Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A'nın uzay testleri başarıyla sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuz geçici yörüngesinde birçok teste tabi tutuluyor. Uydumuzun 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 15 yıl görev yapacağı 42 derece doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz" dedi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklama ile Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzay yolculuğunun başarıyla devam ettiğini bildirdi. Uydunun 50 derece doğu test yörüngesine 20 Temmuz'da ulaştığını ve uydunun antenlerinin burada ilk kez açıldığını aktaran Uraloğlu, tüm testlerin tamamlanmasının ardından uydunun asıl yörüngesine gönderileceğini açıkladı. Uydunun yörünge manevralarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35 bin 786 kilometrede sabitlendiğini ve testlerin bu uzaklıkta sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, şu anda uydunun bütün fonksiyonlarının normal olduğunun ve sürecin planlandığı şekilde ilerlediğinin altını çizdi.

'8 ALANDA SİSTEM TESTLERİ YAPILIYOR'

Türksat 6A'nın 50 derece doğu yörüngesinde bir dizi teste tabi tutulduğunu kaydeden Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuzun göreve başlaması için geçici yörüngesinde 8 sistemde birçok test yapılıyor. Uydumuz üzerinde güç alt sistemi testleri, uydu yönetim alt sistemi testleri, yörünge yönelim ve kontrol alt sistemi testleri, kimyasal itki alt sistemi testleri, elektrikli itki alt sistemi testleri, ısıl kontrol alt sistemi testleri, telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemi testleri ile faydalı yük alt sistem testleri uygulanacak. Şu anda bu 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Bunların tamamlanmasının ardından, ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 42 derece doğu yörüngesine göndereceğiz. Daha sonra ilk yerli ve milli ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine vereceğiz" dedi.

Türksat 6A ile Türkiye'nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasına girdiğini vurgulayan Uraloğlu, "Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi milli güvenliğimiz açısından son derece önemli. Türksat 6A uydusu dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olacak" açıklamasında bulundu. Uraloğlu, projede çalışan onlarca mühendis ve personel ile uydu-uzay sanayii için çok önemli insan kaynağı yetiştirildiğinin de altını çizdi.

Diğer Haberler

  1. 'Şirketler, AI entegrasyonunu öncelikli olarak değerlendirmeli'
  2. İMECE uydusu, uzaydaki ikinci yılını tamamladı
  3. ‘Elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklardan karşılayan tesisler, daha çok tercih ediliyor’
  4. HÜRKUŞ, yeni boyası ve tasarımıyla havalandı
  5. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Yapay Zeka Toplantısı Turkcell ev sahipliğinde gerçekleşti
  6. Sosyal Medya Uzmanı Özbek: Bluesky’a dijital göçün ikinci dalgası tamamlandı
  7. Yapay zeka ile beynin 'dijital ikizi' oluşturuldu
  8. Elektronik harpta oyun değiştirecek sistem EDPOD
  9. ‘Yarının Teknoloji Liderleri’ yarışması için başvurular 27 Nisan’a uzatıldı
  10. 'Agentic AI teknolojisi ile müşteri deneyiminde yeni bir dönem başlıyor'

© Copyright 2025

DHA