merdivenden inmek isteyen bir araç var onun videosunu sana atacağız' dedi. Görünce haliyle çok üzüldüm. Malına zarar gelmiş daha da kötüsü olabilirdii cana da zarar gelebilirdi. Diyeceğim tek şey; buraya bir levhanın konulması" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------

(Cep telefonu)

-Merdivenlere kayan otomobilin görüntüsü

-Çevredekilerin kurtarma çabası

-Çekici ile otomobilin çekilmesi

(Aktüel)

-Sokaktan görüntüler

-Basamaklar ve merdivenlerden çıkan çocuklar

-Hümeyra Doğan ve Hamit Osmanoğlu ile röportaj

-Genel ve detay görüntüler

=============================

5- ŞİŞLİ'DE 2 SAAT ARAYLA AYNI YERDE İKİ TRAFİK KAZASI

Mustafa Mert KARACA /İSTANBUL,(DHA)- ŞİŞLİ'de aynı sokakta 2 saat arayla trafik kazası meydana geldi. İlk kazada ara sokaktan çıkan motosiklet bir taksiye çarparken, 2 saat sonra meydana gelen ikinci kazada ise, taksi otomobille çarpıştı. Her iki kaza da güvenlik kameralarına yansıdı. Sokakta sürekli kaza olduğunu söyleyen mahalle sakinleri önlem alınmasını istedi.

İlk kaza, 21 Eylül Cumartesi gece saatlerinde Merkez Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, seyir halindeki taksi dört yola kontrolsüz şekilde çıktı. Bu sırada ara sokaktan süratli gelen motosiklet taksiye çarptı. Motosiklet sürücüsünün yaralandığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı.

AYNI YERDE 2 SAAT SONRA YİNE KAZA

Aynı sokakta 2 saat sonra başka bir kaza daha meydana geldi. İkinci kazada ise, dört yola kontrolsüz çıkan taksi yolda ilerleyen başka bir otomobille çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği taksi, binaya çarparak durabildi. Kazada takside bulunan yolcu hafif yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansırken, polis kazalarla ilgili inceleme başlattı.

'YAYALARI DA DÜŞÜNMELERİNİ İSTİYORUZ'

Sokakta sık sık trafik kazası yaşandığını belirten mahalle sakini İkram Şentürk "Arkamda gördüğünüz dört yolda sürekli kaza oluyor. Dört yol olduğu için, araçlar da hızla geldiği için birbirlerini görmüyorlar. Buraya bir tümsek yapılırsa çok iyi olur. Hem yayalar için hem de araçlar için çok sağlıklı olur. Biz yayaları da düşünmelerini istiyoruz" dedi.

'ÖNLEM ALINMALI'

Sokağa kasis yapılmasını isteyen Veysel Karakullukçu ise, "Burada devamlı kaza oluyor. Hatta geçen hafta taksi oraya girdi. Motor kazası oldu. Buraya bir önlem alınabilir. Biz bunu devamlı konuşuyoruz, söylüyoruz. Buraya ya bir tümsek veya köşe başına bir ayna konulabilir insanlar görsün diye. Bazen küçük çaplı kaza bazen de büyük kaza oluyor. Bir önlem alınmasını isteriz. Burası aynı zamanda okul yolu. Servisler geliyor gidiyor. Çocuklar servisten iniyor. Onun için de bir önlem alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------

(Güvenlik kamerası)

-Motosikletle taksinin çarpışması

-Otomobille taksinin çarpışması

(Aktüel)

-Kazaların yaşandığı sokaktan görüntüler

-Vatandaşlarla röportaj

-Sokaktan ve araçlardan görüntü

-Genel ve detay görüntüler

============================

6- BAĞCILAR'DA KAMYONET 10 METRE YÜKSEKLİKTEN BOŞ ARAZİYE UÇTU

Özgür EREN / İSTANBUL, (DHA) BAĞCILAR'da yolda ilerlediği sırada direksiyon hakimiyetini kaybeden kamyonet sürücüsü 10 metre yükseklikten boş araziye uçtu. Kazada hafif yaralanan sürücü hastaneye kaldırılırken, kamyonetin çarptığı korkuluklarda ve araçta maddi hasar meydana geldi.

Kaza, Mahmutbey Mahallesi Peyami Safa Caddesi'ndeki kavşakta saat 10.00 sıralarında meydana geldi. Mehmet Torun 34 UD 60 86 plakalı kamyonetiyle kavşağı döndüğü sırada direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kamyonet yoldan çıkarak yol kenarındaki korkuluklara aştı ardından da, 10 metre yükseklikten boş araziye uçtu. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri mahsur kalan şoförü kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti.Kazada hafif yaralanan sürücüye ilk müdahale olay yerinde yapılırken, Torun ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-----------

-Düşen kamyonetten görüntü

-Sağlık ekiplerinin yaralanan şoföre ambulansta müdahalesi

-Ambulanstan görüntü

-İtfaiye ekiplerinden görüntü

-Yoldan görüntü

-Saç korkuluklarının parçalanması

-Boş araziden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

© Copyright 2024

DHA