Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

ANKARA - Döner, iskender ve hamburger için gramaj denetimi

ANKARA - Döner, iskender ve hamburger için gramaj denetimi

ABONE OL
DHA

TİCARET Bakanlığı tarafından, döner, iskender ve hamburger ürünlerinin satışında menüde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirilmesinin ardından bu işletmelere yönelik denetim başlatıldı. Ankara'da yapılan denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen iş yerlerine idari yaptırım uygulandı.

Ticaret Bakanlığı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında döner, iskender ve hamburger ürünlerinin satışında işletmelere, menüde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Son dönemlerde lokanta ve büfe zincirleri gibi işletmelerce, geleneksel satış yöntemi olarak, ağırlığı ölçülerek satışa sunulması gereken dönerin, 'döner sandviç, ekmek arası döner, dürüm döner, servis döner vb' isimler altında farklı fiyatlarla, iskender ve hamburger ürünlerinin ise farklı porsiyonlarda satışa sunulduğu; ancak gramaj bilgisine yer verilmemesi nedeniyle fiyat karşılaştırmasının yapılamadığı ve tüketicinin eksik bilgilendirildiği anlaşılmaktadır. Ticari teamül ile yerleşmiş satış usulü olarak, ağırlığı ölçülerek ve farklı gramajlarda satılan döner ürünü ile iskender ürünü ve yaygın olarak tercih edilen hamburger ürünü özelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesini amacı ile; sektörde bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde ürünlerin ayırıcı özelliği olarak gramaj bilgilerine yer verilmesi gerektiği hususunda sektörü temsil eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu bilgilendirilmiştir denildi.

TEK TEK KONTROL EDİLDİ

Ankara'da bu kapsamda döner, iskender ve hamburger satışı yapılan iş yerlerine yönelik denetim yapıldı. Ankara Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri döner, iskender, hamburger gibi ana bileşeni et olan, tüketiciye farklı porsiyonlarda sunulan ürünlerin içindeki etin gramaj bilgisine, tarife ve fiyat listesinde yer verilip verilmediğine baktı. İncelemeler çerçevesinde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere her bir ürün için ayrı idari yaptırım uygulandı. Denetimler ile tüketicinin doğru ve eksiksiz bilgilenmesi sağlanarak tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. (DHA)

Haber- Kamera Gizem ÇORLU-Samet ÖKSÜZ, ANKARA (DHA)

© Copyright 2024

DHA