Yapay zeka ile tasarlanan marka satışa sunuldu
Yaratıcı ambalaj tasarımı ajansı Tasarist, yüzde 90’ı yapay zeka tarafından geliştirilen bir kolonya markası Endemic Verse’yi satışa sundu. Markanın, kokusundan rengine, logosundan ismine kadar tüm detayları yapay zeka kullanılarak tasarlandı. Yapay zekanın yaratıcılara zaman ve maliyet konusunda destek sağlayan bir araç haline geldiğini belirten Tasarist Müşteri İlişkileri Yöneticisi Mehtap Salı, “Bize göre yapay zeka bir adım önde olmanın anahtarı” dedi.
Tasarist, yapay zeka ile bir marka yaratma çalışmaları sonucunda yüzde 90’ı yapay zeka tarafından oluşturulan ve metaverse’ün endemik kokularını tüketicinin beğenisine sunan kolonya markası Endemic Verse’yi satışa sundu. Kokusundan rengine, logosundan ismine kadar yapay zeka kullanılarak tasarlanan marka, Dreamy Red Petals, Purple Sky Dream, Dreams in Blue olmak üzere 3 farklı ürünle endemicverse.com’da satışa sunuldu. Aynı zamanda 3 farklı varyantta kullanılan ve yapay zeka tarafından yaratılan birbirinden farklı 999 çiçek görseli NFT haline getirildi. Toplamda 999 Endemic Verse ürünü ile eşleştirilen bu NFT’ler, ürünü satın alan müşterinin oluyor. Müşteri, satın aldığı bu NFT’yi tişörtten profil fotoğrafına kadar birçok farklı şekilde kullanabiliyor.
“ÜRÜNÜN AMBALAJINDAN KOKUSUNA KADAR HER ŞEYİ YAPAY ZEKAYA TASARLATTIK”
“Kolonya gibi Gen Z (Z Kuşağı) için çok demode olan bir ürünü, onlara nasıl sevdiririz ve dikkatlerini nasıl çekeriz diye düşündük. Bu bizim çıkış noktamız oldu” diyen Tasarist Müşteri İlişkileri Yöneticisi Mehtap Salı, “Gen Z, yani 1990’ların sonu 2000’li yılların başında doğanlar aslında tam da dijital dünyanın içine doğdu. İnternet, Web 2.0, Web 3.0 gibi diğer birçok dijital ürünle farklı bir bağları ve bağlantıları var. Dolayısıyla Gen Z’nin seveceği bir markanın da yine dijitalden doğan bir ürün ve marka olması gerektiğini düşündük. Bu iç görüyle de yapay zeka, NFT ve metaverse’yi birleştirerek ürünün ambalajından kokusuna kadar her şeyi yapay zekaya tasarlattığımız bir marka yarattık” dedi.
“KOKULARIN OLUŞTURULMASINDA RENKLERİ KULLANDIK”
Yapay zekanın tasarım sürecinde insan müdahalesinin yalnızca minik gramer düzenlemeler çerçevesinde olduğunu söyleyen Salı, “Marka adı, ürün isimleri, ürün çeşitlerinin rengi, pazarlama metinleri, ürün kokusu, metaverse’nin endemik çiçeklerinin görselleri, bunların hepsi yüzde 90 yapay zeka tarafından tasarlandı. Kokuların oluşturulmasında ise renkleri kullandık. Yapay zekaya yalnızca metaverse’nin endemik çiçeklerinin kokularının nasıl olduğunu, bu endemik çiçeklerin renklerinin neler olabileceğini sorduk. Çıkan sonuçlar bizim için inanılmazdı. Bu çıkan sonuçları hemen sayısal bir değere çevirdik. Bu sayısal değerlere de karşılık gelen koku karışımlarından en beğendiğimiz 3 kokuyu ürünlerimiz için kullandık” diye konuştu.
“999 ADET SINIRLI SAYIDA ENDEMİC VERSE NFT’Sİ OLUŞTURDUK”
Yapay zekaya tasarlattıkları endemik çiçekleri daha da anlamlı hale getirmek istediklerini bu nedenle de 999 adet sınırlı sayıda Endemic Verse NFT’si oluşturduklarını ifade eden Salı, “Bu NFT’ler aynı zamanda dünyanın yapay zekayla yapılmış ve üretilmiş ilk markası olması özelliğinden dolayı da tarihsel bir öneme sahiptir. Tüketiciler satın aldıkları bir kolonya ile bu benzersiz NFT’lere de sahip olabiliyor” dedi.
“SON 2 YILDIR İŞİMİZDE YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİNİ KULLANIYORUZ”
Bize göre yapay zeka bir adım önde olmanın anahtarı diyen Salı, “Bu nedenle son 2 yıldır işimizde yapay zeka teknolojilerini kullanıyoruz. Yapay zeka yani ‘Eye Tracking’ dediğimiz ‘Görsel Dikkat’ testlerini çok daha ucuza çok daha hızlı bir şekilde yapmamızı sağlıyor. Hizmet verdiğimiz markaların logolarının ne kadar görünür olduğunu, ambalajların rafta dikkat çekip çekmediğini yüzde 99 doğrulukla saniyeler içerisinde test edebiliyoruz. Bugün ise marka, görsel ve ürün tasarlamakta yapay zekayı kullanmaya başladık. Yapay zeka, bir illüstratörün veya bir fotoğrafçının yapamayacağı hızda saniyeler içerisinde bizim için görseller oluşturabiliyor. Bu şu anda müthiş bir olanak” diye konuştu.
“YAPAY ZEKA YARATICILARA ZAMAN VE MALİYET KONUSUNDA DESTEK SAĞLIYOR”
Yapay zeka ile tasarlanmak istenilen bir görselin ve metnin saniyeler içerisinde oluşturulabildiğini belirten Salı, “Yapay zeka şu anda işin operatörlük kaba tabiriyle de angarya dediğimiz kısımlarını üstleniyor. Günümüzde aklınıza gelen bir fikri veya bir görseli oluşturmak istediğinizde günleriniz haftalarınız hatta aylarınız geçebiliyor. Yapay zeka yaratıcılığı daha fazla öne çıkararak, yaratıcılara zaman ve maliyet konusunda destek sağlayacak bir araç haline gelmeye başlıyor" dedi.