Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Aydın'da sezonun ilk kestanesi, kilosu 500 liradan alındı

Aydın'da sezonun ilk kestanesi, kilosu 500 liradan alındı

ABONE OL
DHA

Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)-AYDIN'da sezonun ilk kestanesi, Ticaret Borsası'nda düzenlenen törenle kilosu 500 TL'den satın alındı. Aydın Valisi Yakup Canbolat, "Aydın 22 bin 715 tonluk kestane üretimiyle ülke sıralamasında birincidir" dedi.

Aydın'da, sezonun ilk kestanesi, Aydın Ticaret Borsası'nda (ATB) yapılan tören ile alındı. Törene Aydın Valisi Yakup Canbolat, Aydın Ticaret Odası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve üreticiler katıldı. 10 üreticinin getirdiği 200 kilo kestane, sembolik olarak kilosu 500 TL'ye satın alındı. Türkiye'de kestane üretiminde birinci sırada olan Aydın'ın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aydın Valisi Yakup Canbolat, "2024-2025 kestane sezonu ilk alın töreninde birlikteyiz. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tabir edilen Aydın'ımız tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, nitelikli insan gücü ile hem tarım şehri olması bakımından hem de ihracatta söz sahibi il olması bakımından Ege Bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illerinden biridir. Büyük Menderes Nehri'nin suladığı bereketli ovalar üzerinde bulunan ilimiz topraklarının çoğunluğunda tarım yapılmaktadır. İlimiz toprak, iklim, topografik yapı ve ekolojik özellikleriyle polikültür tarıma elverişlidir. Tarımın her konuda yetiştiriciliğinin yapılabildiği güçlü bir potansiyele sahiptir. Şüphesiz bu potansiyellerden biri de kestane üreticiliğidir. Kestane ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli bir üründür" dedi.

'AYDIN 22 BİN 715 TONLUK KESTANE ÜRETİMİYLE TÜRKİYE SIRALAMASINDA BİRİNCİ'

Aydın kestanesi 2013 yılında coğrafi işaret, 2020 yılında AB tescili alındığını hatırlatan Vali Canbolat, "Ayrıca ilimiz 22 bin 715 tonluk kestane üretimiyle Türkiye sıralamasında birincidir. 2023 yılında TÜİK verilerine göre ilçe bazında Nazilli 9 bin 166 ton kestane üretimiyle ilk sırada yer almaktadır. Nazilli'yi sırasıyla Sultanhisar, Köşk, Bozdoğan ve Çine ilçeleri takip ediyor. İç ve dış pazara hitap eden kestane çiftçilerimiz için gelir kapısı, ülkemiz için de katma değeri yüksek bir üründür. İlimizin üretimde gelişimini koruması için hasatlık ve zararlı mücadelesi kritik önemdedir. İl ve ilçe müdürlüklerimizce zararlının ilimizde tespit edilmesinden itibaren üreticilerimize yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmakta olup zararlının tanımı ve mücadelesiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Valiliğimiz bir sorun ve çözüm ortağı misyonuyla üreticilerimizin ve yatırımcılarımızın, Aydın'a yararlı iş yapmak isteyenlerin her zaman hizmetindedir. Kestane sezonun hayırlı olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum. Yeni sezonun ilk kestanesini sembolik 500 liradan alarak kestane sezonunu açıyoruz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

© Copyright 2024

DHA