TBMM Genel Kurulu'nda, 'Kürt illeri tartışması' (3)
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Kürt illeri tartışması' (3)
MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİNDEN ASGARİ ÜCRET ZAMMINA TEPKİ
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürerken muhalefet milletvekilleri; 2025 yılı için belirlenen asgari ücret zammına tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Maalesef korkulan oldu ve 22 bin 104 liralık bir ücret belirlenmiş oldu. Bu ücretteki yüzde 30 artışı neye göre belirlediniz? Resmi rakamlara göre geçen yıl gerçekleşen bu yılın enflasyonu yüzde 47, gerçek enflasyon yüzde 80. Geçen yıl 17 bin 2 lira yapıldığında onun üzerinden resmi olarak yüzde 47 enflasyon gerçekleşti, gerçekte asgari ücretlinin enflasyonu yüzde 100'lere yakın ama buna rağmen yüzde 30 gibi bize göre asla kabul edilemeyecek bir rakam verildi. Biz bu rakamı kabul etmeyeceğiz, milyonlar kabul etmeyecek. Ülkemizdeki ücretlilerin yüzde 60'ı asgari ücretlidir. Asgari ücret temel bir ücrete dönüşmüş durumdadır. Dolayısıyla tüm çalışan kesimleri son derece olumsuz etkileyecek bir rakamdır. Biz bu asgari ücreti kabul etmeyeceğiz, asla boyun eğmeyeceğiz, gök kubbeyi başınıza yıkacağız ve alanlarda, meydanlarda halkımızla birlikte, açlığa mahkum ettiğiniz işçilerle birlikte size bu iktidarı da dar edeceğiz; bunu da böyle bilin" ifadelerini kullandı.
'İŞÇİLER, SİZİN BU ZALİMANE ANLAYIŞINIZA KARŞI DİRENECEK'
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ise yapılan zammın insani ve vicdani olmadığını kaydederek, "Bu ekonomideki gerçeklik ortadayken böyle bir rakamın açıklanmasını kabul etmiyoruz. Bu bütçeyi buradaki oylarınızla geçirebilirsiniz ama bu bütçe halkın direnciyle sokaklardan asla geçmeyecek. İşçiler, emekçiler sizin bu zalimane anlayışınıza karşı direnecek, bunu böyle bilin. Evet, TÜİK'in rakamı ortada, yüzde 47-48; yeniden değerleme oranı ortada, yüzde 44. Merkez Bankası daha 2 gün önce yılsonu enflasyon rakamını yüzde 45'in üzerinde revize etmişken siz işverenlerin, iş insanlarının teklifini aynen geçirdiniz. Evet, onlar da bu rakamı öneriyorlardı; siz ne sendikayı dinlediniz ne muhalefet partilerini dinlediniz; gittiniz, iş insanları ne diyorsa aynen onu kabul edip asgari ücret olarak belirlediniz. Açlık sınırı 21 bin lira; geçen sene açlık sınırı 13 bin lirayken 17 bin belirlemiştiniz, 4 bin lira fark vardı, bu sene bin lira fark var. Dolayısıyla, yoksulluk sınırı 72 bin liraya çıkmış, neredeyse yoksulluk sınırının 4'te 1'ine indirilmiş bir asgari ücret var. Bütün bunların nedeni, uyguladığınız yanlış ekonomi politikalarında, yanlış siyasetinizde saklıdır. Neden mi? Çünkü enflasyonun nedenini yanlış yerde arıyorsunuz, hala yoksulların sırtından bir istikrar politikası geliştirmeye çalışıyorsunuz" diye konuştu.
'YAZIKLAR OLSUN DİYORUM'
İYİ Parti Grubu Başkanvekili Buğra Kavuncu ise "22 yıldır belki ilk defa enflasyonun bu kadar altında kalmış bir asgari ücret zammı yapılıyor. Yılın ortasında zam yapılmadı, çalışan bir yıldır maaş zammı almıyor; asgari ücret yaygın ücret haline gelmiş. Sayın Cevdet Yılmaz'ın ifadesiyle, SGK'lilerin yüzde 42'sinin asgari ücretle ayakta kaldığı bir yerde bu zam çalışanı mahvettiği gibi sizi de yıkacak arkadaşlar. Çok yoğun tepki var, kabul edilemez, biz İYİ Parti olarak zaten teklifimizi, önerimizi söylemiştik ama denge öyle bir bozuldu ki şu anda atılan adımlar hem açlık sınırının altında hem yoksulluk sınırının altında. Bakın, tüm vergi, harç ve cezalara yeniden değerleme oranı olarak yüzde 44 zammı uygun görüyorsunuz ama çalışana gelince bu ancak yüzde 30'da kalıyor. El insaf diyorum, yazıklar olsun diyorum" dedi. (DHA)