Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Turkcell ve UEDAŞ’tan teknoloji iş birliği

Turkcell, akıllı şehir çözümleri alanında Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) ile hücresel IoT teknolojisini hayata geçirdi. Uygulamaya başlanan teknoloji sayesinde UEDAŞ, hizmet verdiği bölgelerde otomatik sayaç okuma sistemlerini (OSOS) yaygınlaştırarak saha çalışmalarına hız ve verimlilik kazandırmayı hedefliyor.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Turkcell, akıllı şehir çözümleri alanında Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) ile hücresel IoT teknolojisini hayata geçirdi. Güney Marmara’da 5 milyonun üzerinde nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ ile Turkcell arasındaki iş birliği sayesinde, elektrik sayaçlarının uzaktan yönetilmesi ve okunması sağlanıyor. Mobil haberleşmede yeni bir iletişim yöntemi olan NB-IoT (dar bant nesnelerin interneti) çözümü ile akıllı sayaçlar kullanılarak otomatik sayaç okuma sistemlerinin (OSOS) daha güvenli ve verimli şekilde çalıştırılması hedefleniyor.

Turkcell şebekesinde yaygın bir şekilde kullanılan NB-IoT teknolojisi sayesinde enerji sektöründe düşük güç tüketimi, bina içi ve yer altında bulunan elektrik ölçüm sistemlerindeki sayaçların okunması için genişletilmiş menzilli ölçüm imkanı, alternatif haberleşme yöntemlerine göre tasarruflu, veri transferinde daha düşük gecikmeler ve maksimum veri akışı sağlanabiliyor. Yerli teknolojiyle geliştirilen OSOS modemi, alternatif haberleşme yöntemlerine göre kazandırdığı maliyet avantajının yanı sıra daha düşük gecikmeyle hızlı veri transferi de sağlıyor.

GÜLAY YARDIM: KRİTİK ALTYAPILARIN UZAKTAN YÖNETİLEBİLMESİ ÖNEMLİ HALE GELDİ

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Turkcell Bölgesel Operasyonlar Direktörü Gülay Yardım, “Özellikle salgın döneminde tüm iş süreçlerinin yeni teknolojilerle uzaktan yürütülmesinin önemi bir kez daha ön plana çıktı. Özellikle doğal gaz, su, elektrik gibi kritik altyapıların uzaktan herhangi bir ziyaret gerektirmeden yönetilebilmesi çok önemli bir hale geldi. UEDAŞ ile geçtiğimiz Mart ayında başlattığımız proje kapsamında, geniş çaplı bir deneme ile mevcut şebeke altyapımız üzerinde NB-IoT teknolojisiyle yeni bir çalışma başlattık. Avrupa Birliği Ufuk 2020 programı çerçevesinde karbon salınımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak amacıyla UEDAŞ tarafından Çanakkale Gökçeada’da gerçekleştirilen ‘Gökçeada Enerjin Yeter’ projesi kapsamında akıllı sayaçlar kullanarak, ilave bir operasyonel yük oluşturmadan bu alandaki ihtiyaçların başarılı bir şekilde adreslenebildiğini ortaya koyduk. Güçlü altyapımız ve yenilikçi dijital çözümlerimizle ülke ekonomisi için katma değer oluşturmaya devam ediyoruz” dedi.

DEĞER OPAN: GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNDEN BİRİNİ KULLANIMA SUNARAK SEKTÖRE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

Güney Marmara’da elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ Saha Operasyonları ve Ölçü Sistemleri Direktörü Değer Opan ise “Müşterilerimize en kaliteli hizmeti sunarken, bir yandan da şirketimiz açısından operasyonel ve finansal verimliliği artıracak yenilikçi uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu amaçla Turkcell ile bu yıl yaptığımız iş birliği sayesinde geleceğin teknolojilerinden birini kullanıma sunarak sektöre öncülük ediyoruz. NB-IoT teknolojisinin sorumluluk bölgemizde yaygınlaşmasıyla birlikte yıllar içinde bu haberleşme yöntemi kullanılarak sokak aydınlatma ölçü ve armatürlerinin yönetimi, trafolarda alarm, olay ve uyarı sistemleri gibi geliştirilen sistemlerle müşteri memnuniyetinin daha da artırılması hedefleniyor” dedi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Turkcell ve UEDAŞ iş birliğinde geliştirilen uygulamayla NB-IoT teknolojisinin sağladığı düşük enerji tüketimi sayesinde akıllı sayaçların yıllarca herhangi bir pil değişimine ihtiyaç duymadan veri iletişimi sağlayarak büyük bir operasyonel kolaylık sunuluyor. Bursa genelinde ve Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde toplam 500 akıllı sayaç, Turkcell’in yeni nesil NB-IoT şebekesi üzerinden haberleşerek elektrik tüketim verilerini günde 4 defa UEDAŞ’a iletiyor. Turkcell’in geniş NB-IoT kapsaması sayesinde bina içlerinde erişilmesi güç noktalarda bile bulunan akıllı sayaçlardan verilerin çok yüksek bir başarıyla sisteme ulaşmasıyla operasyonel verimlilik artışı sağlanıyor” denildi.

 

Diğer Haberler

  1. Hatay’da orman zararlılarıyla mücadele tatbikatı gerçekleştirildi
  2. Bayraktar TB2 SİHA artık Hırvatistan semalarını koruyacak
  3. Cevdet Yılmaz: 'Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı'na güçlü adımlarla hazırlanıyoruz
  4. Bayraktar TB3 SİHA'dan dünya havacılık tarihinde bir ilk
  5. Türkiye, dünyada bir ilki başardı
  6. Bayraktar TB3 SİHA'dan dünya havacılık tarihinde bir ilk
  7. Rivulis, tarımda gelişmiş yapay zeka teknolojisini kullanıyor
  8. Türk savunma sanayi firmaları, İDEAS 2024 Fuarı'nda yerini aldı
  9. ASELSAN’ın oyun değiştirici teknolojileri, Mavi Balina Tatbikatında yoğun ilgi gördü
  10. ASELSAN heyeti Anıtkabir’i ziyaret etti

© Copyright 2024

DHA