Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Menderes'teki kirliliğin çözümü için el ele veriliyor

Menderes'teki kirliliğin çözümü için el ele veriliyor

ABONE OL
Nevra UÇKAÇ (DHA)

İZMİR'de Bozdağlar'dan doğup Selçuk'ta denize kavuşan Küçük Menderes Nehri'nin kirlilik sorununun çözümü için AK İzmir Milletvekili Atilla Kaya'nın yaptığı işbirliği çağrısı, ilçelerdeki oda ve yerel yöneticiler tarafından olumlu karşılandı. Bayındır, Selçuk ve Torbalı'daki idareciler ve sektör temsilcileri, kirliliğin önlenmesi için oluşturulacak çalıştayda üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Küçük Menderes Nehri'ndeki kirliliğe karşı harekete geçilerek, 2016 yılında hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı'nın daha etkin uygulanmasını isteyen AK İzmir Milletvekili Atilla Kaya'nın yaptığı işbirliği çağrısı, çok sayıda ilçenin oda başkanları tarafından olumlu karşılandı. Atilla Kaya'nın Selçuk, Ödemiş-Tire ve Kiraz alt havzalarındaki ilçelerin yerel yöneticileri, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle bir araya gelineceğini açıklaması üzerine görüş bildiren sanayi ve tarım sektörü temsilcileri, çağrının kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi. AK Parti MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın Küçük Menderes Nehri için yaptığı işbirliği çağrısının kendilerini oldukça heyecanlandırdığını belirten Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, bu çağrıya kayıtsız şartsız destek verdiklerini ifade etti. Daha önce Küçük Menderes için bölgedeki belediyelerin, oda ve meslek kuruluşlarının bir araya gelerek konuyu masaya yatırmadığını söyleyen Demirezen, Küçük Menderes'in dört alt havzasından birisi olan Bayındır-Torbalı Havzası'nda yer aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Nehirdeki kirlilik bizi olumsuz yönde etkiliyor. Havzamızın geleceğinin kurtulması için Sayın Mahmut Atilla Kaya'nın çağrısına destek veriyoruz. Bayındır Belediyesi olarak yapılacak toplantıda yerimizi alarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Küçük Menderes bizim ilçemizin en önemli akarsuyu. Tire ile sınırımızı oluşturuyor. Kirlilikle pençeleşen Küçük Menderes Nehri ve bölgemizdeki diğer su kaynakları için alınacak acil tedbirleri konuşma ortamı bulacak olmamız çok önemli. Kendisi de Küçük Menderes'in bir evladı olan Milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya öncümüz olsun, bu sorunu artık çözelim. Ortak mirasımız durumundaki doğa için birlikte hareket etmeli ve sorumluluğu paylaşmalıyız. Doğa, kendi başına bu kayboluş ya da yok oluşa dur diyemiyor. Onu yeniden canlandırmak bizlerin görevi. Bunun için de elimizi taşın altına koymaya hazırız."

ENDÜSTRİYEL ATIK TESİSİ İHTİYACI

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Küçük Menderes Nehri'nde sürdürülen temizlik çalışmalarını Torbalı'da yerinde inceleyen AK Partili Atilla Kaya'nın işbirliği çağrısına olumlu yanıt veren Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun da konuyla ilgili düzenlenecek bir çalıştaya memnuniyetle ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Küçük Menderes Nehri'nde uzun zamandır devam eden kirliliğin hem tarımsal alanlarda hem yeraltı sularında hem de Pamucak sahilinin kirliliğinde büyük rol oynadığını belirten Olgun, "Bugüne kadar Küçük Menderes Nehri'ndeki kirlilikle ilgili sözden ileri herhangibir icraat görmemiştik. İlk kez vekilimiz bu konuya el attı. Torbalı'da önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan bir kent olarak hızla büyüyoruz. Vergi ve ihracat rekortmenliği kazanmış bir kentiz. Fakat tarımsal alanlarımızı kirletmememiz gerekir. Bunun için ortak iradeye ihtiyacımız var" dedi. Özellikle Torbalı'de endüstriyel atık su arıtma tesislerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Başkan Olgun, evsel atıklarla ilgili arıtma tesislerinin bulunduğunu ancak endüstriyel atık tesisinin de kurulması gerektiğini söyledi. Bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret edip bu talebi dile getirdiklerini belirten Olgun şöyle devam etti:

