Ankara Üniversitesi'nde, 'Serbest ve Açık Denizler Sempozyumu' düzenlendi
Ankara Üniversitesi'nde, 'Serbest ve Açık Denizler Sempozyumu' düzenlendi
Doğa Başak ÖZTÜRK- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100'üncü yıl dönümü kapsamında Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) ile Japonya Büyükelçiliği iş birliğinde 'Serbest ve Açık Denizler Sempozyumu' düzenlendi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen sempozyuma Japonya Büyükelçisi Takahiko Katsumata, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, akademisyenler, yabancı misyon temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Sempozyum kapsamında, denizlerde serbesti uğraşları, münhasır ekonomik bölge ve deniz savaş hukukunun deniz hukukuyla ilişkisi gibi konular ele alındı.
Japonya Büyükelçisi Katsumata, okyanusların ticaretteki önemine işaret ederek, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin yürürlüğe girdiği gün olan 20 Temmuz'u Japonya'da 'Denizcilik Günü' olarak kutlandığını söyledi. Katsumata, Japonya ve Türkiye ticaretinin büyük ölçüde deniz taşımacılığına bağımlı olduğunu belirterek, "Deniz güvenliğinin sağlanması ve kıta sahanlığı ile çevresindeki deniz yatağında gömülü olan canlı ve cansız kaynaklarının güvence altına alınması büyük önem taşıyor. Her iki ülke de kendi komşu ülkeleriyle deniz sınırlarının belirlenmesi gibi zorluklarla karşı karşıya. Bu koşullar altında Japonya, hukukun üstünlüğüne dayalı bir düzenle desteklenen 'özgür, açık ve istikrarlı bir okyanus' oluşturulmasına önem veriyor ve uluslararası toplumla iş birliği içinde deniz taşımacılığının ve güvenliğinin güvenli bir şekilde sağlanmasına yönelik çabaları destekliyor" ifadelerini kullandı.
DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100'üncü yılını kutladığını belirterek, denizlerin tarih boyunca ticaret, kültürel dağılım ve toplumlar arası köprü oluşturmak bağlamındaki önemine değindi. Serbest ve açık denizlerin Türkiye ve Japonya için stratejik önemine işaret eden Başkara, iki ülkenin coğrafi konumunun ve denizlere olan doğal erişiminin uluslararası deniz hukuku için kritik önem arz ettiğini söyledi. Başkara, "Bu stratejik konumlar, denizlerin barışçıl ve serbestçe ulaşılabilir olmasının sağlanmasında kilit bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bu sempozyum sadece bir kutlama değil, aynı zamanda bu önemli konunun altını çizmek ve gelecekteki iş birliği ve çözümler için bir zemin oluşturmak adına büyük bir fırsattır. Sempozyum boyunca denizlerin açıklığı ilkesinin deniz hukukunu çeşitli alanlarına nasıl yansıdığını derinlemesine ele alarak deneyimlerimizi paylaşacak ve gelecek için ortak çözümler arayacağız" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI