Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türksat 6A yola çıkıyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan temmuz ayının ikinci haftasında uzaya fırlatılacak. Türksat 6A, bu akşam ABD'ye gönderilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, Türksat 6A ile birlikte haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olduğunu söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, 5 uydu ile yaklaşık 3,5 milyar insana hizmet verdiklerini, Türksat 6A ile beraber 5 milyarlık bir nüfusa erişeceklerini belirtti.

ABONE OL
Taha AYHAN-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)

Bu akşam ABD'nin Florida eyaletine gönderilecek Türksat 6A uydusu için TUSAŞ'ta tören düzenlendi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu katıldı. Bakan Kacır, Türksat 6A projesiyle uydu teknolojindeki yetkinliklerini görüntüleme uydularına nazaran daha yüksek irtifada daha uzun süre görev yapan ve sofistike teknolojik ekipmanları bünyesinde barındıran haberleşme uydularının üretiminde değerlendirdiklerini belirtti. Kacır, "Tasarım, alt bileşen üretim, entegrasyon ve test olmak üzere tüm aşamalarıyla yerli olarak gerçekleştirilen proje sürecinde uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi (EİS) gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. Sistem entegrasyonu sonrasında ise aralarında uydunun fırlatma esnasında maruz kalacağı titreşim ve akustik yüklerinin simüle edildiği mekanik testler, uzaydaki ısıl şartların ve vakum ortamının simüle edildiği ısıl vakum testleri, anten performans testleri, güneş paneli ve antenlerin açılma testleri, fırlatıcı ara yüzü ile ayrılma ve şok testleri gibi 396 çevresel ve fonksiyonel testi tamamladık. Çevresel testler öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen işlevsel testler ile uydumuzun uzay şartlarına uygunluğunu doğruladık. TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech ekiplerinin bir arada çalıştığı projenin üretim ve test süreçlerini başarıyla tamamladık" dedi.

'8 TEMMUZ HAFTASINDA FIRLATILACAK'

Kacır, son testler sonrasında 8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan 4,2 ton ağırlığındaki uydunun dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta yer sabit yörüngede görev alacağını aktardı. Kacır, "Fırlatma sonrasında uydumuzun yörüngeye yerleşme operasyonunu kendi ekiplerimiz gerçekleştirecek. Yapılacak yörünge kabul testleri ve devreye alma işlemleri sonrasında TÜRKSAT 6A uydumuz, ülkemizin ulusal uydu operatörü Türksat A.Ş.ye 15 yıldan fazla işletmesi için teslim edilecek ve hizmet vermeye başlayacak. Uydumuz bünyesindeki yazılımların tamamen yerli imkanlarla geliştirilmesi, entegrasyon ve test faaliyetlerinin ülkemizde yürütülmesi sayesinde yakaladığımız yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranı bizim için başka iftihar kaynağıdır. Dönem dönem 400'e yakın arkadaşımızın ortak çalışma yürüttüğü bu projeyle ülkemizin uzay alanında yetişmiş personel gücünü artırmasını sağladık. Bugüne kadar haberleşme uydularını yurtdışı firmalardan temin eden ülkemiz, TÜRKSAT 6A ile birlikte haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacaktır. Uydu teknolojilerinde bugüne dek elde ettiğimiz Ar-Ge ve üretim kabiliyetimizi ticarileştireceğiz. Ülkemizin stratejik güvenliği için milli uydu markamızı oluşturacağız. İddiamızı yeni projelerle sürdüreceğiz. Uydu üretimi ve geliştirme sürecinde elde ettiğimiz teknolojik yetkinlikler, operasyonel kabiliyetlerden ay misyonumuzda yararlanacağız" diye konuştu.