"Küçük Menderes Havzası baraj, nehir ve denizlere ev sahipliği yapıyor. Ödemiş Tire Bayındır aksında çiçekçilik ve tarımsal faaliyetlere ağırlık verilirken Torbalı'da da sanayi üretimi hızla gelişme gösteriyor. Tarımdan vazgeçmeden sanayileşmeliyiz. Ama sanayi kuruluşları nedeniyle kirlilik söz konusuyla fabrikalarımızın kendi içinde kurduğu arıtma tesisleri yetersiz kalır. Bölgesel atık arıtma tesislerine ihtiyaç var. Büyükşehir Belediyesi ve bakanlık ile birlikte nehrimizi kurtarmamız gerekiyor. Hem tarımsal alanların hem denizin korunarak endüstriyel üretimin devam etmesi lazım. Çünkü büyümeye ihtiyacımız var. Hem Yazıbaşı hem de Çaybaşı bölgesinde endüstriyel atık arıtma tesisi kurulmasını istiyoruz. Bu bizim yıllardan beri hayalimiz. Fakat bugüne kadar sadece İZSU'nun yatırım planlarında yer aldı. Ama çalıştay yapılırsa sorunun çözümü için önemli bir adım atılmış olacak."

'PAMUCAK'TA GOLF TURİZMİ GELİŞECEK'

Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yolcu da Küçük Menderes Nehri'nin Selçuk'taki Pamucak sahilinden denize ulaştığını söyledi. Doğduğu yerde temiz olan nehrin Selçuk'a gelmeden önce kirlendiğini anlatan Yolcu, "Nehir, fabrika atıkları ve arıtma tesislerinin çalışmamasından dolayı özellikle Torbalı'dan geçerken kirleniyor. Torbalı'dan sonra Selçuk'un en kıymetli ve verimli ovaları var. Mandalina, şeftali, nar yetiştirilen Kuyumcu Ovası'nın ortasından geçiyor bu nehir. Küçük Menderes'ten sulama yapıldığı için tarıma çok zararlı. En verimli topraklarımız zehirleniyor" diye konuştu.

Pamucak'ın İzmir'in en büyük kapasiteli 5 yıldızlı otellerine ev sahipliği yaptığını anlatan Yolcu, bu bölgenin gelecekte golf turizmine kazandırılacağını belirtti. Turizmle ilgili projelerin çok kısa zamanda hayata geçirileceğini kaydeden Yolcu, nehrin bir an önce temizlenmesi gerektiğini söyledi. Koray Yolcu şöyle devam etti:

"İlk önce kirliliğin önlenmesi lazım. DSİ bir yandan temizlemeye çalışıyor. Zeytinyağ ve boya atıklarını boşaltarak nehri kirletenler önlenmeli. Arıtmasını çalıştırmayanlar var. Kirliliği yaratanlara ağır cezalar uygulanmalı. Dünyanın hiçbir yerinde denize dökülen nehir kirletilemez. Biz çok uzun zamandır bu çağrıyı yapıyoruz. Bir dayanışma olacaksa biz her zaman hazırız. Ben 7 yıldır oda başkanıyım. Odamızın her toplantısıntda bizi ziyarete gelen herkese bununla ilgili dosya verdik. İlk kez bu kadar ciddi bir girişim oluştu. Sonuna kadar gidip Menderes temizlenene kadar bu kararlılığı sürdürmek lazım. Daha önce de başlangıç yapıldı ama yarım kalmıştı. Bölgenin turizm değerleri ilçelerinde saklı. Devlet kırsal turizmi destekliyor. Pamucak sahili 12 kilometre bölgenin en bakir plajı şuanda. UNESCO'ya girdiği için hem arkeolojik hem doğal SİT alanları vardı. Ama uzun süredir büyük yatırımları alamıyordu. Bekleyen 3 golf sahası projemiz var. Az binalı ve olabildiğine geniş alanlarında bu faaliyetler yapılacak. Golf turizmi dünyanın en iyi turizmidir. Bunu İzmir'e kazandırmak istiyoruz. Yatırımcı bölgeye geldiğinde, nehrin denize döküldüğü yeri görse bölgeye yatırım yapmaz. İzmir'de şimdiye kadar olacak en büyük turizm yatırımı yapılacak. Bunun için de nehrin temizlenmesi çok önemli. "

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Diğer Haberler

  1. Amed SK - İstanbulspor maçının ardından
  2. Fenerbahçe Kulübü'nün Olağan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı başladı
  3. Sağlık Bakanlığı güncel tabloyu açıkladı
  4. Karantina altındaki otelden çay-kahve teşekkürü
  5. Pınar Karşıyaka zirveden indi
  6. MATSO'dan destek talebi
  7. Hz. Hamza Camii, Ramazan'a yetişecek
  8. Dinar'da 18 Mart töreni yapıldı
  9. Başkan Uysal: Yardım için ayaktayız
  10. Başkan Yılmaz : Dezenfekte çalışmalarımız devam ediyor

© Copyright 2024

DHA