2'NCİ ASTRONOT 8 HAZİRAN'DA UÇACAK

Bakan Kacır, Milli Uzay Programı kapsamında belirledikleri 10 hedeften birinin 'Türk Astronot ve Bilim Misyonu' olduğunu ve astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda 13 deneyi başarıyla tamamladığını hatırlatarak, "Diğer astronotumuz Tuva Cihangir Atasever de 8 Haziran'da bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirecek. 1,5 saatlik bir sürede gerçekleşmesi planlanan bu uçuşun 3 dakikalık bir serbest düşme fazında astronotumuz mikro yerçekimi ortamında; biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deneyi icra edecek. Milli Uzay Programı'mız kapsamında, Ankara'da uzay teknoloji geliştirme bölgesi kuracak, uzay sanayimizi geliştireceğiz. Uzaya bağımsız erişim programımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Ay programımız kapsamında, milli imkanlarla geliştirdiğimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarımızın tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla aya erişeceğiz. Türkiye Ulusal Gözlemevleri çatısı altında, ileri seviyede uzay gözlemleri için kurmakta olduğumuz Doğu Anadolu Gözlemevi projesini tamamlayarak, bölgemizin en gelişmiş teleskopuna sahip olacağız. Uzaya yönelik toplumsal ilgiyi artırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.


'YERLİLİK ORANI YÜZDE 90'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Antonov AN-124 tipi uçakla Florida'ya doğru bu akşam saatlerinde yola çıkacak Türksat 6A'nın Hindistan'ın tamamı, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da kapsama alanına alacağını kaydetti. Uraloğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla hayata geçirdiğimiz uydumuzla dünyadaki 10 haberleşme uydusu üreticisi ülke arasına giriyoruz. Yüzde 90'lara varan bir yerlilik oranıyla hayata geçirdik. Uzun süren bir gayret. 2018'den bu yana başlayan bir üretim süreci olsa da fikir ve imzası biraz daha eskiye dayanıyor. Bugün de uydumuzun ana parçasını konteynere koyarak dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov ile beraber inşallah bu akşam yola çıkarıyoruz" dedi.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın bir günlük uçuş sonrasında Amerika'nın Florida eyaletindeki Space X fırlatma tesislerine ulaşacağını bildirerek, "Temmuz'un ikinci haftasında başlayan süreçte, hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde yörüngesine fırlatmış olacağız. 42 dereceye oturacak ve 35 bin 786 kilometrelik bir yükseklikte olacak. Bütün testler sonucunda bu sene itibariyle hizmete almayı öngörüyoruz" diye konuştu.

'DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 65'İNE ULAŞACAĞIZ'

Bakan Uraloğlu, 5 uydu ile Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Avrupa ve Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaklaşık 3,5 milyar insana hizmet verdiklerini duyurarak, "Türksat 6A ile beraber Hindistan'ın tamamı, Tayland, Malezya ve Endonezya kapsama alanına girerek 5 milyarlık bir nüfusa erişeceğiz. Bu da dünya nüfusunun yüzde 65'ine tekabül ediyor. Buralara aynı zamanda hizmet satarak 250 milyar dolara üretilmiş olan uydumuzun geri dönüşüyle ilgili de bir süreci yakalamış olacağız" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Prof. Dr. Köse: Dijital dünyada meydan okumalara hazırlıklı olmalıyız
  2. Haluk Görgün, KAAN'ın 2'nci prototip üretim çalışmalarını inceledi
  3. ‘Yapay zeka ile afete saniyeler içinde müdahale edebiliyoruz’
  4. Bakan Kacır’dan Mecliste yeni OSB müjdesi: Kahramanmaraş Afşin’e yeni OSB
  5. ROKETSAN, ürünlerini Vietnam'da sergiliyor
  6. Türk Telekom ve Petrol Ofisi Grubu’ndan akaryakıt sektöründe dijital dönüşüm hamlesi
  7. Turkcell’in yeni reklam kampanyasının yüzü, Ata Demirer oldu
  8. Bulut oyun deneyiminde GeForce NOW Ultimate dönemi
  9. Nexans Türkiye 100 milyon dolarlık ihracat hedefiyle dünya pazarına ulaşmayı amaçlıyor
  10. 'Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı 2024'e, 10 Türk savunma sanayi firması katılacak

© Copyright 2024

DHA